Sakız Adasında bayram namazı hayali gerçek oluyor

Sakız Adasında bayram namazı hayali gerçek oluyor
Aya Haralambos Kilisesinde 100 yıl sonra ilk kez yapılan ayini yöneten İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Sakız Adasında bulunan Hamidiye Camisinin...

Aya Haralambos Kilisesinde 100 yıl sonra ilk kez yapılan ayini yöneten İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Sakız Adasında bulunan Hamidiye Camisinin restore edilerek bayram namazı kılınmasıyla ilgili soruya şöyle yanıt verdi: "Cami için Sakız Metropolitiyle memnuniyetle konuşacağım."

Çeşme Belediyesi tarafından restore edilerek kültür merkezi olarak ilçeye kazandırılan tarihi Aya Haralambos Kilisesinde, 100 yıllık bir sürenin ardından 10 Şubat Aziz Haralambos Bayramında ayin yapıldı. Ayini yöneten İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, ayin sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bartholomeos, bir gazetecinin "Konuşmanızda yetkili makam izin verdiği takdirde önümüzdeki yıl yine 10 Şubat'ta bu kilisede ayin yapmak istediğinizi belirttiniz. Ramazan ve Kurban bayramlarında da Sakız Adasına yaklaşık 2 bin-2 bin 500 Türk gidiyor. Adada kale içinde Hamidiye Camisi var. Orası restore edilip bayram namazı kılınsa nasıl olur?" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Bayramda bu kadar Türk gidiyorsa iyi yapıyorsunuz. Cami için Sakız Metropolitiyle memnuniyetle konuşacağım."

"CAMİYİ İBADETE HAZIR HALE GETİRİRİZ"

Kale içindeki Hamidiye Camisinin ibadete açılmasının Sakızlı dostlar tarafından olumlu karşılanacağını belirten İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da şunları söyledi: "Sakız Adasında Vounaki meydanındaki Mecidiye Camisi AB fonlarıyla restore edildi. Şimdi Bizans Müzesi olarak hizmet veriyor. Franko Mahalla'daki Osmanlı Camisi restore ediliyor ve arkeolojik eserlerin korunduğu bir yer. Muhtemelen orası müze olacak. Sakız Kalesi içinde yer alan Süleymaniye Camisi, cami olmadan önce bir Katolik kilisesiydi. Şimdi Aya Yorgos Kilisesi olarak hizmette. Yine kale içindeki Hamidiye Camisi (Bayraklı Camisi) bir zamanlar beyaz eşya deposu olarak kullanılıyordu. Yıkılma tehlikesi olduğu için şimdi boş duruyor. İzin alındığı takdirde bu cami ibadete açılabilir. Sakızlı dostlarımızın da buna olumsuz bakacağını sanmıyorum. İzin alınırsa biz Hamidiye Camisini restore eder, ibadete açacak hale getiririz. Bunu İzmir Ticaret Odası olarak da, İzmirliler olarak da üstleniriz. Çünkü bayramlarda bildiğiniz gibi çok Türk oluyor orada. En azından bayram namazlarını orada kılabilirler. Bu da Türk-Yunan dostluğu adına çok iyi olur."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.