Pazar günü Mevlit Kandili !

Pazar günü Mevlit Kandili !
Gazeteci ve Köşe Yazarı Bekir Doğan bugün ki köşe yazısında mevlit kandilinin öneminin yazdı.Bekir Doğan yazısında şunları dedi;

Gazeteci ve Köşe Yazarı Bekir Doğan bugün ki köşe yazısında mevlit kandilinin öneminin yazdı.Bekir Doğan yazısında şunları dedi;

     Sevgili Peygamberimizin (SAV) efendimizin doğum günü olan Mevlid kandili..

     Diğer mübarek gecelerde olduğu gibi, Pazar günü akşam namazına gidiniz, Akşam namazı sonrası vaz ve nasihat dinleyiniz . Eğer ben yiğit insanım diyorsanız,  yiğitseniz, çocuklarınızı , ailenizi alıp camiye naza gidin..

     Bugün bir çok camiimizde bayanlar için yer var, yiğitseniz eşinizi, kızlarınızı da alıp da camiiye akşam ve yatsı namazına gidiniz..

     Yiğit insansanız: Sevgili Peygamberimizin doğumuna sevinin, eşe dosta bir yemek ikram ediniz.. Bugün Peygamberimiz doğdu deyiniz !.. seviniz sevinin sevindiğinizi çocuklarınızın doğum gününde gösterdiğiniz gibi gösterin..

     Yiğit insansanız : Efendimizin hayatını çocuklarınıza anlatın !

     Yiğit insansanız : Mevlid Kandili ne demek onu öğretin !

     Yiğit bir insansanız: Sevgili Peygamberimiz dünyaya geldi bugün doğum günü kutluyoruz, bunun için mevlid kendili var, camiye namaza gidiyorum deyiniz..

     Ben kendime bakıyorum: o yiğitliği göremiyorum !..

     Camiilere bakıyorum: Saçları ağarmış, bir ayağı kabre girmiş, bizim ve bizim yaş üstü insanlar..

     Peki çocuklar nerede ?

     Hanımlar kızlar nerede ?

     Namaz sadece ak saçlılara mı ? farz kılındı ?

     Gelin bu gidişe bugün bir dur diyelim ! yeter artık diyelim !

     Sevgili Peygamberimizin doğumuna sahip çıkalım..

     Mevlid, Efendimiz’in (sallallâhu aleyhi ve sellem) doğumuna, doğum yeri ve zamanına, Peygamber Efendimiz’in doğumu münasebetiyle yapılan merasimlere verilen isimdir. Ama bu meresimin içinde bizde olalım !..

     Mevlid gecesi”ne, yani Peygamber Efendimiz’in dünyaya geldiği geceye, ki 11 Aralık 2016 Pazar’ı Pazartesine bağlayan  gecesi ki bu geceye kavuştuğumuz için sevinmemiz gerekir.. Sevindiğimizi göstermemiz gerekir..! 

     Mevlid Kandili,  Kadir gecesi, Mirâc gecesi, arefe gecesi, cuma gecesi, bayram geceleri gibi mübarek gün ve geceler içerisinde ayrı bir önem atfedilmiştir.

     Ama bunu yaşarsan bir önemi var !..

     Merhum  Eczacı Nuri Akgüngör ağabey vardı.. Mevlit Kandilinde hindi keser bir büyük siniye pilav üzerine hindi koyarak içine de diş kirası altın koyarak bizlere ikramda bulunurdu.. Sevgili Peygamberimizin doğumuna sevinirdi.. sevindiğini gösteridi..

     Pazar günü sizlerde yakınlarınıza ailenize böyle güzel bir ziyafet çeke bilirsiniz..

     Peygamberimiz (SAV)  Efendimiz ’in doğum günü kendisine sorulunca: Benim doğum günüm Pazartesi ! der ve her Pazartesi ve Perşembe günü oruç tutardı.. ve ilave etti.. “Ben o günde doğdum ve Kur’ân bana o günde indirildi.” şeklinde cevap verirdi..

     Benzer soruyu Hazreti Ömer sorunca, ona da aynı cevabı vermiştir. Aynı şekilde İbn Abbas’tan, “Peygamber Efendimiz’in pazartesi günü doğduğu, peygamberliğin pazartesi günü geldiği, Mekke’den pazartesi günü hicret ettiği, Medine’ye pazartesi günü girdiği, vefâtına işaret sayılan âyetin pazartesi günü indiği ve pazartesi günü vefât ettiği” şeklinde bir hadîs de rivâyet edilmektedir..

     Peygamber Efendimiz’in doğum; Rebiülevvel ayının 12’si, Pazartesi günüdür. Bunun için daha ilk dönemlerden itibaren, “12 Rebiülevvel Pazartesi günü” her yıl düzenli olarak Peygamber Efendimiz’in doğum yıl dönümü olarak kutlana gelmiştir.

     Her zaman çocuklarınızın doğum  günü için aldığınız pasta ve ikramı bugünde sevgili peygamberimizin doğum günü için alın ne olur ?

     Son dönemde : doğum günü partisi yapılıyor, niye doğduğu güne sevinerek doğum günü yapılıyor, doğum gününe gelene ikram ediliyor, hediyeler getiriliyor.. işte bugünde Sevgili Peygamberimiz (SAV) efendimizin doğum günü muhteşem törenle yapalım, sevinelim.. , Mevlid gününün sevinç günü olduğu gerekçesiyle II./VIII. asırda özellikle Bağdat yöresinde bazı tasavvuf erbabının Ramazan ve Kurban Bayramında olduğu gibi mevlid gününde de oruç tutmadıkları nakledilir. Yani mevlid günü bir bayram olarak kabul edilmiştir. İkram da bulunulmuştur.. bizde dostlara ikramda bulunalım sevincimizi gösterelim..

     İslam alemi içinde Mevlid okutulması , merasim yapılması dua edilmesi hadisesine baktığımız zaman bizim ecdadımız Osmanlı : Osmanlı­ Devleti’nde Süleyman Çelebi’nin “Vesîletü’n-necât” adındaki meşhur mevlidi ile kendini göstermektedir, hani bir söz varya Kur’an kerim Mekke de indi, Medine de yazıldı.. İstanbul da okundu diye.. işte Mevlid okunmasıda böyle oldu..

     Mevlid Kandili İslam alemi içinde üzerine basılarak : Türkiye de bizde Tükler tarafından okunmaktadır..

     Osmanlı her sevinçli döneminde mevlid okutmuştur..  Mevlid hanlarla merasimler yapılmıştır.. Pazar günü ise Kahramanmaraş’ta bir çok camiimizde mevlit var, Tesbih namazı var sözün özü: Yiğit insansanız çocuklarınız camiiye götürün !..

      Maalesef ki : Ben o kadar yiğit değilim !..

      Ailecek camiye giden yiğit insanlara selam olsun

      Hayırlı Mevlid Kandilleri diliyorum..

      İyi günler..

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.