“Sabahları Uykusuz Ve Yorgun Kalkıyorsanız …”

“Sabahları Uykusuz Ve Yorgun Kalkıyorsanız …”
Özel Sani Konukoğlu hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Sıddık Tunçay “Fibromiyalji Sendromu”na karşı uyarılarda bulundu.

Özel Sani Konukoğlu hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Sıddık Tunçay “Fibromiyalji Sendromu”na karşı uyarılarda bulundu.

Dr. Tunçay, “ ‘Vücudumun her tarafı ağrıyor’, ‘Gece yeteri kadar uyumama rağmen, sabahları hiç uyumamış gibi kalkıyorum’, ‘Sabahları sanki dayak yemiş gibi kalkıyorum’, ‘Yorgunluktan kırılıyorum, hiçbir iş yapamıyorum’, gibi yakınmalar Fibromiyalji Sendromu adı verilen yumuşak doku romatizmasına işaret ediyor olabilir” dedi.

Fibromiyalji sendromunun kaslarda yaygın ağrı ve hassasiyet, uyku bozukluğu, yorgunluk ve  halsizlik ile kendini gösteren, kronik yumuşak doku romatizmal ağrı sendromu olduğunu belirten Dr. Tunçay, uzun süreli ağrı ve özürlülüğe yol açan hastalıklar arasında fibromiyalji sendromunun iş gücü kaybı açısından ön sıralarda yer aldığını söyledi.

Hastalığın, 25-55 yaşlarında ve kadınlarda daha sık olmakla birlikte, erkeklerde ve çocukluk döneminde de görülebildiğini anlatan Dr. Tunçay, hastalığın eğitim ve ekonomik düzeyi ortalamanın üzerinde olan kişilerde daha sık görüldüğünün altını çizdi.

“Ağrı ve yaygın ağrı en sık yakınmadır. Fakat ağrılar, vücudun daha çok kullanılan boyun ve bel bölgesinde daha yoğun hissedilir. Omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı olabilir. Hasta, el ve ayaklarının şiş olduğundan yakınabilir. Ancak şişlik, sıklıkla saptanamaz” diyen Dr. Tunçay, hastaların vücudunun bir tarafının diğer taraftan daha çok ağrıdığına dikkati çekti.

BULGULAR

Hastalığın bulgularına değinen Dr. Tunçay, “Uyku bozukluğu, sabahları yorgun kalkma, karın ve göğüs ağrısı, ellerde uyuşma, kabızlık, ishal, mide ağrısı, adet dönemlerinde ağrı, nefes almada zorlanma ve çok çabuk sinirlenme gibi bulgular da hastalığa eşlik eder. Hasta uykuya dalamadığından veya sık uyandığından yakınabilir. Bazen de uyku süresi yeterli olmasına karşın, uyku dinlendirici olmayabilir ya da hasta hiç uyumadığı hissi ile uyanır. Uykuda diş gıcırdatılması, istemsiz kol, bacak hareketleri yapılması oldukça sıktır” diye konuştu.

Bunların yanı sıra hastaların yarısında gerilim tipi baş ağrısı olduğuna vurgu yapan Dr. Tunçay, “Sık idrara çıkma ve acil idrar yapma isteği sık görülen şikayetlerdir.  Fibromiyalji sendromunda çene eklemi ağrıları, huzursuz bacak sendromu, kramplar ve kulak çınlamaları olabilir. Bazı hastalarda da depresyon, anksiyete ve benzeri şikayetler görülebilir” ifadelerini kullandı.  

Hastalığa özgü bir laboratuvar testi olmadığından, Fibromiyalji Sendromunda teşhis konulmasının çok da kolay olmadığını kaydeden, şöyle devam etti:

“Fibromiyalji tanısı, bir Fizik Tedavi Doktoru tarafından, hastanın şikayetlerinin dikkatli bir şekilde dinlenmesi ve ayrıntılı bir fizik muayene ile konulur.  Ancak altta yatan başka hastalıklara da eşlik edebilir (romatoid artrit, lupus vb. gibi). Bu nedenle biyokimya ve kan tahlilleri istenmeli ve tiroid fonksiyon testleri yaptırılmalıdır.”

FİBROMİYALJİ SENDROMUNDA TEDAVİ:

Dr. Tunçay, Fibromiyalji Sendromunun tedavisi için şu bilgileri paylaştı:

“- Tanı konulduktan sonra tedavisi olan bir hastalıktır. Tedavide birinci basamak, hasta eğitimidir. Hastanın ve yakınlarının hastalık hakkında bilgilendirilmesi çok önemlidir. Bu bulguların gerçek bir hastalığın belirtileri olduğu hasta ve yakınlarına açıkça anlatılmalıdır. Fibromiyalji Sendromu tedavisinde kullanılan ilaçlar, ağrıyı azaltmak, yorgunluğu gidermek, uykuyu düzenlemek ve depresyonu tedavi etmek amacıyla kullanılır.

-Egzersiz,  yumuşak doku romatizmalarında tedavi ve korunma yöntemidir. Egzersiz bu hastalıkta olmazsa olmaz bir tedavidir. Egzersiz yapılmadığı takdirde diğer tedaviler sınırlı kalmaktadır. Özellikle gevşeme, germe kardiyovasküler kondisyon egzersizleri, düşük yoğunlukta yürüyüş, yüzme ve bisiklete binme, su aerobiği gibi aktiviteler faydalıdır.

-Hastalara yatmadan önce uykuyu etkileyecek alkol, sigara, çay, kola, kahve gibi maddeleri almamaları önerilir.

-Stres ve aşırı çalışma Fibromiyalji Sendrom belirtilerinde artmaya yol açar. Ancak bu insanlar mutlaka günlük sorumluluklarını da yerine getirme mecburiyetleri olduğundan dikkatli olmalılardır.

-Fizik tedavi uygulamalarında ise sıcak uygulama, derin ısıtıcılar ve ağrı kesici özelliği olan elektriksel stimülasyon ve masaj ile olumlu sonuçlar alınmakta, kaplıca kürleri önerilmektedir.

-İklimin hastalığın gelişiminde etkisi yoktur ancak soğuk ve nemli havada Fibromiyalji Sendrom şikayetleri artar. Sıcak- kuru hava, masaj, spor aktiviteleri ve tatil semptomları azaltabilir.

- Fibromiyalji remisyona girse (iyileşse) bile tekrarlama riski çok yüksektir. Bu sebeple bu hastalar hep olumlu bir tavır almalı ve bu hastalığın günlük hayatlarını berbat etmelerine izin verilmemelidir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.