Şehitlik Yolu Yeniden Yapılsın

Şehitlik Yolu Yeniden Yapılsın
Ermeniler sözde soy kırım iddialarını her zaman gündeme getirmiş, bu yolla ülkemizi zor duruma sokmaya çalışmış. Buna paralel olarak tarihçilerimiz, Kahramanmaraş başta olmak üzeri, Ermenilerin binlerce insanımızı öldürdüğünü belgelemişlerdir.

 Maraş’ta 1895 yılında Jandarma Tabur Komutanlığı yapan Binbaşı Hacı Mehmet Bey, Ermeni Çetelerinin katliamını önlemek için askerleri ile birlikte Göksün Yolu, Çınarlıdere Mevkiinde,  çatışma yapmış, savunma görevini yaparken,6 askeri ile birlikte pusuya düşürülmüş, askerlerimizden bazıları ise yaralanmıştı. Bu olaydan yıllar sonra 2004 yılında, Kürtül yolu üzerinde Binbaşı Mehmet Bey için ayrı, 6 askeri içinde hemen karşısındaki tepeye şehitlik yapılmıştı.

Tarihçi Yalçın Özalp ve Eğitimci Yazar İbrahim Gülsu ve Mehmet Dobuoğlu geçtiğimiz hafta sonu her iki mezarlığı ziyaret edip, şehitlerimize Fatiha okumak için bir gezi yaptılar ancak, 6 şehit için yapılan yolu bulmakta zorlandılar bu arada, yaralı 2 şehitten birinin daha kabrini yörede yaşayan yaşlı vatandaşlardan öğrendiler. Araştırmacı Yazar Yalçın Özalp Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden şehitlik yolunun yeniden yapılmasını ve Kavkurt yöresinde kabrini bulduğumuz şehidimiz Semerci Mustafa’nın kabrinin de yetkililer tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

      Ermeniler sözde soy kırım iddialarını her zaman gündeme getirmiş, bu yolla ülkemizi zor duruma sokmaya çalışmış. Buna paralel olarak tarihçilerimiz, Kahramanmaraş başta olmak üzeri, Ermenilerin binlerce insanımızı öldürdüğünü belgelemişlerdir.  Kahramanmaraşlı tarihçi Yalçın Özalp, soykırım iddialarında bulunan Ermenilerin sadece Kahramanmaraş çevresinde 1895 ila 1920 yılları arasında yüz bini aşkın asker ve tespit edilemeyen boyutta sivili katlettiğini sık sık tekrarlayıp, bununla ilgili belgeleri ortaya koyan isimlerden birisi.

Kendisiyle birlikte Kürtül Köyü ve çevresinde başka şehitliklerin bulunduğu haberini aldıktan sonra, yaklaşık 6 saatlik bir araştırma gezisinden sonra Zekeriye Kel ve İbrahim Kırkgeçit isimle köylülerin kılavuzluğunda, önce Binbaşı Hacı Mehmet Bey şehitliğine doğru yola çıkıyoruz. Yolda, yaralı iki askerden biri olan Semerci Mustafa isimli vatandaşın mezarını buluyoruz. Bu şehidimiz yaralı olarak olay yerinden uzaklaşırken, Fırnız üzerinden Kürtül’e doğru gelirken,  Kavkurt mevkinde şehit olmuş, yanındaki yaralı arkadaşı aynı zamanda kaynı olan Hüseyin isimli arkadaşının ise Kürtül’e ulaştığını öğreniyoruz. Tarihçi Yazar Özalp, bu olayın doğruluğunu yazdığı Gazilerin Dilinden isimli kitabını(İst. 1986. Sy 35 Necipzade Mehmet Tolun’un makalesi)kaynak göstererek, 1875 Kahramanmaraş doğumlu Mehmet Tolun’un o dönemlerde savcı olduğunu belirterek, bulunan bu şehit mezarının da yetkililer tarafından imar edilmesi için gereken çalışmayı göstermek gerektiğini söyledi.

655-516.jpg

ÖZALP, GENÇLERE ERMENİ KATLİAMI İYİ ANLATILMALI

Yeni nesle ve kamuoyuna ermeni katliamının iyi anlatılması gerektiğini belirten Tarihçi ve Yazar Yalçın Özalp, yabancı araştırmacıların kitabını kaynak göstererek şunları söyledi; “Osmanlı askerleri tarafından yakalanan, ancak dış devletlerin baskısı nedeniyle Tulon limanında Fransızlara teslim edilen Agasi’nin 1897 yılında kaleme aldığı hatıratında bu katliamının teferruatlı olarak anlatıldığını belirterek şunları söylüyor; “ “1895 yılındaki isyanı çıkaran Ermeni çete reisi Agasi isimli zat ki, benim Ermeni İntikam Alayı Maraş’ta isimli kitabımda bu kişinin resmi de vardır. Bu kişi 1897 yılında hatıratını yazacak. Hatıratının 711’nci sayfasında aynen şu cümleyi kullanıyor, ‘Müslümanlardan 13 bini asker olmak üzere 20 bin kişiyi katlettik, bizim zayiatımız sadece 127 kişidir.” Rakam çok çok orijinal. Rakam doğru veya yanlış ama hatıratın aslı elimde. Bu rakamın o hatıratta bulunması bizim nasıl bir tedbir almamız gerektiğini belirtecek unsurlar taşıdığı kanaatindeyim. Şimdi böyle denilen bir durumda bu cümleyi, bu eseri dünyanın tüm dillerine çevirerek kamuoyuna sunmamız gerekir. Ama ne yazık ki bizim Maraşlının bile bundan haberi yok. Biz bu konuyu dünya kamuoyuna iyi  anlatmak istiyorsak işte elimizde bir numaralı vesika; Agasi’nin Fransızca olarak 1897 yılında yazılmış bulunan hatıratıdır, dedi.

ŞEHİTLİK YOLU KAPANMIŞ, YENİDEN YAPILSIN

Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız Araştırmacı Yazar İbrahim Gülsu gezi hakkında düşüncelerini şu şekilde anlattı: “Gezinin ikinci bölümünde 6 şehidimizin kabrini arıyoruz. Ancak Ormanlık alanda şehitliğe daha önce iki defa gelmemize rağmen, yolu bulamıyoruz. Bir ara şehitliği aramaktan vaz geçiyoruz. Ama üzeri silinmiş, hiçbir yazı bulunmayan bir levhadan esinlenerek,  sel sularından yarılmış, çam yapraklarının kapattığı bir yoldan tepeye doğru çıktığımızda,  şans eseri şehitliği buluyoruz. Gezinin bu bölümünde hocamız Özalp, aşağıda kalıyor. Mehmet Doboğlu ile birlikte Yasin ve Fatiha okuyup, sopalardan tutunarak, hocamızı da alıp, dönerken, mutlaka bu yolun yeniden yapılması için gerekenin yapılması gerektiğini söylüyor.

DOBOĞLU, “ŞEHİTLERİMİZ UNUTULMAMALI”

Tarihi olayları bilmenin yeni neslin geleceğe hazırlanması açısından önemli olduğunu belirten Yazar Mehmet Doboğlu da, yüz yıl öncesinde Ermenilerce pusuya düşürülmüş, şehitlerimize devletin sahip çıkıp 2004 yılında şehitlik yapmasının önemli olduğunu belirterek, kabrini yeni bulduğumuz şehidimizin kabrinin de yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi; “ Bu ülke üzerinde bu gün huzur içinde yaşıyorsak, bunu şehitlerimize borçluyuz. Borcumuzu da ancak onlara sahip çıkarak ödeyebiliriz. Eski Valilerimizden İlhan Atış ve Albay Fahri Cici komutanlarımızın desteği ile yapılan şehitliklerimiz zaman zaman temizlenmeli, eksikleri giderilmeli. Buralara geziler düzenlenmeli. Doğru tarih yeni neslimize yerinde anlatılmalı. Ben bu gezide bize yeni bilgiler aktaran canlı tarihler ile röportaj yapmayı düşünüyorum” dedi.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.