Sofrada ''sıfır Artık'' Projesi

Sofrada sıfır Artık Projesi
Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) tarafından ''sofrada sıfır artık'' projesi hazırlandı.

      Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD) tarafından ''sofrada sıfır artık'' projesi hazırlandı.

      Proje ile insanların yiyeceği kadar yemek almaları durumunda hem kilo sorunun olmayacağı hem de israfın önleneceği bildirildi.

      ÇEKÜD Başkanı Süleyman Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Sofrada sıfır atık'' sosyal sorumluluk projesiyle sağlıklı beslenme, israf, aşırı tüketim, çevre sağlığı ve sosyal sorumluluklar konusunda toplumda bir farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi.

      İsrafın çevre kirliliğinin temel unsurlarından biri olduğunu dile getiren Yorulmaz, ''Türkiye'de yaşayan 70 milyon kişinin sofrasından günde bir pirinç tanesini çöpe atması durumunda günlük 2.5 ton pirinç israf ediliyor demektir. 70 milyon kişi günde bir kaşık pirinç israf etse 250 ton, bir porsiyon israf etse 5 bin ton pirinç çöpe gidiyor demektir'' dedi.

      Zayi olan bir pirinç tanesini yetiştirmek amacıyla ciddi emek ve enerji harcandığına dikkati çeken Yorulmaz, sadece pirinçte değil bir çok alanda yapılan israfın ekonomik kayıpları da beraberinde getirdiğine dikkati çekti.

      ''Sofrada sıfır artık'' projesi ile toplumun dikkatini bu konuya çekmeye çalıştıklarını anlatan Yorulmaz, şöyle konuştu:

      ''İsrafı önleme ve farkındalık oluşturmak adına ev ev, lokanta lokanta ve yemek şirketleriyle de görüşerek konunun önemini anlatmaya çalışıyoruz. Bu proje aslında sağlıklı beslenmenin de önemine işaret ediyor. Bakınız eğer siz yiyeceğiniz kadar yemek alırsanız sofrada artık kalmaz. Böylece hem israfın önüne geçmiş olursunuz hem de çok yemek yemediğiniz için kilo almanız da engellenmiş olur. Dolayısıyla bu projenin iki yönü var. Biz diyoruz ki 'sofrada sıfır artık kilo aldırmıyor'. Bu bizim sloganımız.''

      Yemek kültürünün yaşanan çağa ve coğrafyaya göre değişkenlik gösterdiğini belirten Yorulmaz, değişmeyecek tek şeyin yemeğin ihtiyaç miktarı kadar alınması olduğunu ifade etti.

      Açık büfenin israfı önleyici en uygun yemek usulünden biri olduğunu dile getiren Yorulmaz, ''Burada önemli olan kişinin iradesine sahip olup, tabağına kendine yetecek miktarda gıda almasıdır. Bu usulde ana masada kalan yemekler çöpe gitmeyip, tekrar işlenerek değerlendirilebilir. Tabldot usulü standart yemek servislerinde ise kişinin zevk, ihtiyaç ve alışkanlıklarını gözetmek mümkün olmadığından, yemek artığı daha fazla olmaktadır'' diye konuştu.

      ''Sofrada sıfır artık'' projesiyle vatandaşların dikkatini çekebilmek için Türkiye genelinde seminer çalışmaları yapacaklarını belirten Yorulmaz, proje kapsamında yapılan görüşmelerin sonucunda çok olumlu geri dönüşümlerini olduğunu sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.