Rusya Türk öğrencileri sınır dışı ediyor

Rusya Türk öğrencileri sınır dışı ediyor
Rusya, Voronej Yüksek Teknolojiler Enstitüsü yönetimi okulda eğitim gören Türk öğrencilere ülkeden ayrılmaları uyarısında bulundu.

Rusya, Voronej Yüksek Teknolojiler Enstitüsü yönetimi okulda eğitim gören Türk öğrencilere ülkeden ayrılmaları uyarısında bulundu.

İsminin açıklanmasını istemeyen öğrencilerden S.K., okul yönetiminin, Türk öğrencilere 2-7 Aralık tarihleri arasında Rusya'dan ayrılmalarını söyleyerek aksi takdirde kaçak durumuna düşeceklerini ve zorla sınır dışı edilecekleri uyarısında bulunduğunu söyledi.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının Türk F16'larının düşürülmesinin ardından Rusya ve Türkiye arasındaki siyasi kriz devam ediyor. Son gelişmeler çerçevesinde Rusya'nın ülkesindeki Türk vatandaşlarını sınır dışı etmeye hazırlandığı öğrenildi. Rusya'nın Voronej kentinde üniversite eğitimi gören ve güvenlik gerekçeleri ile isminin açıklanmasını istemeyen S. K., Voronej Yüksek Teknolojiler Enstitüsü yönetimi tarafından kendilerine sözlü olarak ülkeden ayrılmaları gerektiğin söylendiğini aktardı.

Telefonla bağlantı kurarak açıklamada bulunan S.K., dün okul yönetiminin politik krizin sürdüğünü ifade ettiğini belirterek, "Okul bize, ülkedeki Türk vatandaşlarının sınır dışı edileceğini söyledi. Bize herhangi bir yazılı belge sunulmadı. Ancak 2-7 Aralık tarihleri arasında ülkeden ayrılmak istediğimizi ve herhangi bir talepte bulunmadığımızı kaydeden bir kağıt imzalatmak istendi. 7 arkadaşımız imzaladı ancak 2 kişi imzalamadı" dedi. Şehirde 45-50 öğrenci olduklarını sözlerine ekleyen S.K. "Bütün öğrencilerin okul yönetimi tarafından adres ve telefon bilgileri alındı. Diğer okullardaki arkadaşlara da şu anda bir diplomatik kriz olduğu ve kimsenin önünü göremediği söylenmiş. Okuldan uzaklaştırılabilecekleri ve ülkeden çıkarılabilecekleri söylenmiş" ifadelerini kullandı.

Yaşanan kriz nedeniyle bir süre arkadaşlarıyla okula gitmeme kararı aldıklarını ve bir süreliğine akrabasının yanına geldiğini dile getiren S.K. "Büyükelçilikle görüştük konuyla ilgilendiklerini ifade ettiler. Biz de beklemedeyiz. Bize "eğer ülkeden çıkmazsanız kaçak durumuna düşeceksiniz ve zorla ülkeden uzaklaştırılacaksınız" denildi.

Kentte yaşayan bir Türk öğrencinin de gürültü yaptığı bahanesi ile evinden çıkarıldığını belirten S.K. halkın kışkırtıldığını ifade ederek kentte herhangi bir uygulama olmamasına rağmen sokaklarla rahat bir şekilde dolaşamadıklarını dile getirdi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.