Salihli Mutfağı Ege Tv Ekranında Tanıtıldı

Salihli Mutfağı Ege Tv Ekranında Tanıtıldı
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel ve Kadınlar Birliği Başkanı Benay Oral, İzmir’de Ege Tv'nin canlı olarak yayınlanan “Hayat Sevince Güzel” programına katılarak Salihli’yi anlattı. Programın mutfak bölümünde, kitapta yer alan yemekler

- Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel ve Kadınlar Birliği Başkanı Benay Oral, İzmir’de Ege Tv'nin canlı olarak yayınlanan “Hayat Sevince Güzel” programına katılarak Salihli’yi anlattı. Programın mutfak bölümünde, kitapta yer alan yemeklerden dört tanesinin tarifi verilerek, uygulaması Deniz Gülderen ve Seçil Kalay tarafından yapıldı.

Salihli TSO’nun ilçenin en büyük sivil toplum örgütü olduğunu belirten İbrahim Yüksel, zengin bir tarihi ve kültürel mirasa sahip Salihli’nin Odun Köfte ve Salihli Kirazı gibi iki tescilli ürünü bulunduğunu anlattı. Salihli’nin jeotermal kaynaklar yönünden zengin olduğunu ve bunun kent için büyük bir nimet olduğunu vurgulayan Yüksel, turizm alanında üç önemli tesisin termal tedavi hizmeti sunduğunu kaydetti. Jeotermalin seracılıkta kullanımının da yaygınlaştığını, Türkiye’nin en büyük 2. ve 3. jeotermal serasının Salihli’de olduğunu belirten Yüksel, ayrıca kent içinde 7 bin 200 konutun ısıtmada jeotermal suyu kullandığını anlattı.

Yüksel, yörenin en önemli ürünü üzüm hakkında şu bilgileri verdi:

“Sultaniye üzümümüz Ege, Manisa ve Salihli için çok önemli bir gelir kaynağıdır. İlkbahardan sonbahara kadar Gediz Ovası yemyeşil bir örtüyle kaplanır. İlkbahardan itibaren asma yaprakları satılarak köylerdeki kadınlara gelir oluyor. Üzüm daha sonra olgunlaşınca taze olarak tüketiliyor. En sonunda da kurutulmuş Sultaniye üzümü elde ediliyor. Türkiye üretiminin yüzde 90’ı Manisa’dan karşılanıyor. Salihli de üretimde Alaşehir’den sonra ikinci sırada yer alıyor.”

Salihli TSO Kadınlar Birliği’ni Oda’nın sosyal yüzü olarak gördüklerini ve birlik üyelerinin bu alanda etkin çalışmalar yaptığını kaydeden İbrahim Yüksel, kadınlara destek verdiklerini, kadınların evden çıkıp üretken hale gelmeleri ve para kazanmaları konusunda teşvik için KOSGEB ile birlikte girişimci eğitimleri düzenlediklerini anlattı. Yüksel, “Avrupa’da kadınların iş hayatına katılım oranı yüzde 60, Türkiye’de ise maalesef yüzde 27 gibi çok düşük bir seviyede kalıyor” dedi.

“Nesilden Nesile Salihli Mutfağı” kitabının hazırlık aşamaları hakkında bilgi sunan Salihli TSO Kadınlar Birliği Başkanı Benay Oral, 75 yemek tarifinin yer aldığı kitabın geliriyle öğrencilere burs verdiklerini kaydetti. Eğitime büyük önem verdiklerini vurgulayan Oral, Salihli’de kadınları organize ederek eğitimin yanı sıra kültürel ve sosyal faaliyetler yaptıklarını anlattı.

Programın mutfak bölümünde ise Salihlili kadınların uyguladığı 4 yemek tarifi verildi. Deniz Gülderen ve Seçil Kalay, kuzu gömleğinde darplı orman kebabı, enginarlı pilav, kürdan kek ve meyveli jöleli pastanın yapım aşamalarını uygulamalı olarak başarılı bir şekilde sundu.

SALİHLİ MUTFAĞI EGE TV EKRANINDA TANITILDI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.