Sarıcakaya Tarımda Başarısını Katlayacak

Sarıcakaya Tarımda Başarısını Katlayacak
Akdeniz iklimi ile Eskişehir’in Antalya’sı olarak bilinen Sarıcakaya ilçesi, toprağından aldığı ürün yelpazesini genişletiyor.Mikroklima özelliği sayesinde İç Anadolu Bölgesi’nde Akdeniz iklimi yaşana...

Akdeniz iklimi ile Eskişehir’in Antalya’sı olarak bilinen Sarıcakaya ilçesi, toprağından aldığı ürün yelpazesini genişletiyor.

Mikroklima özelliği sayesinde İç Anadolu Bölgesi’nde Akdeniz iklimi yaşanan Sarıcakaya ilçesi, çiftçilere üretim yelpazesi konusunda alternatifler sunmaya hazırlanıyor. Domates, biber ve rokanın sıkça üretildiği ilçe, tıbbi ve aromatik bitkilere kucak açıyor. Sarıcakaya Belediye Başkanı Faruk Güler, ilçeye Organize Sera Bölgesi kurmak için Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’na (BEBKA) başvuruda bulunduklarını söyledi.

Başkan Güler, ilçede elde edilen ürünlerin yanı sıra farklı ve ekonomik ürünlerin çalışmasını yapmak istediklerini belirterek, “Çiftçilerin önünü açmak adına BEBKA’ya Organize Sera Bölgesi için müracaat ettik. Bize ait 40 dönümlük bir yer var. Organize serada çiftçilerimizin daha farklı ve ekonomik ürünlerle çalışmasını sağlamak istiyoruz. Deneme yanılmasını biz yapacağız ama vatandaşımız ürünün pazarlanıp pazarlanmayacağını büyük seralarda test etmiş olacak. Nasıl ekilip biçildiğini göstereceğiz” dedi.

Projenin ilk ayağı olarak 30 dönümlük bir arazide kekik üretimine başladıklarını kaydeden Güler, ilerleyen dönemlerde daha farklı ürünleri de yetiştirebileceklerini ifade etti. Güler, “Organize Sera Bölgesi için 20 dönümü kapatmayı düşünüyoruz. Bir de dışarıdan gelen tıbbi ve aromatik bitkiler var onları da Sarıcakaya’ya getirmeyi düşünüyoruz. Bunun ilk ayağı kapsamında 30 dönümlük arazide kekik üretimine başladık. Topraklarımız artık son 50 yılda yapılan ilaçlamalar, suni gübrelemeler, yanlış sulamadan dolayı topraklar çoraklaşıyor ve bir takım kimyasallar birikmeye başladı. Bunun önüne geçmek için topraklarımızı farklı ürünlerle tanıştırmamız gerekiyor. Tıbbi ve aromatik bitkiler, çok dayanıklı ürünler, hasta olmuyorlar, susuzluğa dayanıyorlar, bir takım böceklere karşı dayanıklılar. Dolayısıyla biz domates, biber ektiğimiz bu tarlalarda 3 ya da 5 yıl alternatif ürün ekersek tekrar eski haline gelecektir. Toprak yaşayan bir varlıktır, kendi kendini tamir eder” ifadelerini kullandı.

ESKİŞEHİR'İN SARICAKAYA İLÇESİNDE ALTERNATİF TARIM KONUSUNDA ORGANİZE SERA BÖLGESİ İÇİN HAZIRLANAN PROJE BEBKA'YA VERİLDİ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.