Sahneden Gönüllere Diyanet Tiyatrosu

 

Efendimizin dünyaya teşriflerini her yıl kutlu doğum haftası olarak kutluyoruz.

Şehrimizde İl müftülüğümüzce koordine edilen, belediye, İlahiyat fakültesi, imam hatip lisesi ve bazı sivil toplum kuruluşları bir arada, kutlu doğum platformu oluşturarak, çeşitli etkinliklerle haftayı ihya ettiler.

Bu etkinlikler çerçevesinde, “ Mushab Ağlarken “ isimli tiyatro gösterisi çok ilgi çekti.

Her şeyi ile yerli yapım olan bu tiyatronun metnini, KSÜ İlahiyet fakültesinden Yar. Doç. Şaban Öz yazmış. Belediye konservatuvarı tiyatro bölümü hocası Salman Kapanoğlu ise tiyatroya uyarlayarak, yönetmenliğini yapmış.

Oyunda ilk Müslümanların çektiği zulümler, İslamiyetin yayılması ve İslam kardeşliği mesajları izleyicilere aktarıldı. Bilhassa kadınlara İslamiyetle getirilen haklar, başarılı şekilde oyunda vurgulandı.

Oyunun özelliği, oyuncuların tamamının din görevlilerinden olması. Bu nedenle imam ve hatiplerimizden oluşan bu tiyatro, diyanet tiyatrosu olarak şehrimizde bir ilktir.

Şimdiye kadar İmam efendiler hep camilerde, minberden gönüllere mesajlar aktarırlardı. Bu defa sahneden gönüllere mesaj aktardılar.

Tiyatroda verilen mesajlar, camide vaaz olarak anlatılsa belki bu kadar tesir bırakmaz.

Bu konuda Kahramanmaraş il müftümüz Muhammet Gevher hocamızı kutlamak istiyoruz.

Çağdaş bir zihniyetle, çağdaş yöntemlerle, hedef kitleyi genişletmiş oldu.

Çoğu zaman Yeşilçam filmlerinde,  İmam efendileri çember sakallı, çirkin tipli oyuncular şeklinde tanıdık.

Sistemde zaten gerçek imam icraatına fırsat vermedi. Sadece cenaze yıkama ve namaz kıldırma memuru olarak görmek istedi. Dindar kesim yıllarca örümcek kafalı, çağ dışı, irticacı, yobaz yaftasıyla yaftalandı.

Gün geldi, yeni Türkiye standartları değişmeye başladı. Bu değişim her şeyde olduğu gibi, sanat ve estetikte de oldu. Muhafazakar demokraside olduğu gibi, sanat ve estetiktede muhafazakar norm yapısı oluşmaya başladı.

Diyanet camiamızda bu değişime kayıtsız kalamazdı. O nedenle hoca efendilerin sahneye çıkmaları, tiyatro oynamaları yadırganmadı.   

Bilindiği üzere hocalarımız toplumda hep nasihat eden söz tutturan kimselerdir. Eğilmesi biraz zordur. Yaşları kemale ermiş din görevlilerimizi, kısa bir zamanda tiyatro sahnesine hazırlamak, eğitmek, kolay bir iş olmasa gerekir. Salman Kapanoğlu hocayı bu vesileyle kutlarız.

Bilindiği üzere şehrimizde 12 Şubat kurtuluş törenleri artık tiyatro gösterileri ile yapılıyor. Büyük paralar ödenerek dışardan oyuncu sanatçılar getiriliyor. Ruh katamadıkları için de istenilen sonuç alınamıyor.

İnanıyoruz ki, imkan verilse hoca efendilerimizin diyanet tiyatrosu ve belediye konservatuvar  oyuncuları 12 Şubatı oynasa, ihtimaldir kurtuluşlara ruhta gelir, canda gelir.

“ Mushab Ağlarken “ tiyatro oyununun şehrimizde bir ilk olmasından dolayı önemsiyoruz.  Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

Selam ve sevgilerle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali AVGIN Arşivi