Özcan’dan Yabani Mantar Uyarısı

Özcan’dan Yabani Mantar Uyarısı
Elbistan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, son dönemde artış gösteren mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları daha dikkatli olmaları...

Elbistan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, son dönemde artış gösteren mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları daha dikkatli olmaları noktasında uyardı.

Konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Elbistan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan Özcan, sonbahar ve ilkbaharda toprakta yetişen yabani mantarların zehirli ve yenilebilir olanlarının ayırt edilmesinin zor olduğunu belirtti.

Zehirli olan yabani mantarların pişirilmesinin ya da kaynatılmasının zehirlenmeyi önleyemeyeceğinin altını çizen Özcan, "Ülkemiz sahip olduğu bitki örtüsü ve iklim koşulları nedeniyle yetişen yabani doğa mantarları yönünden oldukça zengindir. Bunu yanında yenebilir mantar türleri ülkemizin pek çok yöresinde, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde toplanarak ya yemeklik olarak kullanılıyor ya da ticareti yapılıyor. Aynı yerde yetişen zehirsiz-yenebilir mantarlar rüzgar ve hava akımları hareketleriyle yabani-zehirli mantarın tohumu ile döllenerek dış görünüşü değişmeden biyokimyası zehirli hale gelebiliyor. Bu nedenle zehirli ve yenebilen mantarları birbirinden ayırt etmek çok zor olduğundan yabani mantarlar toplanıp yenilmemelidir. Vatandaşlarımız mantarı güvenilir yerlerden satın almalı, doğada kendi halinde yetişen yabani mantarlar tüketilmemelidir. Mantarları pişirmek, kaynatmak, kurutmak, turşu haline getirmek zehirlenmeyi önlemez" dedi.

Özcan, zehirlenme belirtileri gösteren vatandaşların en kısa zamanda sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğine vurgu yaparak, "Yabani mantar tüketmiş bir kişide sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz-boyunda kızarma, bulantı, kusma ve terleme görüldüğünde vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Her yıl gerçekleşen onlarca mantar zehirlenmesi göz önüne alındığında toplum sağlığının korunması, mantar zehirlenmeleri nedeniyle söz konusu üzücü olayların yaşanmaması için; gıda güvenliği şartlarını sağlayacak şekilde üreticisi, imal ve son kullanma tarihi, işletme kayıt numarası ürün etiketinde belirtilen kültür mantarlarının tüketim amaçlı tercih edilmesi, doğada kendiliğinden yetişen mantarların yenilmemesi gerekmektedir" cümleleri ile vatandaşlara çağrıda bulundu.

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.