“Şirkete Geçmek İçin Dilekçe Vermeyin”

“Şirkete Geçmek İçin Dilekçe Vermeyin”
Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, ERG Elektrik A.Ş.'ye devri gündemde olan A Termik Santrali'ndeki kamu personelinden şirket bünyesine...

Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, ERG Elektrik A.Ş.'ye devri gündemde olan A Termik Santrali'ndeki kamu personelinden şirket bünyesine geçmek isteyenler için EÜAŞ tarafından talep edilen dilekçeleri teslim etmemelerini istedi.

Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile linyit işletmelerinin ERG Elektrik A.Ş.'ye devri noktasında 21 yıllık serüvenin 1 Ocak 2016'da sona ermesine kesin gözüyle bakılıyor. ERG Elektrik A.Ş.'nin Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile kömür işletmesini bu tarihte 20 yıllığına devralacağını doğrulayan en önemli gösterge ise Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı'nın Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğü ve A Termik Santrali İşletme Müdürlüğü'ne personelin devrine yönelik olarak gönderdiği resmi yazı oldu. "Günlü" olarak gönderilen yazıda devir sözleşmesinin uygulanmasına yönelik EK-Protokol'ün 14 Kasım 2014 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca onaylandığı ve devir işlemlerinin devam ettiği hatırlatılarak EÜAŞ personelinden geçiş için istekli olanların dilekçe vermesi istendi.

"20 YILLIK DEVİR SERÜVENİ SONA ERDİ"

Konuyla ilgili olarak kamuoyunda ve işçi cephesinde doğan soru işaretlerini kaldırma adına bir basın açıklaması yapan Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, "Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin kömür sahasıyla birlikte 20 yıllık devir serüveni sona erdi. Artık son noktaya geldik. Biz, bu devir konusunda hep işçi odaklı olarak hareket ettik. Memur için bir sıkıntı yok. Memura devlet öz evlat muamelesi yapıyor. Memura 3 yere tayin hakkı tanıyor. Özlük haklarında hiçbir eksiltme olmuyor. Sıkıntı işçide. Biz, o zamanki devir sözleşmesinde personelin devri başlıklı yazıda kamu işçisinin "muvafakati halinde alıcı firmaya geçer" şeklinde yarım bir cümle vardı. Ama işçi geçmek istemiyorsa ne olacaktı. Bizim ciddi mücadelemiz sonucunda görevimizi yaptık. Bugüne kadar 20 tane termik santral özelleştirildi. Şu anda 2-3 tane termik santrali kaldı. Biz, burada tarihi bir görev yaptık. Biz üyemize kurum içi tayin hakkı aldık. Yani ilk devir sözleşmesindeki yarım cümleyi tamamladık" dedi.

"KAMU PERSONELİNİN KURUM İÇİ TAYİN HAKKI VAR"

Kamu personelinden şirket bünyesine geçiş için kesinlikle dilekçe vermemelerini isteyen Başkan Kılıç, "Arkadaşlarımız bu kurum içi tayin hakkı konusunda hiçbir şekilde kaygı taşımasınlar. İşletme müdürlüklerine gelen yazıyla ilgili olarak da işyerlerimiz arasında bir panik oluştu. Arkadaşlarımızın telaşa kapılmasına gerek yok. İlgili yazıda 2 Aralık 2015'e kadar şirkete geçmek isteyenler dilekçelerini vermeleri isteniyor. Biz, dilekçe falan vermiyoruz. Tüm arkadaşlarımıza da bunu ilan ediyorum. EÜAŞ bünyesinde çalışan hiçbir arkadaşım emekliliği dolsun dolmasın şirkete geçeceğim diye dilekçe vermesin. Bu bizim görüşümüz. Önümüzde bir şey yok. Şirketin bize ne sunacağını bilmiyoruz, şartları bilmiyoruz. Neye göre dilekçe vereceğiz? Biz şu anda EÜAŞ'ın personeliyiz ve EÜAŞ'ta kalıyoruz. Kurum içi tayin hakkımız da saklı. İstersek geçeriz, istemezsek geçmeyiz. Kamuoyunda spekülasyonlar yapılıyor. Biz bu süreci en yetkili kişilerle birlikte görüşerek götürüyoruz. Şartları sağlama almadan, üyemizi garantiye almadan, mevcut haklarını bir adım öne geçirmeden kesinlikle şirkete geçmeyiz" ifadelerini kullandı.

"DİLEKÇE VEREN EÜAŞ'LA SÖZLEŞMESİNİ KENDİ ELİYLE FESHEDER"

Söz konusu yazının devir halinde EÜAŞ'ın kendi bünyesinde kalacak personeli görme, ERG Elektrik'in de kendi ile çalışmak isteyen kişileri belirleme amacı taşıdığını savunan Tes-İş Sendikası Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, "EÜAŞ, şirkete geçecek personelini görmek istiyor. Firmada çalışacağı kişileri görmek istiyor. Şu ortamda hiçbir arkadaşımın geçmek gibi keyfiyeti yok. Şirketin şartları ne olacak, ücret ne olacak, emekliye ne olacak? Bizim bu yönde bir hazırlığımız var. Şu anda işçimizin maaşı belli. Biz, o rakamın altında hiçbir ücret kabul etmeyeceğiz. Biz işçi olarak bir yazıya istinaden kendi elimizle kendi iş akdimizi feshetmeyiz. Şirkete geçmek isteyen dilekçe versin şeklinde bir emrivakiye gerek yok. Bu dilekçeyi verdiğimiz zaman kendi elimizle ayağımıza sıkmış oluruz. EÜAŞ da haklı duruma geçer" şeklinde konuştu.

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.