Pasinler'de Hayvan Pazarı Kapatıldı

Pasinlerde Hayvan Pazarı Kapatıldı
Pasinler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Erzurum’da merkezde ve diğer ilçelerde büyükbaş hayvanlarda görülen Afrika Hastalığı’nın kendi ilçelerinde görülmemesine rağmen tedbir amaçlı olmak üzere Pasinler Hayvan Pazarının geçici süreyle kapatıldığ

- Pasinler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Erzurum’da merkezde ve diğer ilçelerde büyükbaş hayvanlarda görülen Afrika Hastalığı’nın kendi ilçelerinde görülmemesine rağmen tedbir amaçlı olmak üzere Pasinler Hayvan Pazarının geçici süreyle kapatıldığını duyurdu.

Erzurum İlinde son aylarda Büyük Baş hayvanlarda görünen halk tarafından Afrika Hastalığı adı verilen Hastalık hakkında bilgi veren Pasinler İlçe Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürü Murat Çetin, ''Bu hastalığın adının Sığırların Nodüler Ekzantemi , (LSD-Lumpy Skin Discase) olduğunu hastalığın sığırlarda klinik bulgularının; ateş, deri, mukoz membranlar ve iç organlarda ortaya çıkan nodüller (yumrular), lenf yumrularında büyüme, deride ödem ve bazen de ölüm ile karakterizedir. Hastalık, süt verim kaybı, derinin kalıcı zarar görmesi ve ikincil bakteriyel enfeksiyonlar sonucu ölüme sebebiyet vermesi ile ciddi ekonomik kayba neden olmaktadır. Hastalığın yayılma oranı %3-85 arasında, ölüm oranı ise %1-3 ancak bazen %40'a ulaşabilmektedir. Hastalığın sığırlar arasında kan, burun ve göz akıntısı, semen ve salya ile yayılabilmektedir. Sinek ve sivrisinek sokması hastalığın yayılmasında en büyük role sahiptir. Direk temasın ise yayılımda küçük rolü olduğu görülmektedir" dedi.

Çetin, ilçede henüz görülmeyen bu hastalıktan korunma yollarının aşılama, sinek-sivrisinek mücadelesi, hayvan nakillerinin kontrollünün yapılması, işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon gibi tedbirlerin hassasiyetle alınması olduğunu belirterek, "Zoonoz bir hastalık olması nedeniyle hasta hayvanların yaraları ve akıntılarından sakınmak gerekmekte ve hastalık görülmesi durumunda ise sığırlar yönetmelik gereğince tazminatlı olarak itlaf edilmektedir. İlçenin sınır mahallerinde aşılama başlatıldığını, kurbana gidecek hayvanlarında aşılama çalışmasının yapıldığını ancak halkımızında bu konu ile ilgili duyarlı bir şekilde hareket etmesi gerekir" diye konuştu.

Çetin, ayrıca Erzurum İl Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonunun 13.08.2014 tarihinde almış olduğu karar neticesinde Eylül ayı başlangıcında hayvanların meralardan dönüşünde ve kurban bayramı öncesi il dışına yoğun hayvan sevkleri olacağından bu dönemde LSD kaynaklı daha büyük olumsuzlar yaşanmaması için Erzurum ili genelinde hayvan hareketleri ve hayvan satış yerleri faaliyetlerinin 25 Ağustos 2014 tarihine kadar durdurulması kararının verildiğini ifade etti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.