Sepetçilik, Kaybolmaya Yüz Tutuyor

Sepetçilik, Kaybolmaya Yüz Tutuyor
İnebolu İlçesinde kolay yapılan ve ekonomik olan plastik ürünler sepetçiliği bitirdi.Saz, kamış ve buğday sapı gibi esnek dal veya liflerden yiyecek ve eşya taşımak için örülerek yapılan kulplu sepetl...

İnebolu İlçesinde kolay yapılan ve ekonomik olan plastik ürünler sepetçiliği bitirdi.

Saz, kamış ve buğday sapı gibi esnek dal veya liflerden yiyecek ve eşya taşımak için örülerek yapılan kulplu sepetleri yapan sepetçilerin sayısı, taşıma sektörünün gelişmesi, plastik maddelerden yapılan malzemelerin kolay ve seri yapımı ile ekonomik oluşu nedeniyle yok denecek kadar azaldı.

Bilim adamlarına göre, neolitik insanının kültür tarihine katkılarından biri sepetler, kullanım alanlarına veya işlevlerine göre üzüm, yumurta, çamaşır ve çiçek sepeti gibi isimler alırdı. Sepetin kaba örgülü olanına küfe denir ve küfelere, hamal ve zahire küfesi gibi isimler verilirdi. Küfeler zahire ambarlarında zahire saklanması veya tohumluk tahılların saklanması için de kullanılırdı. Küfeler, söğüt veya benzeri ağaçların dallarının yarılarak elde edilen dilimlerinin örülmesi ile yapılırdı. Sırtta taşınan küfelerde ayrıca kayış veya halat askılıklarda bulunurdu.

Teknolojinin gelişmediği dönemlerde taşıma işinde kullanılan sepetleri yapan sepetçiler yada küfeciler, taşıma sektörünün gelişmesi, plastik ve plastik türevi maddelerden yapılmış benzer malzemelerin kolay ve seri yapımı, ekonomik oluşu nedeniyle bu meslek de unutulan zanaatlar arasında yerini aldı.

İNEBOLU İLÇESİNDE KOLAY YAPILAN VE EKONOMİK OLAN PLASTİK ÜRÜNLER SEPETÇİLİĞİ BİTİRDİ.(MUHAMMED KÖMEÇOĞLU-KASTAMONU/İHA)

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.