Sigarayı bırakanlar Erdoğan’ın davetlisi oldu

Sigarayı bırakanlar Erdoğan’ın davetlisi oldu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir resepsiyon verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sigarayı Bırakma Günü" dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir resepsiyon verdi.

Resepsiyona, Sağlık Bakanlığı'nın düzenlediği kampanya çerçevesinde sigarayı bırakan 250'yi aşkın davetli ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ricası ve ikna etmesiyle sigarayı bırakanlar katıldı. 7 yaşından beri içtiği sigarayı geçtiğimiz yıllarda bırakan sanatçı Ferdi Tayfur, resepsiyona katılarak "Sigarayı Bıraktım" adlı şarkısını seslendirdi. Resepsiyon öncesi gazetecilere konuşan Tayfur, "50 senedir sigara içiyordum ama bıraktım. Profesyonel şarkıcılığa başladıktan sonra azaltmak zorunda kaldım çünkü insanın sesine dokunuyor. O bakımdan azaltmıştım. Sonra bir rahatsızlık geçirdim, o rahatsızlıktan sonra tamamen bırakmış oldum. "Gece hayatım bitti, kadehi yere attım, beni kutlamalısın, sigarayı bıraktım" diye bir şarkı yapmıştım" dedi.

FERDİ TAYFUR: "SİGARA BERBAT BİR ŞEY"

Sigara içenlere "Sigarayı bırak ömrünü uzat, sigarayı at, ömrünü uzat" mesajı veren Tayfur, "Bence sigara berbat bir şey, her şey için berbat; çocuklar, hanımlar, paran için berbat bir şey. O güzelim hava varken o güzel oksijen varken dumanla ne işin var? Mantıken düşündüğünüz zaman çok kolay" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sigara konusunda tutumunu değerlendiren Tayfur, "Cumhurbaşkanı olarak çok önemli bir konuya parmak basmış. Her şeyden önce insanları düşünüyor, bu çok önemli. Bir Cumhurbaşkanı ne düşünür? Halkını, insanlarının sağlığını, rahatını düşünür değil mi? "Sigarayı bırakın" diye çırpındı ve başarılı da oldu. Kendisini tebrik ediyorum" ifadelerini kullandı.

HİDAYET TÜRKOĞLU: "CUMHURBAŞKANIMIZIN BİR İLKİ BAŞLATMASI GERÇEKTEN GÜZEL"

Resepsiyona katılan eski Milli Basketbolcu Hidayet Türkoğlu ise, "Sayın Cumhurbaşkanımız, herkese sigarayı bırakması için teşvik eden, bütün seyahatlerinde insanlarımızın, halkımızın daha sağlıklı bir şekilde yaşaması için onlarla bir şekilde güzel vakit geçirip onların sigarayı bırakması için teşvik etti. Burada da güzel bir resepsiyon düzenlendi. Cumhurbaşkanımızın böyle bir ilki başlatması gerçekten güzel, inşallah herkes buna duyarlı olur ve daha sağlıklı yetişen bir ülke oluruz" dedi.

SEMİH ERDEN: "İNŞALLAH HERKES BU ZEHİRDEN BİR AN ÖNCE KURTULUR"

Milli Basketbolcu Semih Erden, "Gerçekten güzel bir organizasyon, bunu yapmaları gerçekten güzel olmuş. Sayın Cumhurbaşkanımız öncülük ediyor, bu da bizim için önemli bir şey. Sporcular adına resepsiyona katılmak bizim için onur ve gurur verici bir şey. Bir sporcu olarak sigaraya ben de karşıyım, özellikle de kapalı ortamlarda içilmesine bizzat karşıyım. İnşallah herkes bu zehirden bir an önce kurtulur ve daha yaşanılır bir hayatımız olur" diye konuştu.

Sigaralı ortamda kesinlikle duramadığını, bir an önce kaçmak istediğini belirten Erden, sigara içenlere, "Sporcu olarak bizi gerçekten çok etkiliyor, dolayısıyla içmesinler diyorum. Hem kendi sağlık hem de çevresindeki insanlar için çok zararlı bir şey" dedi.

MALATYA KENDİRLİ MUHTARI DEMİR: "MUHTARIM BU SAKAL NE, BU SİGARA NE?"

Sigarayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ricası üzerine bırakan Malatya Kendirli Mahalle Muhtarı Ahmet Demir, 19 Ağustos'taki Muhtarlar Toplantısı'nda yaşadığı anısını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, il il fotoğraf çekimi sırasında cebindeki sigarayı görünce, "Muhtarım bu sakal ne, bu sigara ne? Sakala sigara yakışmaz" dediğini söyleyen Demir, "Ben de "doğru Cumhurbaşkanım" dedim, bırakacağıma söz verdim, bıraktım, o gün bugün içmedim. Yalnız takipçisi oldu, birkaç sefer Sağlık Bakanlığı'ndan aradılar, "Sayın Cumhurbaşkanımıza söz vermişsiniz, sigara içiyor musunuz?" dediler, "içmiyorum" dedim. Cumhurbaşkanımıza feda olsun sigarayı bırakmamız. Biraz kilo yaptı ama o da olur o kadar. Gerçekten iyi bir duygu" şeklinde konuştu.

Demir, "Günde kaç paket içiyordunuz?" sorusuna ise "Onu söylersem babam televizyonda izlerse iyi olmaz. Günlük üç paket sigara tüketirdim ama şimdi sigara hiç aklıma gelmediği için mutluyum, huzurluyum. Sigara cebe zarar şimdi çocuklarıma harcıyorum. En önemlisi, sağlık ve Cumhurbaşkanına verdiğim sözü yerine getirmekti, onu yerine getirdim" dedi.

GÜLGÜN ÇELİK: "ONSUZ YAŞAYAMAM" DİYORDUM, ŞU ANDA İÇMEMİŞ GİBİYİM"

Ankara'da bir kamu kuruluşunda çalışan Gülgün Çelik ise sigarayı bırakma hikayesini şöyle anlattı:

"Günde iki buçuk paket kadar sigara içicisiydim. Çocuklarım bundan çok rahatsızdı. Bir gün çok ağır üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirken hastaneye başvurduğumda sıramı bekliyordum, karşıdaki oda sigara bırakma merkeziydi. Girdim, "bana yardımcı olur musunuz?" dedim. Sağolsunlar elimden bir tuttular ve bırakmadılar. Ben yaklaşık 1 yıla yakın bir süredir derin bir içiciyken artık içmeyen, bunun da çok güzel etkilerini gören bir birey oldum. "Onsuz yaşayamam" diye düşünüyordum, şu anda hiç içmemiş gibiyim. Balkonda kabanımı giyip lapa lapa kar yağarken sigara içiyordum. "Onsuz yaşayamam" derken şimdi "nasıl yaşamışım, nasıl içmişim" diyorum. Bir gün var herhalde o günü herkes yaşayacak. Çünkü herkes sigarayı bırakıyor, bir gün herkesin sigarayı bırakacağını düşünüyorum."

NECDET ÜNÜVAR: "BEŞTEPE'DE BÖYLE BİR RESEPSİYON VERİLMESİ ÇOK ANLAMLI"

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, "Ben burada sigarayı bıraktıranlar olarak buradayım, eski bir sağlık müsteşarıyım. Benim müsteşarlığım döneminde 2004'te dönemin Sağlık Bakanı Sayın Akdağ ile beraber New York'ta Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi imza törenine katılmıştım. 2004'ten bugüne Türkiye sigara ile mücadele gerçekten çok önemli adımlar attı. Bunun en başta mimarı Sayın Cumhurbaşkanımızdır" dedi.

Ünüvar, şöyle devam etti:

"Şu anda Türkiye o bizim Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi'nde altı şart vardı, altı şartın altısını yerine getiren tek ülke. Altı şartın dördünü yerine getiren üç ülke var, birisi Türkiye. Dolayısıyla Türkiye gerçekten çok önemli bir başarıya imza attı. Sigara içme oranlarında çok önemli azalma oldu. 15 yaş üstü sigara içme oranı yüzde 32.5'tan yüzde 27'ye düştü. Akciğer kanserinde yüzde 6 civarında bir azalma var. Gerçekten çok önemli. Bu gerçek bir başarı hikayesi. Galiba yeryüzünde başka bir ülkede var mıdır, sigarayı bırakanlarla ilgili bir resepsiyon. Sayın Cumhurbaşkanımız da buna öncülük yaptı. Ama bu resepsiyonu yapabilmek için geride bir başarı hikayesinin olması gerekiyor. Başarı hikayesinin mimarı Beştepe'de olduğuna göre burada böyle bir resepsiyon olması çok anlamlı."

Ünüvar, sigara tüketenlere, "Ben onlara, "kendiniz için, çevreniz için, sağlığınız için sigara içmeyin" çağrısında bulundu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.