SANKO, Gambiya’da İhtiyaç Sahiplerine Destek Sağlıyor

SANKO, Gambiya’da İhtiyaç Sahiplerine Destek Sağlıyor
SANKO Holding, Sosyal ve Ekonomik Yaşamda Nitelikli Değişim ve Gelişime Destek Derneği (Sen De Gel) işbirliği ile Afrika ülkelerinden Gambiya’da ihtiyaç sahiplerine çeşitli destekler sağlanıyor.

SANKO Holding, Sosyal ve Ekonomik Yaşamda Nitelikli Değişim ve Gelişime Destek Derneği (Sen De Gel) işbirliği ile Afrika ülkelerinden Gambiya’da ihtiyaç sahiplerine çeşitli destekler sağlanıyor.

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Konukoğlu, Sen De Gel Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Betil ile yaptığı görüşme sonucu derneğin Sahra Altı Afrika’daki çalışmalarından etkilendiğini ve Sen De Gel’in “Gambiya Ülke Destekçisi” olduklarını söyledi.

Projede şimdiye kadar yüzde 50 maddi gerçekleşme sağlandığını ve çok önemli işler başarıldığını belirten Konukoğlu, bu kapsamda “İşe Başlıyoruz” Girişimcilik Programına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

 

“Ülkelerin ekonomik büyüme ve kalkınması, gerçekleşen girişimcilik faaliyetlerine bağlıdır. Girişimciler yeni işler yaratır, yeni ürün ve servisler sağlar verimliliği artırır ve kişilerin hayatlarını olumlu yönde etkilerler. SANKO desteği ile yürütülen İşe Başlıyoruz Programı kapsamında Gambiya’da iş kurmak isteyen gençlere girişimcilik, planlama, pazarlama, bütçe yönetimi, satış teknikleri ve marka oluşturmaları konularında eğitimler verildi. Gumjur, Sanyang, Madina, Kartong, Kunkujang, Berending, Tujereng ve Tanje köylerinde 3 günlük eğitim programına katılan 60 Gambiyalı genç, eğitim sonunda kendi iş planlarını yazıp uygulayacakları kazanımları elde ettiler.”

1-20160628141205.jpg

“UMUT EKİYORUZ” TARIM PROGRAMI

Dünyada tarımın yüzde 50'sinden fazlasının küçük çiftçiler tarafından yapıldığını anlatan Konukoğlu, küçük çiftçilerin Sahra Altı Afrika’sında birçok güçlükle mücadele ettiklerine vurgu yaptı.

Küçük çiftçilerin güçlendirilmesinin, yüzde 52'si günde 1.5 doların altında gelirle yaşayan ve yüzde 78'i tarım yapan Afrika'da açlığın ve yoksulluğun önlenmesi noktasında hayati önem taşıdığına işaret eden Konukoğlu, “Umut Ekiyoruz” projesinin küçük kadın çiftçilerin en büyük sorunu olan kaliteli tohuma ulaşma, tohum bankaları yoluyla saklama, sulama, çitleme ve eğitim konularında güçlendirilmelerini hedefleyen bir proje olduğuna dikkati çekti.

Bu kapsamda kadınların sorumluluk üstlendiği bahçelere; tohum desteği, birkaç köyün kullanacağı tohum bankaları, güneş enerjisiyle çalışan sulama sistemleri, hayvanların bahçeye girişlerini engelleyecek çitleme sistemleri ve doğal tarım yöntemlerini içeren kapsamlı eğitimler sunulduğunu vurgulayan Konukoğlu, şöyle devam etti:

“SANKO - Sen De Gel işbirliği ile Kacumeh Köyünde 87, Kombo Kubuneh Köyü’nde 120 olmak üzere toplamda doğrudan 207 kadının, dolaylı olarak ise yaklaşık 1500 kişinin yararlanacağı sürdürülebilir tarıma giriş eğitimleri düzenlendi. Köylerdeki bahçelerin etrafları temizlenip tarım alanı 2 katına çıkarıldı ve çitleri takıldı.

Bahçeler işlenerek tarıma uygun hale getirildi. Tohumları dağıtıldı. Yine SANKO desteği ile Kacumeh ve Kombo Kubuneh köylerindeki kadınların sorumluluk üstlendikleri bahçelere solar sulama sistemi, tohum bankası ve tuvalet yapılması planlanıyor. Çalışmalar Temmuz ayında başlayacak.”

2-20160628141205.jpg

“HAYAT VERİYORUZ” SU PROGRAMI

Gambiya ve Senegal'de nüfusun yüzde 50'sinden fazlasının içme suyuna ulaşamadığını, buna bağlı çocuk hastalanmaları ve ölümleri yaşandığını bildiren Konukoğlu, “Temiz suya ulaşamayan köylere ek olarak yıllar önce farklı STK’lar veya devlet tarafından yapılan ve şu anda çoğunlukla pompa konusunda tamir ihtiyacı olan onlarca su kuyusu var. Yüzde 52’si günlük 1,5 doların altında yaşamak zorunda olan köylülerin bakım için gerekli parayı bulma imkanları yok” diye konuştu.

Hayat veriyoruz su programı kapsamında SANKO işbirliği ile 9 köyde (Mbankam, Kerr Malık Sarr, Samba Yassın, Fafading, Sarreh Yerro Kumba, Mbulum, Kerr Galo, Mendy Kunda, Kerr Begi) 7 bin 978 kişinin faydalanacağı atıl durumda olan toplam 11 su kuyusunun pompa tamirlerinin yapıldığını hatırlatan Konukoğlu, “Klorin ile açık kuyulardaki suyu arıtıldı, biyolojik, kimyasal ve fiziksel su kalitesi testi ile içilebilirliği onaylatılıp sonra çalışır durumdaki pompa ile köylülere teslim edildi. Çevre düzenlemeleri ve hayvanların su içebilecekleri oluklar yapıldı. Ayrıca Ana Nehir Bölgesinde yer alan Sam Bouye Köyünde 300 kişinin yararlanacağı su kuyusu projesinin başlatılması planlanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Konukoğlu, Sen De Gel tarafından gönderilen raporda, “SANKO’ya  çok değerli desteği için binlerce insan teşekkürlerini ve dualarını iletiyor” denildiğini de sözlerine ekledi. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.