Planetaryum İle Evreni Keşfediyorlar

Planetaryum İle Evreni Keşfediyorlar
Yıldırım Bilim ve Eğitim Merkezi'ndeki Cacabey Planetaryumu, ziyaretçilerini uzayın derinliklerine yolculuğa çıkartıyor.

Yıldırım Bilim ve Eğitim Merkezi'ndeki Cacabey Planetaryumu, ziyaretçilerini uzayın derinliklerine yolculuğa çıkartıyor.

Yıldırım Belediyesi tarafından Otosansit kavşağında inşa edilen eğitim ve bilim merkezindeki Cacabey Planetaryum'u ziyaret eden Bursalılar, merak ettikleri uzayı 50 dakikada görme imkanı buluyor. İnsanların 'gökyüzünde neler oluyor?' sorusuna cevap bulabileceği planetaryumda, astronomi ve uzay aleminin bilinmeyen yönleri, planetaryumda uzman astronomlar eşliğinde bir girdabın içinde yolculuk ederek tanık olunuyor. Planetaryum sayesinde ziyaretçiler, kasırganın ortasına düşebilir, hortumun içinde yol alarak, Starün'ün halkalarında da gezebiliyor.

UZAYIN DERİNLİKLERİNE YOLCULUK

Türkiye'de tek olan Cacabey Planetaryumu'nda uzman astronomlar eşliğinde, gökyüzü ve uzayın gizli güzelliklerini, gezegenler hakkında detaylı bilgi ve 50 dakikalık eğitimsel Galaksi ve Uzay Alemi Seyahati astronomi simülasyon sunumu ile görebiliyor. Planetaryum hakkında bilgi veren Ozan Özen, insanların şehir hayatının etkisiyle gökyüzünden büyük ölçüde koptuğunu belirterek, "Artık pek azımız ara sıra da olsa başımızı kaldırıp gökyüzüne bakıyoruz. Çünkü yaşamımızın büyük bir bölümü dört duvar arasında geçiyor. Ayrıca, özellikle büyük kentlerde gökyüzünde görebileceğimiz yıldız sayısı neredeyse birkaç taneyle sınırlı. Ne zaman ki kent merkezinde uzak bir tatile ya da köye gidelim, işte o zaman gökyüzündeki güzelliği hatırlıyoruz. Planetaryum bizim pek de alışık olduğumuz bir kavram değil. Çünkü, ülkemizde sivil kullanıma yönelik bir planetaryum henüz kurulmuş değil. Planetaryum sözcüğü dilimize en yakın karşılığı olarak gezegenevi olarak çevrilebilir. Planetaryumları, gökcisimlerini ve onların uzaydaki hareketlerini seyirci topluluğuna izletmek için tasarlanmış salonlar olarak düşünürsek, uzay tiyatrosu daha gerçekçi bir adlandırma olabilir. Uzay tiyatrolarını, geleneksel sinema ya da tiyatro salonlarından ayıran en önemli özellikleri, kubbe biçimindeki perdeleridir. Gökyüzü, gerçeğine çok yakın bir biçimde bu perdeye yansıtılır. Öyle ki, bu kubbenin altına yerleştirilen koltuklarda oturan seyirciler kendilerini gerçek gökyüzünün altında gibi hissederler" dedi.

Türkiye'nin en büyük planetaryumunun bulunduğu merkezde, gökyüzü olaylarının yıldızları ve galaksileri simülasyon vasıtasıyla 3 boyutlu görülebildiğine dikkat çeken Özen, "Ziyaretçiler, Türkiye'nin tamamıyla kubbe ve cihazlarıyla tek yerli üretimi olan Cacabey planetaryumunda, gök bilim dersleri de alabilecek. Ayrıca yanardağ patlamaları, Tsunami ve depremlerin oluşması gösteriliyor" şeklinde konuştu.

"2 AYDA 10 BİN ZİYARETÇİ

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın açılışını yaptığı eğitim ve bilim merkezindeki planetaryum, ziyaretçilerin de beğenisini topluyor. Açıldığı günden bu yana geçen 2 aylık süre içinde 10 bin kişinin planetaryumu ziyaret ettiğine dikkat çeken Özen, "Bursalılar'dan güzel tepkiler aldık. Ziyaretçilerimiz planetaryumda uzaya çıkarak evrende 50 dakikalık bir yolculuk yapıyor. Ziyaretçilerden aldığımız olumlu mesajlar bizleri daha da hırslandırdı. 2 ay içinde 10 bin ziyaretçi rakamı gayet güzel bir olay. Biz 2012 yılında bu sayıyı 60 binin üzerine çıkartmayı istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Okul olarak planetaryuma gelen öğretmenler, öğrencilerin planetaryum sayesinde merak ettikleri uzayı yakından görme imkanı bulduklarını söyledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.