Şırnak Valisi İpek'ten Yezidiler İle İlgili Açıklama

Şırnak Valisi İpekten Yezidiler İle İlgili Açıklama
Şırnak Valisi Hasan İpek, 40 bin Yezidi'nin sınırda beklediğini ve bu sayının 1 milyona ulaşma ihtimalinin olduğunu söyledi.

- Şırnak Valisi Hasan İpek, 40 bin Yezidi'nin sınırda beklediğini ve bu sayının 1 milyona ulaşma ihtimalinin olduğunu söyledi.

Şırnak'ta düzenlenen Dicle Kalkınma Ajansı 2014 yılı Temmuz-Ağustos ayı Yönetim Kurulu toplantısına Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, Batman Valisi Azmi Çelik, Mardin Valisi Mustafa Taşkesen ve Şırnak Valisi Hasan İpek katıldı. Burada Yezidiler ile ilgili açıklamalarda bulunan Vali İpek, 40 bin Yezidi’nin sınırda beklediğini, bu sayının 1 milyona ulaşma ihtimali olduğunu söyledi. Vali İpek, "Yaklaşık olarak kaçak yollarla 14 bin, legal yollarla da 2 bin Yezidi ilimize giriş yaptı. Bunlardan 2 bin tanesini Mardin’deki, Midyat’taki bir kampa yerleştirdik. Diğerleri ise maalesef çokta sıhhi olmayan fakat bu şartlarda ilimizin okullarında değişik taziye evlerinde barındırılıyor. Bunların Türkiye’ye gelmesinden öteye Irak’ta bakılmasıyla ilgili bir strateji belirlemiştik. Bu amaçla bugüne kadar sadece Şırnak Valiliği'nin kendi organizasyonu ile 18 TIR’lık bir yardım malzemesini Zaho ve Duhok valiliklerine gönderdik. Bu her bir TIR içerisinde asgari olarak 50 bin şişe su, 10 bin ekmek ve 2 ton süt bulunuyor. Çünkü Zaho’da 40 bin tane Yezidi var şu anda. Orada kalan 10 bini bize girdi. Eğer biz Zaho’da onlara iyi bakamazsak maalesef 40 bininin de Türkiye’ye bir şekilde giriş yapma tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bu 40 bin kişi girdiğinde de ardından 700 bin kişilik bir mülteci var, hemen yanımızdaki Duhok Valiliği'nde. Bunlar hem Yezidilerden hem Türkmenlerden, Kürtlerden ve Araplardan oluşan yerinden edilmiş insanlar. Bunun için de bir an önce AFAD karşı tarafta bazı kamplar filan kurmaya başladı. Bunların biran önce hayta geçirilip, biz onları yerinde desteklememiz Türkiye açısından daha iyi olur diye düşünüyoruz. Şırnak halkı ve valiliği olarak bunların üç öğün yemeklerini veriyoruz. Ama bunları da özellikle Irak tarafındakiler duymasın diye çokta televizyonlara çıkmıyoruz. Çünkü Türkiye’nin iyi baktığı imajı karşı tarafta oluştuğunda da dediğim gibi 700 binlere, 1 milyonlara oluşacak bir göçle karşı karşıya kalmamız söz konusu" dedi.

Batman Valisi Azmi Çelik ise, "Şırnak tabi bulunduğu konum itibari ile Batman’dan çok daha fazla bir sorumluluğa sahip. Batman'da Yezidiler var ama Şırnak’la karşılaştırıldığında yok denecek derecede az. Bu konuya bir çözüm bulunacak, çalışmalar o yönde" diye konuştu.

Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

ŞIRNAK VALİSİ İPEK'TEN YEZİDİLER İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.