Sivas İl Özel İdaresinden Gölet Faciası Açıklaması

Sivas İl Özel İdaresinden Gölet Faciası Açıklaması
Sivas İl Özel İdaresi, Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın yaşandığı yolun Çağlayan Göleti Projesi alanında kaldığı için yolla ilgili sorumluluğun idarede olmadığı belirt...

Sivas İl Özel İdaresi, Sivas’ın Yıldızeli ilçesinde 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın yaşandığı yolun Çağlayan Göleti Projesi alanında kaldığı için yolla ilgili sorumluluğun idarede olmadığı belirtildi.

Yıldızeli ilçesine bağlı Çağlayan köyü yakınında 19 Mayıs akşamı meydana gelen olayda Ankara’dan ilçeye bağlı Kale köyüne ziyaret gelen Göksel Cankurtaran (34) yönetimindeki otomobil, gölet altında kaldığı için kapalı olması gerekten yola uyarı olmadığı için girmiş, suya giren otomobildeki sürücü Göksel Cankurtaran, annesi Fatma (66), eşi Selay (34) ile kızları Selcan (8) ve Fatma Cankurtaran (7) boğularak hayatını kaybetmişti.

DSİ 19. Bölge Müdürlüğünün, “DSİ 19. Bölge Müdürlüğümüzce yapılan Çağlayan-Kümbet köyleri rölekasyon yolunda Mayıs 2015 tarihinde Sivas İl Özel İdaresi tarafından, Bölge Müdürlüğümüze herhangi bir bilgi verilmeden iyileştirme çalışmaları başlatılmış ve söz konusu rölekasyon yolunun başlangıcına ve sonuna yolda çalışma var levhalarının konulduğu, toprak yığılarak yolun kapatıldığı, servis yolunun ise verilmediği yerinde tespit edilmiştir” şeklinde açıklamasının ardından Sivas İl Özel İdaresinden de olayla ilgili açıklama yapıldı.

Yolun sorumluluğun Çağlayan Göleti Projesi nedeniyle Devlet Su İşleri’nde olduğu belirtilen açıklamada, “Çağlayan Göleti Kazası ile ilgili basına açıklama yapıldığı anlaşılmıştır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için, Yıldızeli Cumhuriyet Savcılığı’nın soruşturması devam ederken, açıklama yapılmak zorunda kalınmıştır. Sivas DSİ 19. Bölge Müdürlüğü Çağlayan Göleti yapımı için başlatılan çalışmalar neticesinde Çağlayan Göleti Projesi çalışma alanında yer alan ve Sivas İl Özel İdaresi yol ağında bulunan Yıldızeli-Kümbet Grup Yolu, DSİ 19. Bölge Müdürlüğü’ne yeni yol yapılması şartıyla devredilmiştir. 2013 yılında DSİ Bölge Müdürlüğü’nce yapılan yeni yol, hizmete açılmış ve gölet sahasında kalan eski yol proje kapsamında DSİ 19. Bölge Müdürlüğü’ne devredilmiştir. İl Genel Meclis Başkanlığımızca alınan kararla yeni yol güzergahı belirlenerek kullanmaya başlatılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

“YOL TESLİM EDİLDİ, VATANDAŞLAR UYARILDI”

Açıklamada yolun Devlet Su İşleri’ne teslim edildiği ve vatandaşların uyarıldığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

“DSİ 19. Bölge Müdürlüğü’nce teslim edilen yolda Yıldızeli Kaymakamlığı kısmı bakım çalışması yapmak üzere 7 Mayıs tarihinden itibaren çalışmalara başlamıştır. Kısmı çalışma yapılırken bölgede yaşayan ve yolu kullanan vatandaşların mağdur olmaması için kaymakamlıkça alternatif yollar belirlenerek gerekli yönlendirme ve bilgilendirme hem kaymakamlık internet sitesinde, hem ilçe belediyesince anons edilmiştir. Ayrıca muhtarlarda aranarak bilgilendirilmiş, köylerde tutanak tutulmak kaydıyla ilan ve anonslar yapılmıştır. Kısmı çalışmalar yapılırken hem Yıldızeli-Ankara Karayolu Kümbet Köyü yol ayrımında hem de grup yolunun sonu olan Karakoç Köyü yol ayrımında gerekli trafik işaret levhaları konularak yol trafiğe kapatılmıştır.”

“SİVAS İL ÖZEL İDARESİNİN YOL İLE İLGİLİ SORUMLULUĞU YOK”

Olayın yaşandığı yolun gölet projesi nedeniyle DSİ’ye devredildiği belirterek, “Olayın yaşandığı eski yol belirtildiği üzere Çağlayan Göleti Projesi alanında kaldığı için Sivas DSİ 19. Bölge Müdürlüğü’ne terk edilmiş ve idaremiz yol ağından çıkarılmıştır. Dolayısıyla kazanın yaşandığı yolda Sivas İl Özel İdaresi’nin ne yetkisi ne de sorumluluğu kalmamıştır. Olay yaşandıktan sonra hem basına yansıyan hem de olaydan sonra tutulan tutanaklarda görülecektir ki göl alanında ve DSİ’inin sorumluluğuna devredilen alanda güvenlik tedbiri olmadığı, kullanım dışı bırakılan yolun başlangıç-bitiş kısmında ise trafiğe kapatıldığını gösterir her hangi bir bilgilendirme veya uyarı levhası bulunmadığı tespit edilmiştir. Yetkili ve görevli mercilerce açılan soruşturma gerçekleri ortaya çıkaracaktır. Kendi görev ve sorumluluk alanıyla ilgisi olmadığı halde, kaymakamlığımızca yürütülen yoldaki çalışmaları kazanın sebebi gibi ifade etmekle sorumluluktan kurtulmanın mümkün olunmayacağı bilinmelidir. Olayın meydana geldiği andan itibaren Yıldızeli Cumhuriyet Savcılığı’nca gerekli adli tahkikat başlamıştır. Bu kapsamda kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi gerekmektedir. Adli tahkikat devam ederken, kurumumuzun sorumluluğu olmayan bir tesiste yaşanan üzücü olay ile ilgili idaremizi suçlar şekilde açıklama verilmesi doğru değildir. Bu davranış hem devlet etiğine hem de kurum nezaketine uymamaktadır. Yıldızeli İlçesi Kümbet Grup Yolu güzergâhında bulunan Çağlayan Göleti’nde meydana gelen elim kazadan dolayı, Sivas İl Özel İdaresi olarak derin üzüntü duyduğumuzu bir kez de bu vesile ile sizlerle paylaşıyor, tekrar benzer üzücü kazaların yaşanmaması temennisi ile hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz” denildi.

Öte yandan Sivas İl Özel İdaresi tarafından 9 Eylül 2014, Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü’ne bir dilekçe gönderildiği öğrenildi. Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan imzalı dilekçede, "Bölge Müdürlüğünüzce ihale edilen Sivas-Yıldızeli Çağlayan Kümbet Göleti işinden dolayı Çağlayan Köy yolu ayrımı ile Kümbet Köyü arasında yeni bir yol yapılarak köy yolunun ulaşımı yeni yoldan verilmiştir. Ancak yarma yapılarak açılan yol 2014 yılı içerisinde bu yolun asfalt kaplaması yapımına başlanıldığı öğrenilmiştir. Kurumumuzca bu çalışmaların hiçbirinde İl Özel İdaresine bilgi verilmemiştir. Ayrıca yine aynı proje çerçevesinde Kadıköy Köyü güzergahında yoldan hidrant geçişleri yapılmış ve köy yoluna büyük tahribatlar verilmiştir. Bu nedenle Müdürlüğünüzce uygulamaya konulacak bu proje sahanızda kalacak olan İl Özel İdaresine ait tesislerle ilgili gerekli bilgiler verilerek görevlendirilecek teknik elemanların tespitine ve tespite edilen işlerin nasıl ve hangi standartta yapılacağının belirlenmesinin ardından çalışmalara başlanılması aksi takdirde İl Özel İdaresinin sorumluluğunda bulunan köy yolları ile diğer tesislerinde oluşabilecek problemlerden ve kazalardan kurumunuz sorumlu olacaktır" ifadelerine yer verildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.