Siirt’in Evliya Çelebisi

Siirt’in Evliya Çelebisi
Siirtli seyyah Vahip Emrah, kendisine ait araçla 26 yılda Türkiye'nin 81 ilini ve ve birçok ülkeyi geçerek 2 milyon kilometre yol katetti.

Siirtli seyyah Vahip Emrah, kendisine ait araçla 26 yılda Türkiye'nin 81 ilini ve ve birçok ülkeyi geçerek 2 milyon kilometre yol katetti. Emrah, 2023 yılına kadar 3 milyon kilometre yol katederek rekor kırmak istiyor.

1989 yılında Türkiye'ye dağılan Siirtlilere ulaşmak için kendisine ait özel aracıyla geziye başlayan Vehip Emrah, gezisinin sonunda 81 şehre ikişer hatta üçer sefer gitti. Gezi sonunda 2 milyon kilometrenin üzerine çıktığını aktaran Emrah, gittiği her ilin tabelası önünde hem fotoğraf çektirdi hem de gittiği illerle ilgili genel bilgiler, fotoğraf ve o ilin tarihi değerleri, yemek kültürü hakkında günlük tuttu. Ömrünün yarısının yollarda geçtiğini ve gittiği her il ve ülkelerin sınır kapılarında tabela önünde çektirdiği fotoğrafları koleksiyon yaptığını belirten Emrah, "19 yaşında iken 1989 yılında oto alım-satım için ilk kez Siirt dışına çıkmaya başladım. O tarihten itibaren özellikle meraklı olduğum farklı kültürdeki illerle ilgili tüm gezilerde günlük tutmaya başladım. Daha sonraki yıllarda ise "Siirt Tanıtım Rehberi" adlı hazırladığım kitap için Türkiye'nin dört bir yanına dağılan Siirtlilere ulaşmak için gezilerimi artırdım. 26 yılda 81 şehri ikişer, hatta üçer kez gezdim. Ayrıca ilk gezimi Irak'a yapmak üzere Suudi Arabistan, Suriye, Yemen gibi Ortadoğu ülkeleri ve daha sonra da Balkan ülkeleri olmak üzere bazı yerler hariç çok sayıda ülkeyi kendime ait aracımla gezdim" dedi.

Emrah, her gittiği şehrin yemek kültürü, tarihi ve kültürü yerleri, gelenek ve göreneklerini not ettiğini belirterek, "Önümüzdeki yıllarda hazırlayacağım "Seyyahın Seyahatleri" adlı kitapla bu günlüğü yayınlayacağım. Aynı zamanda Siirt ve bölgesinin zenginliklerini de gittiğim illerde tanıtmaya çalıştım. Siirt'in tanıtımı için gittiğim illerden ilk resimlediğim şehir Edirne olmuştu. Fotoğraf çekimlerine bundan sonra başladım. Hazırladığım bu koleksiyon çok önemlidir. Belki Türkiye'nin tüm illerini gezen insanlar var. Ama ben defalarca 81 ili gezerek, Türkiye'yi aracımla dolaşıp 2 milyon kilometrenin üzerine çıktım. Ve halen de bu gezilerimi çocuklarımı da bazen yanıma alarak yapıyorum. Yani ömrümün yarısı gezmekle geçti. Hedefim Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıl dönümü olan 2023 tarihine kadar 3 milyon kilometreye ulaşarak bir rekor kırmaktır" diye konuştu.

Siirt’in Evliya Çelebisi

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.