O Basketbolcu Türkiye’de

O Basketbolcu Türkiye’de
Kadınların başörtülü olarak basketbol oynamasının önünü açan dünyaca ünlü kadın basketbolcu Indira Kaljo, İstanbul’da düzenlenen basketbol turnuvasına katıldı. Başörtülü kadınların özgürce spor müsaba...

Kadınların başörtülü olarak basketbol oynamasının önünü açan dünyaca ünlü kadın basketbolcu Indira Kaljo, İstanbul’da düzenlenen basketbol turnuvasına katıldı. Başörtülü kadınların özgürce spor müsabakalarına katılmasını isteyen Kaljo, “İnşallah bu yasağı tamamen ortadan kaldırmak istiyoruz” dedi.

Dünyanın tanınmış başarılı sporcularından olan ve Uluslararası Basketbol Federasyonu’na (FIBA) yaptığı başvurunun ardından başörtülü sporcuların basketbol maçlarına çıkabilmesinin önünü açan başörtülü basketbolcu Indira Kaljo özel bir organizasyon için Türkiye’ye geldi. Suudi Arabistan’ın Cidde United Kadın Basketbol Takımı’nda forma giyen ünlü basketbolcu, Uluslararası Kalkınma ve Barış için Spor Günü dolayısıyla, Başakşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde kadın sporcular için düzenlenen 3×3 basketbol turnuvasında sahaya çıktı. Dünya genelinde kadınları desteklemek için spor, barış, kişisel gelişim alanları yürüten Indira Kaljo’ya ileri de başarılı birer basketbolcu olmayı hedefleyen genç kızlar yoğun ilgi gösterdi. İBB Şehit Polis Mustafa Erdoğan Ortaokulu Spor Salonu’nda düzenlenen turnuva öncesinde genç basketbolculara teknik bilgiler veren ünlü basketbolcu, oyun sırasında yapılması gerekenleri de uygulamalı olarak gösterdi.

“TÜRKİYE’DEN HARİKA TEPKİLER ALDIM”

Kadınlara sporu sevdirmek için çaba gösterdiğini dile getiren ünlü kadın basketbolcu Indira Kaljo, “Uluslararası Kalkınma ve Barış için Spor Günü dolayısıyla İstanbul’a geldim. Burada hem genç kızları spora yönlendirmek hem de barış ile ilgili dünyaya mesaj vermek Türkiye’yi seçtim. Türkiye’den harika tepkiler aldım. Zaten buradaki genç kızlara baktığım zaman bunu anlıyorum. Amacım sadece Türkiye’de değil, bütün dünyadaki Müslüman genç kızları güçlendirmek ve onları sporla tanıştırmak. Dünyaya baktığımızda Amerika’dan tutun de Suudi Arabistan’a kadar çok pozitif geri dönüşler aldım. Dünyadaki Müslüman kızlar spora katılmakta çok heyecanlılar” ifadelerini kullandı.

“BU YASAĞI TAMAMEN ORTADAN KALDIRMAK İSTİYORUZ”

Başörtülü kadınların da özgür bir şekilde basketbol oynaması gerektiğini ve en büyük hayalinin kendi ülkesi olan Bosna-Hersek Kadın Milli Basketbol Takımı’nda forma giymek olduğunu dile getiren Indira Kaljo, “Önceden FIBA, başörtülü kadınların basketbol oynamasına izin vermiyordu. Gösterdiğimiz çabalarla beraber FIBA geçici olarak izin verdi. Ancak bu izin sadece uluslararası düzeyde değil ama ülkeler içerisindeki oyunlar için geçerli. Milli takımlarda oynamak için de geçerli değil ve benim en büyük hayalim Bosna-Hersek Milli Basketbol Takımı’nda oynamak. İnşallah bu yasağı tamamen ortadan kaldırmak istiyoruz” dedi.

“KAPALI OLARAK OYNAMASI GURUR VERİCİ”

Amatör olarak basketbol oynayan lise öğrencisi İlayda Çoban, “Biz amatör olarak basketbol oynuyoruz. İndira’nın ülkemize geleceğini duyduğumuzda çok heyecanlandık. Çünkü o başörtülü olarak basketbol oynamayı kabul ettiren kişi. Biz de kapalıyız ve basketbol oynuyoruz. Bu bizim için engeldi ama artık bunu atlattık” diye konuştu. Dünyaca ünlü Indira Kaljo ile tanışmanın heyecan verici olduğunu söyleyen Dilan Demir ise “O bize çok güzel örnek oluyor. Basketboldaki teknikleri bizlere gösteriyor. Zaten kapalı olarak oynaması guru verici. Bizim en büyük önderlerimizden biri olarak görüyoruz. İnşallah bizler de onun gibi oynayabiliriz” dedi.

3×3 basketbol turnuvası kapsamında ilki Türkiye’de düzenlenen organizasyonun ikinci ve üçüncü ayağı, sırasıyla Bosna-Hersek ve Suudi Arabistan’da gerçekleştirilecek.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.