Sakal-ı Şerifler Kadir Gecesinde Ziyaret Edildi

Sakal-ı Şerifler Kadir Gecesinde Ziyaret Edildi
Peygamber Efendimiz'in günümüze kadar ulaşan en fazla emaneti olan Sakal-ı şerifler Ramazan ayında ziyarete açılıyor. Türkiye'de Osmanlı döneminde getirilen toplam bin 818 adet Sakal-ı

- Peygamber Efendimiz'in günümüze kadar ulaşan en fazla emaneti olan Sakal-ı şerifler Ramazan ayında ziyarete açılıyor. Türkiye'de Osmanlı döneminde getirilen toplam bin 818 adet Sakal-ı

Şerif bulunuyor. Bunlardan 422 tanesi İstanbul'da, 153 tanesi ise Bursa'daki tarihi cami ve mekanlarda muhafaza ediliyor.

Peygamber Efendimizin mübarek sakallarına “Sakal-ı şerif” deniliyor. Müslümanlar “Lıhye-i saadet” ve “Lıhye-i şerif” diye de bilinen Sakal-ı şerifleri bereketlenmek için saklıyorlar. Ramazan ayında ise 40 kat bohça içerisinde sandıkta tutulan cam fanus içerisindeki Sakal-ı şerifler çıkartılarak öpülüp alna sürülerek ziyaret ediliyor. Peygamber Efendimize âşık olan Eshab-ı Kiram’ın O’nun hatırası olarak sakladıkları bu emanetler, günümüze kadar geldi. Dünyanın birçok yerine dağılan Sakal-ı şeriflerden ülkemizde ise Diyanet İşleri Başkanlığı kayıtlarına göre bin 818 adet bulunuyor.

Peygamber Efendimiz hem saçı hem de sakalının bakımına oldukça özen gösterir bu konuda hassas idi. Yanlarında her zaman eksik etmediği eşyalar arasında ayna ve tarak da vardı. Hazret-i Peygamber (Sallallahü Aleyhi Vesellem) saç ve sakalını ya kendisi makasla kısaltır veya kısalttırırdı. Resulullah Efendimize âşık olan arkadaşları (Eshab-ı Kiram) O’nun her tıraş olduğu zaman etrafında dolanır, mübarek sakalından veya saçlarından bir tel daha yere düşmeden kaparlardı.

RAMAZAN AYINDA ZİYARETE AÇILIYOR

Türkiye'de Ramazan ayında Topkapı Sarayı’ndakiler hariç ellerinde Sakal-ı şerifleri bulunduranlardan rica edilerek ramazan ayında ve kandillerde camilerde ziyarete sunuluyor. Sakal-ı şeriflerin önemli bir kısmı muhafaza edilen ailelerin elinden kaybolup gitti. Bazıları da kaybolur korkusuyla ve kimsecikler bilmesin diye sır gibi sakladı. Onlar da öldükten sonra bohçalar içinde muhafaza edilen Sakal-ı şerifler bilmeden de olsa sıradan bir bez gibi dağıtıldı. Saklanan kişiler tarafından camekanlara konan Sakal-ı şerifler ahşap ve sedeften, altın ve gümüşten yapılmış sandukalarda korunuyor. Bursa'daki tarihi ve selattin camilerde Ramazan ayında Kadir gecesi sakal-ı şerif merasimi yapılıyor. Sur içeresindeki Nakkaş Ali Paşa Mescidinde ve Numaniye Dergahında kandil gecesi sakal-ı şerif ziyaretleri gerçekleştirildi. Osmangazi Mahallesi sakinleri Nakkaş Ali Paşa Mescidindeki ziyaretten çok büyük huzur duyduklarını ifade ettiler. Bursa'nın akademik çevresi de Numaniye Dergahındaki sakal-ı şerif ziyaretinde bir araya geldiler. Bursa'da Kadir Gecesinde 150 farklı noktada ziyaretlerin gerçekleştiği öğrenildi. Bursa'daki sakal-ı şerifleri dün akşam yaklaşık 50 bin kişinin ziyaret ettiği tahmin ediliyor.

(İRF

SAKAL-I ŞERİFLER KADİR GECESİNDE ZİYARET EDİLDİ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.