Şifa Kaynağı Nar, Antalya’da Masaya Yatırıldı

Şifa Kaynağı Nar, Antalya’da Masaya Yatırıldı
Nar yetiştiriciliği, işleme teknolojisi ve pazarlaması konularının ele alınacağı “Nar Çalıştayı”nın açılışı Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş’ün katılımlarıyla

- Nar yetiştiriciliği, işleme teknolojisi ve pazarlaması konularının ele alınacağı “Nar Çalıştayı”nın açılışı Antalya Vali Yardımcısı Halil Serdar Cevheroğlu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş’ün katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) ve Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından düzenlenen, Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından organize edilen çalıştayın açılışına BÜGEM Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Mehmet Sığırcı, TAGEM Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Dr.Necdet Kaplan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Abdullah Ünlü, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, nar üretimi yapılan illerin İl Müdürlüklerinden temsilciler ile Üniversitelerden öğretim görevlileri ve üreticiler katıldı.

“TÜRK TARIMI AVRUPA’DA BİRİNCİ SIRAYA YÜKSELDİ”

Şifa kaynağı olan narın dünyadaki yeri, Türkiye’deki gelişimi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın destek ve politikaları hakkında bilgi veren Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mevlüt Gümüş dünyada meydana gelen sosyokültürel ve küresel iklim değişiklikleri ile doğal kaynaklardaki azalma gibi olumsuz gelişmelere rağmen uygulanan doğru tarım politikaları sayesinde Türk tarımının Avrupa’da birinci, dünyada ise 7’nci sıraya yükseldiğini belirtti.

TARIMSAL HASILA 62 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ

2003 yılında 27 milyar dolar olan tarımsal hasılanın 62 milyar dolara yükseldiğini belirten Gümüş, ihracatın ise 4 milyar dolardan 17.7 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. Son on yılda tarımda meydana gelen gelişmelere paralel olarak nar üretiminde 6 kattan fazla artış gerçekleştiğini kaydeden Gümüş, 2013 yılı itibariyle narın 387 milyon TL katma değer sağladığını dile getirdi. Narın faydalarından bahseden Gümüş, gıda sanayinin yanı sıra tıp ve kozmetik sektöründe de farklı şekillerde kullanıldığını sözlerine ekledi.

Bakanlığın çalışmaları ve desteklerine değinen Gümüş, şunları söyledi:

“Realist tarım politikalarının güçlü bir iradeyle uygulanması sonucu bu başarılar elde edilmiştir. Nar için sağladığımız desteklemeleri 5 grupta toplayabiliriz. Sertifikalı fidan desteği kapsamında bu güne kadar 66 bin dekar yeni bahçe tesisi için 10,7 milyon TL destek ödemesi yapılmıştır. Ciddi katma değer sağlayabilen nar ürünüyle ilgili olarak muhataplarıyla sorunları tartışıp arayacağız. Burada yapılacak çalışmaların çıktıları Genel Müdürlüğümüzün gelecekteki uygulamaları açısından çok önemli.”

ANTALYA’DA 55 BİN DEKARDA NAR ÜRETİMİ

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı ise Antalya tarımı hakkında bilgi verdiği konuşmasında nar üretiminde yıllar itibariyle yaşanan artışa dikkat çekti. Türkiye’de 283 bin dekar alanda 383 bin ton nar üretimi yapıldığını kaydeden Dallı, Antalya’da ise 55 bin dekar alanda 104 bin ton ile nar üretiminde yüzde 27 ülke payına sahip olduğunun altını çizdi.

ANTALYA NAR İHRACATININ YÜZDE 64’Ü GERÇEKLEŞTİRİYOR

Antalya’nın 2013 yılında tarımsal ihracatının 513 milyon Dolar olduğunu kaydeden Dallı, 53 bin ton nar ihracatı ile Türkiye nar ihracatının yüzde 54’ünü tek başına gerçekleştirdiğine vurgu yaptı. Dallı, ihracatta ilk sırayı Rusya Federasyonu’nun aldığına işaret etti.

Çalıştayda Dünya’da ve Türkiye’de nar yetiştiriciliği, nar hastalık ve zararlıları, nar işleme teknolojileri, muhafaza teknikleri, nar pazarlamasında yaşanan sorunlar ele alınacak. Nar Yetiştiriciliği, Nar İşleme Teknolojisi ve Nar Pazarlaması olmak üzere üç çalışma grubuyla yapılacak çalıştay çıktıları Bakanlıkça değerlendirilerek sektörle paylaşılacak.

Çalıştay kapsamında BATEM kurduğu stantta üretimini gerçekleştirdiği nar suyu, nar ekşisi, nar çekirdeği kurusu, nar kabuğu kurusu ve nar çekirdeği yağının da tanıtımını gerçekleştirdi. Nar çekirdeği kurusu katılımcıların büyük beğenisini topladı.

ŞİFA KAYNAĞI NAR, ANTALYA’DA MASAYA YATIRILDI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.