Samsun’da “Ot Yemekleri" Yarıştı

Samsun’da “Ot Yemekleri Yarıştı
Samsun’un yöresel otlarını ve ot yemeklerini tanıtmak amacıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Samsun Turizmciler Derneği’nce ortaklaşa düzenlenen “Ot Yemekleri F...

Samsun’un yöresel otlarını ve ot yemeklerini tanıtmak amacıyla Samsun Büyükşehir Belediyesi, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Samsun Turizmciler Derneği’nce ortaklaşa düzenlenen “Ot Yemekleri Festivali” kapsamında bugün “Yöresel Ot Yemekleri Yarışması” gerçekleşti.

Ot Yemekleri Festivali dün Bafra ilçesinin Sürmeli Mahallesi’nde "Yöresel Ot Toplama Yarışması" ile başladı. Bugün Sevgi Gölü çevresinde Yöresel Ot Yemekleri Yarışması düzenlendi. Yarışmaya katılan kadınlar hem yaptıkları yemekleri sergilediler hem de jürinin beğenisine sundular. 37 yarışmacı kendilerine özgü yaptıkları ot yemekleri ile jürilerden tam not almaya çalıştı.

Yarışmanın sonuçlanmasından önce Vali İbrahim Şahin ve beraberindekiler festivalde bulunan sergileri gezdi. Daha sonra festival hakkında konuşan OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, “Bu yöresel zenginliklerimizin tanıtılması en az büyük ölçekli projelerimiz kadar kıymetlidir. Yaklaşık 2 gündür bu organizasyonun kamuoyu ile paylaşılması ile çalışıyoruz” dedi.

Festivale katılanlara teşekkür eden Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Turan Çakır, “Buraya katılım noktasında tarladan, bağından, bahçesinden sebzesini toplayarak ve bunu ürün haline getirerek, bunu bugün bizim görselimize taşıdıkları için her şeyden önce katılımcılara teşekkür ediyoruz. Bir organizasyonu yapmak önemli ve bunun bir lokomotifi olmak da önemlidir. Ama vatandaşların katılımı üst seviyede olmazsa bu çok da anlamlı olmaz. Fakat bugün görüyoruz ki stantlarda herkes emeğini ortaya koymuş, kendi köyünün ve kendi ilçesinin değerlerini yemekler noktasında belli bir noktaya getirmiş. Bundan sonraki yıllarda bu festivalin artarak devam etmesini temenni ediyorum” diye konuştu.

Festivalin amacına ulaştığını ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin, “50 sene önce 60 yaş grubunu yaşlı grup olarak sayarlardı. Şimdi dünyada sağlık örgütleri 60 yaşını orta yaş olarak sayıyor. İnsanlar beslenmesine daha çok dikkat ediyor. Sağlıklı yaşamalar için daha titiz davranıyorlar. Bu da ister istemez insanların daha uzun ömürlü olmalarını sağlıyor. Ancak uzun ömürlü veya sağlıklı olmanın en önemli şartlarından biri de belki de organik ya da biraz doğal beslenmedir. Bunların başında da ot türü yemekler geliyor. Bu festivale isim verilirken, zaman zaman biz de kendi iç bünyemizde tartıştık. Kaybolmaya yüz tutan ottan yapılan yemekler başta olmak üzere otu olabildiğince hayatımıza sokacağız. Önümüzdeki dönemlerde biz olabildiğince doğal ürünlere doğru döneceğiz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların yarışmanın sonuçları açıklandı. Buna göre, ısırgan çorbası ile Sevim Akyüz birinci olurken, ikinciliği kırcan kavurmasında Melek Uzunoğlu ile fırında çökülce yemeği ile Hayriye Çolak paylaştılar. Kazıyak yemeği ile de Suna Yılmaz üçüncü oldu.

Festival kapsamında dün ve bugün yapılan yarışmalarda birincilere tencere seti, ikincilere düdüklü tencere, üçüncülere de ekmek kızartma makinesi verildi.

Festival hakkında bilgi veren Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Dilek Genç, “Bu festivalimizde amacımıza ulaştık. Amacımız, yöresel ot çeşitleri ve yemeklerini ortaya çıkarabilmekti. Bunun için de buraya birilerini, insanları, misafirlerimizi getirebilmekti ve bunu da başardık. Eskiden çok yapılan yemekleri insanlarımız buraya gelerek gördüler. Diğer amacımız da annelerinden, anneannelerinden damaklarında tat olarak kalmış olan lezzetleri burada bulmaktı. Biz onları burada yaşattık” ifadelerini kullandı.

SAMSUN’UN YÖRESEL OTLARINI VE OT YEMEKLERİNİ TANITMAK AMACIYLA SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, OKA VE SAMSUN TURİZMCİLER DERNEĞİ İLE BİRLİKTE DÜZENLENECEK “SAMSUN YÖRESEL OT YEMEKLERİ FESTİVALİ” BUGÜN GERÇEKLEŞTİ.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.