“Sağlıklı Beyin Sağlıklı Gelecek Demektir”

“Sağlıklı Beyin Sağlıklı Gelecek Demektir”
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı, Türk Nöroloji Derneği Başkan Yardımcısı ve Dünya Nöroloji Federasyonu Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre en çok ölümle sonuçlanan hastalıkların b

- Selçuk Üniversitesi (SÜ) Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı, Türk Nöroloji Derneği Başkan Yardımcısı ve Dünya Nöroloji Federasyonu Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre en çok ölümle sonuçlanan hastalıkların başında nörolojik hastalıkların geldiğini söyledi.

Beyin ile ilgili hastalıklardan korunma ve beyin sağlığının önemine dikkat çekmek amacıyla bu günün ilan edildiğine dikkat çeken Prof Dr. Öztürk, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre en çok ölümle sonuçlanan hastalıkların başında nörolojik hastalıklar geliyor. Nörolojik hastalıklar tüm dünyadaki ölümlerin yüzde 12’sini oluşturmaktadır. Ancak bu hastalıkların önemli bir kısmı önlenebiliyor” dedi.

Prof. Dr. Öztürk, “İnme ve travmatik beyin yaralanmaları dünyada engelli olmanın en büyük iki sebebidir. Dünya nüfusunun yüzde 1-2’si travmatik beyin yaralanması geçirmektedir. Dünya genelinde inme, iskemik kalp rahatsızlığından sonra en çok ölüme sebebiyet veren hastalıktır ve ölüme neden olduğu bilinen pek çok yaygın hastalıktan önde gelmektedir” dedi.

Nörolojik hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesinde büyük ilerleme kaydedilmesine rağmen dünya üzerinde hala nörolojik tedavi erişiminin kısıtlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, “Dünya genelinde hastaların en basit ilaçlara bile erişememesi çok acı bir tablodur. Epilepsi’de hastanın yüzde 70’i ilaç aldıklarında nöbet geçirmezken ilaç alamayan düşük gelirli ülkelerde hastaların yüzde 80’i bu ilaçlara ne yazık ki ulaşamıyor” diye konuştu.

“BEYİN SAĞLIĞINA ÖNCELİK VERİLMESİ GEREKİYOR”

Devletlerin ve uluslararası örgütlerin beyin sağlığına öncelik vermeleri gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Öztük, “Nörolojik hastalıklar kişisel kayıplara sebep olduğu gibi sosyal ve ekonomik etkileri de oldukça ağırdır. Beyin hastalıklarının sadece Avrupa ekonomisine yıllık yükü 798 milyar Avro’dur. Bu rakamın yüzde 60’ı doğrudan hastalıklara harcanan para, yüzde 40’ı da iş gücü kaybıdır. Bu tabloya rağmen nörolojik hastalıkların yükü hala azımsanmaktadır. Bu nedenle ‘Dünya Beyin Günü’ ile vermek isteğimiz mesaj çok açıktır. Politik ve destekleyici otoritelerin, devletlerin ve uluslararası örgütlerin beyin sağlığına öncelik vermeleridir. Bu hastalıkların yükü çoğu zaman önlenebilir. En önemli adım, aşılama programı ile nörolojik infeksiyonlar ve infeksiyonların sebep olduğu nörolojik rahatsızlıkların önüne geçmektir. İnme gibi hastalıklar yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebilir. Hipertansiyon, kan yağlarında yükseklik, sigara ve alkol kullanımı, yetersiz fiziksel aktivite, sağlıklı beslenmeme ve diyabet gibi birbirleri ile ilişkili risk faktörlerinin önlenmesi ile inme ve travmatik beyin yaralanmalarının önlenmesi mümkün olabilir. Bu, 100 milyon sağlıklı yıl kaybının önlenebileceği anlamına gelir” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.