Sertifikalı Eller Kurban Kesecek

Sertifikalı Eller Kurban Kesecek
Kurban Bayramı nedeniyle hazırlıklarını tamamlayan Esenler Belediyesi, kurban kesimi sırasında kazaların azaltılması için düzenlediği Kurban Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursu’nda kursiyerlere kurban kesim eğitimi verildi.

- Kurban Bayramı nedeniyle hazırlıklarını tamamlayan Esenler Belediyesi, kurban kesimi sırasında kazaların azaltılması için düzenlediği Kurban Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursu’nda kursiyerlere kurban kesim eğitimi verildi.

Esenler Belediyesi tarafından Kurban Bayramı'nda yaşanan kazaların azaltılması ve kurban kesimlerinin daha sağlıklı ve düzenli yapılabilmesi için açılan Kurban Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursu’nda kursiyerlere kurban kesimi öğretildi.

Uygulamalı ve teorik olmak üzere 2 aşamalı eğitimden geçirilen kursiyerler, kurban kesimiyle ilgili mezbaha bilgileri ve uygulama eğitimini Esenler Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nden, kurban kesiminin dini yönünü Esenler Müftülüğü’nden, kesim kazaları ve ilkyardım konusunu da Esenler İlçe Sağlık Müdürlüğü'nden öğrendi.

Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda kurban kesimiyle ilgili teorik eğitimi alan kursiyerler, alanlarında uzman eğitmenlerden kurban kesimiyle ilgili eğitimler aldı. Kurban kesiminin dini yönünü anlatan Esenler Müftülüğü'nde görevli imam İsmail Köse, "Kurban ibadeti insanlığın tarihi kadar eskidir" dedi.

Kurbana mani olan ve olmayan durumları anlatan Köse, "Bir sığır 100 kilo da gelse, bin kilo da gelse 2 yaşını doldurduysa kurban edilebilir" dedi.

"Bayram namazı öncesi kesilen kurban, kurban sayılmaz" diyen Köse, kurban edilemeyecek hayvanları da tek tek açıkladı. Kurban keserken dikkat edilmesi gereken hususları da anlatan Köse, kısaca şunları söyledi,

"Abdestsiz kurban kesilebilir ama abdestli kesmek her zaman tavsiye edilir. Kurbanlık kıbleye çevrilerek ve besmeleyle kesilmeli. Hayvana eziyet etmemeli, merhamet etmeliyiz."

“ATARDAMAR YARALANMASI TEHLİKELİ”

Esenler İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli sağlık memuru Osman Bayır da, kurban kesimi sırasında yaşanabilecek yaralanmalarda neler yapılması gerektiğini anlattı. Yaralanmaları, atardamar ve toplardamar yaralanmaları olarak 2 gruba ayıran Bayır, atardamar yaralanmalarının çok tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, “Atardamar yaralanmaları oldukça tehlikeli olabilir. Nedeni atar damarın kalp ritmi ile bağlantılı olmasıdır. Bu gibi durumlarda hemen yara olan bölüme tampon yapılarak 112 Acil ekiplerini aramalı ve hastaneye gitmeliyiz. Aşırı kan kaybı nedeniyle ölümlere varan sonuçları olabilir” dedi.

“TEMİZ VEYA GAZLI BEZLE PANSUMAN”

Toplardamar yaralanmaları konusunda da bilgi veren Osman Bayır bu tür yaralanmaların pansuman ile kapanabileceğini ifade ederek, “Toplardamar yaralanmaları atardamar gibi tehlikeli değildir. Temiz bir bez veya gazlı bez ile yaranın üstü kapatılarak tampon yapılabilir. Bu işlem 1 - 2 kez uygulandığı takdirde yaralanmadan dolayı ortaya çıkan kan boşalımı duracaktır” şeklinde konuştu.

BULAŞICI HASTALIKLARA DİKKAT

Esenler Belediyesi Veteriner Hekimi Muhammet Efe de eğitim sırasında kesim yapmak isteyenlere bulaşıcı hastalıklar konusunda bilgi verdi. Kasapların kurban kesiminde hayvanlardan kaynaklanan bulaşıcı hastalık riskine dikkat etmesi gerektiğine değinen Efe; etler kesilirken, deri yüzülürken, organların vücuttan ayrılması ve bağırsakların çıkarılması işlemlerinin dikkatlice yapılması gerektiğini ve iç organların temizliği sırasında parçalanmaması için işlemlerin özenle yapılması gerektiğini söyledi.

“BIÇAKLAR DEZENFEKTE EDİLMELİ”

Kurban kesimi sırasında mümkünse her hayvana bir bıçak kullanılması gerektiğini dile getiren Veteriner Hekim Muhammet Efe, “Bir hayvana bir bıçak kullanamıyorsak o zaman her kesimden sonra yeni hayvana geçmeden önce bıçağımızı dezenfekte etmemiz gerekmekte. Yoksa ortaya bulaşıcı hastalık riski çıkabilir. Bir hayvanda bulunan hastalık diğer hayvana geçebilir. Bu da evde o eti yiyecek aileleri hasta edecektir. Bu konuya özen göstermemek birçok insanı hasta etmek demektir” şeklinde konuştu.

KURBAN KESMİNİ ÖĞRENDİLER

Teorik eğitimin ardından uygulamalı eğitime geçen kursiyerler, Esenler Belediyesi’ne ait otobüslerle Habipler Küçükoğlu Tesisleri’nde bir kurban kesim yerine götürüldü. Burada profesyonel kasaplar tarafından canlı olarak, kurban kesim öncesi muayene, zapt-u rapt, kesim işlemi, şişirme, tulum çıkarma ve açma yöntemiyle yüzme eğitimleri, deri muhafazası, çevre sağlığı ve atıkların uzaklaştırılması, olası bulaşıcı hastalıkları (zoonozlar) tanıma ve tedbir, et muhafaza işleme ve tüketimi ile ilgili uygulamalı eğitimler alan kursiyerler, kurban kesiminin tüm inceliklerini uzmanlarından öğrendi.

SERTİFİKALARI VAR

Eğitimlerin sonrasında tüm kursiyerler, sınava girdiler ve başarılı olanlara Esenler Halk Eğitim Merkezi tarafından “Kurban Kesim Elemanı” sertifikası almaya hak kazandı. Böylece sertifika almaya hak kazananlar, Kurban Bayramı'nda güvenli bir şekilde kurbanlarını kesebilecek.

SERTİFİKALI ELLER KURBAN KESECEK

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.