Protokol Yapıldı, Restorasyon Yok

Protokol Yapıldı, Restorasyon Yok
Ula Belediyesi ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arasında Geçen yıl imzalanan protokol ile tarihi Hamza Bey konağı Mimarlık Fakültesi yapılması için Üniversiteye devredilmişti. İmzalanan protokol ile Ula Belediyesi tarafından Ula İlçesi Alparslan Mahall

- Ula Belediyesi ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi arasında Geçen yıl imzalanan protokol ile tarihi Hamza Bey konağı Mimarlık Fakültesi yapılması için Üniversiteye devredilmişti. İmzalanan protokol ile Ula Belediyesi tarafından Ula İlçesi Alparslan Mahallesi’nde yer alan tarihi Hamza Bey Konağı ve bitişiğindeki Bekir ağa Konağı, restore edilerek Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine devredilecek. Binaların kullanım hakkı protokole göre sınırsız olacak.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mimarlık Fakültesi yapılacak tarihi binaları yerinde inceleyen Vali Mustafa Hakan Güvençer, binalarda henüz çalışma yapılmadığı için binanın iç kısmına girmedi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mimarlık Fakültesi için AK Partili Belediye tarafından kamulaştırılan binalar, Emlak vergilerinden yapılan kesinti ile oluşturulan Koruma Uyulama Denetim Büroları KUDEB kanalıyla restorasyonunun yapılması bekleniyor.

RESTORASYON BAŞLAMADI

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandan, geçen yıl dönemin AK Partili Belediye Başkanı Nadi Şenkal ile yapılan protokole göre, Belediyenin iki tarihi binayı da restore ettirdikten sonra derslik olarak kendilerine teslim edileceğini söyledi. Rektör Harmandar, “Binalar bize süresiz kullanım hakkı veriyor. Fakat protokolün üzerinden geçen süreçte herhangi bir restorasyon çalışması şu ana kadar yapılmadı. Ne gibi çalışma yapılıyor bilmiyorum. Çünkü bina bize hazır restrore edilmiş şekilde teslim edilecek” dedi.

HAMZA BEY VE BEKİR AĞA KONAĞI

Hamza Bey Konağı 1904 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Kurtuluş Savaşı’nda Kuvay-ı Milliyecilerin toplandığı ve komuta karargâhı Hamza Bey Konağıdır. Muğla'daki Kuvva-i Milliye hareketinin başladığı ve önemli kararların alındığı bir yer olma özelliğine sahip olan Hamza Bey Konağı, Rodos mimarisinin özelliklerini taşır ve 1904 yılında yapılmıştır. Konakta Türk hamamı, hizmetçi binası, dinlenme yeri ve ahır bulunuyor. Hamza Bey Konağı’nın hemen bitişiğindeki Bekir Ağa Konağı da Hamza Bey’in kardeşi Bekir Bey’e aittir.

PROTOKOL YAPILDI, RESTORASYON YOK

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.