(Özel Haber) Cenaze Avcısı Ayılara Türk İşi Çözüm

(Özel Haber) Cenaze Avcısı Ayılara Türk İşi Çözüm
Kastamonu’da ayıların mezarlardaki cenazeleri yemesine üzerine köylüler, çareyi mezarları tel örgüyle kapatmakta buldu.Kastamonu’da vatandaşlar ayılara karşı ölülerini koruyabilmek için kendilerine gö...

Kastamonu’da ayıların mezarlardaki cenazeleri yemesine üzerine köylüler, çareyi mezarları tel örgüyle kapatmakta buldu.

Kastamonu’da vatandaşlar ayılara karşı ölülerini koruyabilmek için kendilerine göre alternatif çözümler üretiyor. Kastamonu’nun Seydiler ilçesine bağlı Odabaşı köyünde bu yıl içerisinde hayatlarını kaybeden cenazelerini, ayı saldırılarına karşı koruyabilmek için vatandaşlar mezarlık çevresi ile mezarların üzerine dikenli teller örmeye başladı. Ördükleri dikenli tellerle olası ayılara karşı alternatif çözüm bulmaya çalışan vatandaşlar, şimdilik saldırılara karşı başarılı olduklarını belirttiler.

AYI İZLERİNE RASTLAYINCA, MEZARINA DİKENLİ TEL ÖRDÜ

Mezarlığın çevresinde ayı izlerine ve pisliğine rastladıktan sonra mezarına dikenli tel örerek olası ayı saldırısına karşı önlem almaya çalıştığını belirten Murat Çoban, “2015 yılında çevre ilçelerimizden ve kendi ilçemizden almış olduğumuz haberlere göre, bu sene ayıların çok olması ve cesetlerinde mezardan çıkartılması üzerine bizimde bir cenazemiz oldu. Bizde bu şekilde bir fikir ürettik. Cenazemizin üzerine bu şekil dikenli tellerle sıkı bir şekilde kapladık. Bundan da verim aldık. Bu şekilde ayılardan cenazelerimizi korumayı başardık” dedi.

Küre ve Ağlı ilçesinde ayı saldırısı sonrası mezardan çıkarılan cesetlerden henüz haber alınamadığını ifade eden Murat Çoban, “Cesetlerin, sadece kemikleri bulunabildi. O yüzden biz, mezarımıza dikenli tel örerek başarılı olduğumuz için mutluyuz” diye konuştu.

Mezarlıklarının çevresinde ayı izlerine ve pisliklerine rastladıklarını anlatan Murat Çoban, “Bunlara rastladığımızdan sonra zaten biz, bu şekilde mezarımızda tedbir almaya karar verdik. Ondan sonrada bir sıkıntı yaşamadık. Almış olduğumuz tedbirlerle mezarlığımıza başka hiçbir saldırı olmadı. Bu yüzden de sevinçli ve mutluyuz” şeklinde konuştu.

“YENİ DEFNEDİLEN MEZARLARIN ÜZERİNİ TELLERLE ÖRDÜK”

Son iki yıldır ayılarla başlarının belada olduğunu belirten Odabaşı Köyü Muhtarı Mustafa Keskin de, “Ne cenazelerimizi ne ölülerimizi ne de tarım alanlarımızdaki bitkilerimizi korumakta sıkıntı yaşamaktayız. Artık ilkbahar başladı. Arılarımızdan korkmaya başladık. Arılar yakında uyanmaya başlayacak. Ayılarda kış uykusundan uyanmaya başlayacak. Bu sefer yiyebilecek tek yemek arılar olacak” ifadelerini kullandı.

Köylerinde 5 tane yeni defnedilen mezar olduğunu ve bu mezarların üzerini dikenli tellerle ördüklerini anlatan Keskin, şunları kaydetti:

“Köyümüzde 5 tane mezar var. 5 tanesi de aynı şekilde kapatılmış, tellerle çevrilmiş ve muhafaza edilmiş durumdadır. Bizim buralarda ölüm vakaları çok olduğundan dolayı yaşlılarımız olsun, ölenlerimizden tamamen bunlardan korkmaya başladık. Mezarların kokma zamanı geldi. Ayının da zaten kokuyu aldığı zamanda mezara gelme olayları başlıyor. Artık yapabileceğimiz tek şey tel çevirip mezarı muhafaza etmek olacaktır ama yapacak en son çaremizde budur, başka da yapacak çaremiz yoktur.”

“HEM ÖLÜMÜZDEN, HEM DİRİMİZDEN, HEM DE MALIMIZDAN KORKMAYA BAŞLADIK”

Ayı saldırıları nedeniyle hem ölülerinin hem dirilerinin hem de mallarının tehlike adlında olduğunu vurgulayan Mustafa Keskin, şöyle devam etti:

“Artık hem ölümüzden, hem dirimizden, hem kendimizden hem de malımızdan korkmaya başladık. Daha önce Küre’nin İmralı köyünde yaşanan bir olay, Ağlı’nın Yağlıca mahallesinde yaşanan bir olaydan sonra ayının mezarlara saldırmasından sonra, bizde kendimiz tedbir olarak, çitleri bu şekilde çevirerek, dikenlerle örerek, diğer mezarlarda da çalılarla kapatarak, mezarlarımızı korumaya çalışıyoruz. Görmüş olduğunuz mezarı da ayılardan korumak için zarar vermemesi için bu şekilde çit tellerle çevirdik.”

AYI SALDIRILARI, NALBURDA TEL SATIŞLARINI ARTTIRDI

Kastamonu’da yaşanan ayı saldırıları nedeniyle nalburda dikenli ve çit tel satışlarının arttığını belirten Nalbur Yücel Sezen, şunları kaydetti:

“Son aylarda çıkan ayı vakalarında dolayı çit tellerinin satışları arttı. Vatandaşlarımız aldıkları bu tellerle mezarlarını korumaya çalışıyorlar. Arıcılar, seracılar, meyveciler, bahçe yapanlar daha çok çit tel satın alıyor bağ ve bahçelerini koruyabilmek için”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.