Şardağı, Orman İçin Nakış Nakış İşleniyor

Şardağı, Orman İçin Nakış Nakış İşleniyor
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki Şardağı, yaklaşık 30 bin dönümlük alanında yapılacak ağaçlandırma projesi çerçevesinde, iş makineleri tarafından fidan dikimi için adeta nakış nakış işlenmeye başladı.

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki Şardağı, yaklaşık 30 bin dönümlük alanında yapılacak ağaçlandırma projesi çerçevesinde, iş makineleri tarafından fidan dikimi için adeta nakış nakış işlenmeye başladı. 

Şardağı’nın, ilçeye bağlı Taşburun Mahallesi ile Karaelbistan Mahallesi girişi arasında kalan yaklaşık 30 bin dönümlük alanın Orman Bölge Müdürlüğü’ne tahsis edilmesinin ardından ağaçlandırma çalışmaları için ilk kazma vuruldu.

Söz konusu alanın Karaelbistan Mahallesi girişinde bulunan ve Settarın Çiftliği olarak adlandırılan bölümündeki yamaçlarda teraslama işlemlerine başladı. İş makineleri yardımıyla yürütülen çalışmalarda yaklaşık 100 hektarlık bir alan, fidanların toprakla buluşması için hazır hale getirilecek. İhaleyi alan firma 37,5 kilometre ekskavatör ile teras yapımı, 2 kilometre servis yolu ve 4 kilometre dikenli tel çit ihatası yapımı işlemlerini sürdürüyor.

Çalışmalar hakkında bilgiler aktaran firma sahibi Yunus Değirmentaş, yaklaşık 10 gün sonunda 70 hektarlık alanın fidan dikimine hazır hale getirileceğini söyledi. Şuana kadar 50 hektarlık bölümü teras formuna getirdiklerini belirten Değirmentaş, “Bölgedeki ağaçlandırma çalışmaları öncesinde 5 iş makinesi ile bu alanda teraslama yapıyoruz. Şuana kadar yaklaşık 50 hektarlık bir alanda çalışmalarımız tamamlandı. Bu alanlar fidan dikimi için hazır hale getirildi. 10 gün içerisinde de geriye kalan bölümü tamamlayacağız” dedi.

Teraslama çalışmaları hakkında da bilgi veren Değirmentaş, “İş makinelerimiz toprağı 80 santimetre derinliğinde kazıyor. İlk kazma işleminde yer açılıyor. İş makineleri kazdıkları bölgeden ikinci kez geçtiğinde ise toprağın tavını bulup alanı fidan dikimine hazır hale getiriyor. Bir iş makinemiz de bölgeye ulaşım için yol açıyor. Daha sonra da alanın etrafının tel örgüyle çevrilmesi işlerini yapacağız” ifadelerini kullandı.

aw239110_01.jpg

KARAÇAM, SEDİR, BADEM, AHLAT FİDANLARI DİKİLECEK

Şardağı’ndaki en büyük ağaçlandırma çalışması çerçevesinde en küçük bölgelerin bile ağaçlandırılmasına gayret gösteriliyor. İlk etapta 100 hektarlık bir alanda yapılacak çalışmalarda fidan seçimi de Elbistan’ın iklim yapısına uygun olacak. Bölgeye ahlat, badem, sedir ve karaçam gibi fidanlar dikilecek. Bu çalışma tamamlandığı zaman Elbistan yeşil bir kuşağa sahip olacak.

  Ağaçlandırma projesinde gelinen noktayı Elbistan halkı ile paylaşan Kaymakam Tuncay Akkoyun ise çalışmanın Elbistan açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtmişti. Gerekli altyapının hazırlanmasının ardından fidan dikiminin önümüzdeki günlerde başlayacağını kaydeden Kaymakam Akkoyun, “Elbistan’ımızda uzun bir süredir üzerinde durduğumuz Şardağı bölgesinin ağaçlandırılması ile ilgili çalışmalarımız belli bir seviyeye gelmiş bulunuyor. Şardağı’nda Karaelbistan’a kadar ulaşan bölgede yaklaşık 30 bin dönümlük alan mera vasfından çıkarıldı. Tabi bu çalışma Elbistan için önemli. Elbistan’ımız için çok önemli çünkü Şardağı bölgesinden Karaelbistan’a kadar olan kısım ağaçlandırmayı gerektiren bir bölge. Vatandaşlarımızın, bölgede yaşayan insanlarımızın bizlerden uzun süredir talep ettiği konuydu bu. Bizler de hep birlikte vatandaşlarımızla ağaçlandırma çalışmasına katılacağız. Bölgemize ve Elbistan’ımıza hayırlı uğurlu olsun. Bu çalışma tamamlandığı zaman Elbistan’ımız daha sağlıklı ve sıhhatli bir hava ile ekoloji anlamında da önemli bir ivme kazanmış olacaktır” değerlendirmesini yapmıştı.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum