“Şimdiden ‘Evet’”

“Şimdiden ‘Evet’”
Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Kahramanmaraş’ta bugün” gazetesinin 21 Ocak 2017 tarihli Cumartesi günkü sayısı ““Şimdiden ‘Evet’” ” manşetiyle çıktı.

Kahramanmaraş kent merkezinde günlük olarak yayım yapan “Kahramanmaraş’ta bugün” gazetesinin 21 Ocak 2017 tarihli Cumartesi günkü sayısı ““Şimdiden ‘Evet’” ” manşetiyle çıktı.

İşte haberin ayrıntıları;

Yeni Anayasa paketiyle ilgili TBMM’de ikinci tur görüşmeler yapılırken, Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi yeni Anayasa’nın durumunu ve referandumda Kahramanmaraş’ın görüşünü vatandaşlara sordu. Kahramanmaraş ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanında yer almaya devam edeceklerini söyledi

Ak Partinin kalesi durumunda bulunan ve her seçimde en çok oy veren ilk 3 il arasında çıkan Kahramanmaraş referandumda da şimdiden ‘evet’ oyu kullanmaya hazırlanıyor. Gazeteniz Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisinde ikinci tur görüşmeleri devam eden 18 maddelik yeni anayasa paketi ve Partili Cumhurbaşkanlığıyla ilgili halkın görüşlerini sayfa sütunlarına taşıdı.

6 genel 3 yerel seçimde Ak Partiye en çok oy veren iller arasında ilk 3’te bulunarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a muhabbetlerini gösteren Kahramanmaraş, Partili Cumhurbaşkanlığı sistemini getirecek referandumla ilgili de ‘evet’ diyeceklerini belirttiler.

Bugün Gazetesinin sorularını cevaplayan vatandaşlardan Halil Yeşilbayrak; “Yeni anayasanın bu ülke için iyi olacağını düşünüyorsa eğer Cumhurbaşkanımız, bende iyi olacağını düşünüyorum. Bu ülke nereden nereye geldi. Ne kadar gelişim gösterdi.” Dedi.

Röportaja katılan vatandaşların düşüncelerine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan sevgilerinin artarak devam ettiği görüldü. İşte bazı vatandaşların Erdoğan ve referandumla ilgili düşünceleri;

Ali Pak; “Artık o eski koalisyon kavgaları da olmayacak. Ben ülkemiz için inşallah güzel bir karar ve anayasa olacağını düşünüyorum”

Muammer Kaya: “Bence zaten Türkiye’nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Yeni anayasa yeni Türkiye’de anlamına geliyor.”

Mehmet Bodur; “Cumhurbaşkanımız bugüne kadar bu ülkeye daha bir kötülüğü olmuş mu ki halk referanduma hayır desin.”

Mahmut Çolak; “Ülkemiz için böyle adamları bulmak çok zordur. Yeni anayasayı da Cumhurbaşkanımız düşünmüşse iyi olacaktır.”

Türkiye Büyük Millet Meclisinde ikinci tur görüşmeleri devam eden ve içerisinde Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin de olduğu 18 maddelik yeni anayasa paketiyle ilgili Kahramanmaraş olumlu görüş bildirdi.

Türkiye’de son zamanlarda gündemden düşmeyen Başkanlık sistemi ve yeni anayasa hazırlıkları Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan oylamada ikinci tur devam ederken Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi haber ekibi yeni anayasa ve Partili Cumhurbaşkanlığı sistemini halka sordu. AK parti ve Milliyetçi Hareket partisi yeni anayasa ve Başkanlık sistemi üzerinde anlaşmasıyla düğmeye basılmıştı. Yeni anayasa ve Başkanlık sistemiyle ilgili vatandaşların yorumları ise, Türkiye’nin geleceği için olumlu olacağı ve ülkenin daha güçlü bir yönetim biçimine kavuşacağı şeklinde.

İşte vatandaşların görüşleri…

HALİL YEŞİLBAYRAK:

Yeni anayasanın bu ülke için iyi olacağını düşünüyorsa eğer Cumhurbaşkanımız, bende iyi olacağını düşünüyorum. Bu ülke nereden nereye geldi. Ne kadar gelişim gösterdi. Bunların hepsini biz Cumhurbaşkanımıza borçluyuz diye düşünüyorum. Artık tek başkan olacak ve koalisyon olmayacak en azından bir kişi oda Cumhurbaşkanımız karar verecek. Bugüne kadar bu ülkenin kötülü için bir karar almış mı? Almadı bundan sonra da bu ülkenin iyiliği için her türlü çalışmalarını yapacağına inanıyorum. Referandum da halk tarafından olumlu olarak karşılanacağını ve kabul edileceğini düşünüyorum. Türkiye’miz için inşallah iyi sonuçlar ortaya çıkarır.

ALİ PAK:

Türkiye Cumhuriyetinin yaklaşık olarak mevcut anayasa ve sistemle yönetilmesi biliyoruz ki 2023’te bir asır olacak. Bizde Türkiye Cumhuriyeti olarak yenilikçi bir ülke olduğumuzu düşünüyorum. Yeni anayasanın ülke bazında yeni bir sistem ve yeni bir Türkiye anlamına da gelmektedir. Biz hedeflerimiz de 2023 diye düşünürken ona hazırlanmamız içinde yeni anayasanın kabulü gerekli bir durum olduğunu düşünüyorum. Yeni bir Türkiye istiyorsak yenilenmemiz ve çağa ayak uydurmamız gerekiyor. Mevcut anayasamızda değiştirilmesi gereken maddeler illaki vardı ve başkanlık sistemiyle de batı ülkelerine hayranlığımız kalkacaktır. Artık o eski koalisyon kavgaları da olmayacak. Ben ülkemiz için inşallah güzel bir karar ve anayasa olacağını düşünüyorum.

MUAMMER KAYA:

Bence zaten Türkiye’nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Yeni anayasa yeni Türkiye’de anlamına geliyor. Türkiye son 14 yılda geldiği noktayı bu ülke de yaşayan herkesin farkında olduğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız bugüne kadar bu ülke için ne kadar çalıştı ve ne kadar emek etti. Bu yeni anayasa ve başkanlık sisteminin gelmesinin o daha mantıklı ve doğru bir karar olduğunu düşünüyorsa biz ona sonsuz güveniyoruz. Diğer yandan ülkemiz adına da iyi sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Referandumda halk tarafından olumlu olarak sonuçlanacağını düşünüyorum. İnşallah ülkemiz daha güzel geleceklere taşınır.

ABDULLAH KOCA:

Yeni anayasayla artık Türkiye’nin daha güçlü bir yönetme şekline kavuşacağını ve daha iyi bir sistemle yönetileceğini düşünüyorum. Zaten gerekli bir zaman da verilen bir karardır. Artık koalisyon hükümeti de olmayacak ve bununla birlikte halk seçimlerde daha kesin olarak sonuçlar ortaya çıkaracak. Bence referandum da halk tarafından evet olarak karşılanacağını düşünüyorum. Ülkemizin için inşallah hayırlısıyla iyi olur.

MEHMET ÇAKIR:

Şimdi öncelikle bir şeyleri yapılacağını düşünmeden önce kim yapıyor ona bakmak lazım diye düşünüyorum. Eğer insan iyi ise yapacakları da o yönde iyi olacağı kanaatindeyim. Cumhurbaşkanımızın da bu ülkenin iyi için neler yaptığını 14 yıldan bu yana biliyoruz. Yeni anayasa ve başkanlık sisteminin de iyi olacağını düşünüyorsa iyi olacaktır. Artık koalisyon hükümeti de olmayacak ve halk hangi partiye ne kadar oy verirse o seçilecek. Kavgalar yaşanmayacak ve ülkeyi yöneten bir parti her zaman olacak. Kimse kimseyi beklemeyecek. Cumhurbaşkanımız olduğu sürece bu ülkenin daha iyi noktalara geleceğini düşünüyorum. Referandum sonuçları da olumlu olacağını düşünüyorum.

RAMAZAN HATAYLI:

Yeni anayasa ve başkanlık sisteminin ülkenin geleceği için iyi sonuçlar doğuracağını düşünüyorum. Artık tek başkan olacak ve biz millet olarak ne diyoruz her zaman, tek bayrak tek millet bu başkanlık sistemiyle de tek başkan olacak. Bizi bölmek isteyenler bu ülkenin bir bütün olduğunu daha iyi anlayacak. Koalisyon da olmayacak kavgalarda bitecek ve her şeye halk karar verecek. Ülkemiz için inşallah iyi olur diye umut ediyoruz.

MEHMET BODUR:

Biliyoruz ki yeni anayasa ve başkanlık sistemi çok zamandır konuşuluyor. Halk yeni anayasada neler var ve başkanlık sistemini de şimdiye dek öğrenmiştir diye düşünüyorum. Tabi referandumda göreceğiz sonuç ne olacak. Ben olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız bugüne kadar bu ülkeye daha bir kötülüğü olmuş mu ki halk referanduma hayır desin. Yeni anayasa ve başkanlık sistemi yeni Türkiye’ye gerekliydi ve referandumda da olumlu olup kabul edilip uygulanır kanaatindeyim.

İHSAN ARDIÇ:

Bence yeni anayasa Türkiye için iyi sonuçlar doğuracak bir sistem olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte başkanlık sistemiyle batıya olan hayranlığımız da kalkacak diye düşünüyorum. Diğer yandan koalisyonun eski zamanlarda bıraktığı kötü izler koalisyonun kalkmasıyla bu izlerin silineceği kanaatindeyim. Cumhurbaşkanımız bu ülke için bir şey düşünüyorsa bir bildiği vardır. Referandum sonuçları da halk tarafından olumlu sonuçlanacağını düşünüyorum. Ülkemiz için inşallah iyi olur.

OSMAN BERBER:

Ben yeni anayasanın çok aceleye getirildiğini düşünüyorum. Bir anayasaya ihtiyaç var tamam ama bu yapılacaksa her kesimden kişilere ve üniversite de bir sürü hukukçu hocalarımız var. Belirli sivil toplum kuruluşlarında ki bilgili insanlardan fikir alınarak en az bir yıl gibi bir zaman da demlene demlene yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu şekilde ciddi mana da aceleye getirilmiş oluyor. Bu anayasanın yanı sıra Cumhurbaşkanı da artık partili olabilecek ve ben bunu sakıncalı buluyorum. Cumhurbaşkanı belli bir zaman sonra parti başkanı olarak meydanlara inecek mi? Bence tam anlamıyla bir başkanlık olursa olur. Diğer yandan Cumhurbaşkanı yardımcılarını kendisi seçiyor. Bu konuda halktan bir öneri alınmıyor. Diyelim Cumhurbaşkanına bir şey oldu ve vefat etti. Cumhurbaşkanı yardımcıları Cumhurbaşkanı olarak görev alamayacak ve ancak 3 ay sonra bir seçime gidilebilecek. Bu süre sarfında ülkeyi kim yönetecek? Artık koalisyon hükümeti olunmayacak deniliyor fakat bazı bakanlar diğer partilerden olacak gerek milletvekilleri de aynı şekilde olacak. Bu da yönetim olarak olmasa da yine bir küçük koalisyon şeklinde karşımıza çıkacaktır. Aslında koalisyon ülke bazında hoş görünmüyor fakat bunun iyi tarafı koalisyon hükümetler aslında birbirini denetler. Her iki tarafta istediği gibi hareket edemez. Referandum sonuçlarına tabi ki halk karar verecek, referandumdan geçse bile burada yine bir ayrım söz konusu olacak. Yargı, yasama ve yürütme bunlar birbirini destekleyecek mi? Ben yeni anayasayı madde madde inceledim. Öyle kuru kuruya konuşmuyorum. Tamam, başkanlığa da geçilebilir. Cumhurbaşkanımız bugüne kadar ne şekilde yönetimi istedi ve kimse engel çıkmadı. Bu da böyle olur diye düşünüyorum. İnşallah iyi olur.

MAHMUT ÇOLAK:

Halen kabul edilmiş değil fakat halkımızın bu duruma evet diyeceğini düşünüyorum. Yani referandum halk tarafından olumlu olacaktır. Çünkü yeni anayasada bilindiği üzere başkanlık sistemi olacak. Yani Cumhurbaşkanımız görev süresi bitme gibi bir durumu olmayacak. Ülkemiz için böyle adamları bulmak çok zordur. Yeni anayasayı da Cumhurbaşkanımız düşünmüşse iyi olacaktır. İnşallah ülkemizin geleceği ve iyiliği için hayırlısıyla olur diye umut ediyorum.

MEHMET KORKMAZ:

Hükümet içerisinde zaten partiler arasında bu ülke için duygudaşlık kuramıyorlar. Bu yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle bunların hepsi ortadan kalkacak. Artık partiler arasında bir kavga ve birbirlerine atıflarda bulunmayacaklardır. Tek başkan tek konuşan olacak. Her bir ağızdan bir laf çıkmayacak. Referandumdan da göreceğiz ki halkımız da bunu istiyor. Ben olumlu olacağını düşünüyorum. Başkanlık sistemiyle yönetilmesi de daha iyi olur diye düşünüyorum. Çünkü bilen biri olduğu için daha doğru yönetilir. Ülkemizi için hayırlı olur inşallah.

AHMET YÖRÜK:

Bu yeni anayasanın Türkiye için olumlu olacağını düşünüyorum. Hele de o koalisyon kalkması ayrı bir güzel oldu. Biz bu koalisyon sisteminden zamanından çok çektik. Eskiden koalisyon zamanında biri gelir bir şey söyler, diğeri gelir tersini söylerdi. Başkanlık sisteminin de ülkemiz için daha kaliteli bir yönetim şekli olacağını düşünüyorum. Haklımız da zaten referandumda bunu olumlu bir şekilde karşılayacaktır. İnşallah hayırlısıyla olur diye umut ediyoruz.

ŞABAN İSKENDER:

Yeni anayasa zaten ülkemiz için gerekliydi. Başkanlık sistemiyle beraber Türkiye için iyi olacağını düşünüyorum. Koalisyonun da kalkmasıyla artık halk kesin karar vermiş olacak. Referandum sonuçlarında halkımızın evet diyeceğini düşünüyorum.

HÜSEYİN TOMAN:

Bu ülkenin uzun zamandır Yeni Anayasaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Türkiye darbe Anayasalarından çok çekti. Bu yeni Anayasayla birlikte Ülkemizi daha aydınlık bir gelecek bekliyor.

Yeni Anayasa paketi hükümet modeli olarak partili Cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlik koalisyon döneminden de kurtulmuş olacağız.

Yeni Anayasa referanduma gittiği takdirde Ülkenin yüzde 75’inin evet diyeceğini düşünüyorum.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.