Söke Pamuk Birliği Mali Genel Kurulu Yapıldı

Söke Pamuk Birliği Mali Genel Kurulu Yapıldı
TARİŞ Söke 131 No.lu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi olağan mali genel kurulu yapıldı.

- TARİŞ Söke 131 No.lu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi olağan mali genel kurulu yapıldı.

TARİŞ Söke 131 No.lu Pamuk tarım Satış Kooperatifi Olağan Mali genel kurul toplantısı, Söke TARİŞ tesislerinde yapıldı. Genel kurul toplantısına, genel kurul toplantısına katılmaya haiz 659 üretici ortaktan 99 ortak katıldı. Toplantıya Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş ve Meclis Başkanı Kemal Göven, Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Anya, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Deniz Günal, MHP İlçe Başkanı Orhan Ateş başta olmak üzere TARİŞ yetkilileri, bankaların temsilcileri, davetliler ve üretici ortaklar katıldı.

“BİRLİK BATIYOR, BİZİ DE SÜRÜKLÜYORLAR”

Toplantıda açılış konuşmasını 131 No.lu Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özer yaptı. Pamuğun üretildiğini ancak üreticinin korunamadığını belirten İsmail Özer, geçen yıl TARİŞ’in alım fiyatlarını kendisinin belirlediğini ve piyasanın en yüksek fiyatını belirlediğini söyledi. Pamukta nem’i önlemek üzere uygulama başlatıldığını ancak nemli pamuğun önüne bir türlü geçilemediğini belirten İsmail Özer; tüm uygulama ve uyarılara rağmen TARİŞ’e 16-18 rutubet pamuğun geldiğini söyledi. TARİŞ’ten dönen pamukların bugün borsada olduğunu belirten Kooperatif Başkanı İsmail Özer; “Bu bizim önümüzü kesiyor. Çiğitli pamuk 1,70-2 TL iken, bölgemizde 1,40 ile 1,75 TL arasında işlem görüyor. İcar fiyatları yükseliyor. Geçen sene 250-350 TL olan icar fiyatlarının bu sene 500 TL’ye kadar tırmandığını hepimiz biliyoruz. Yüksek fiyatlardan tarlaları tutan kimler?, bu nerden kaynaklanıyor? Çok iyi biliyoruz” dedi. Pamuk yoksa çırçır fabrikalarının, istihdamın da yok olacağını belirten İsmail Özer; “Ziraat Odamız da burada, Kooperatif olarak yapmamız gereken tek şey yumruğu bir yere vurarak, Pamuk Birliği’nin basiretsizliğine son vermek. Birlik batıyor, bizi de sürüklemek istiyorlar” dedi.

“BİRLİK BERABERLİK İÇİNDE OLALIM YOKSA BİZİ PEYNİR-EKMEK GİBİ YİYECEKLER”

Genel kurul toplantısında 9. Madde görüşülmeden söz alan TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği eski Başkanı M. Beliğ Azbazdar da çarpıcı açıklamalarda bulundu. Birliğin tüm borçlarını kooperatiflerin ve üretici ortakların üzerine yıkmaya çalıştığını vurgulayan Azbazdar; “Söke birlik ve beraberlik içinde olmalıdır. Yoksa bizi peynir ekmek gibi yiyecekler” dedi.

Birlik eski Başkanı M. Beliğ Azbazdar yaptığı konuşmasında; “Birliğin yıllardır kooperatife verdiği zararın önüne geçecek yetki ve anlayış içinde olmalıyız. Söke Tariş Pamuk Kooperatifi, ana sözleşmeye bağlı olarak birliğin talimatlarının kooperatifin mali yapısına ciddi anlamda zarar vermesinin önüne geçmek durumundadır. Birlik zararların ortaktan tahsil edilmesini istiyor. 2012-2013 yılında kooperatifin zararlarının tümü, ortakların sermaye paylarına yansıdı. 2012-2013 yılına kadar biriken zararlar 2000 yılından bu yana biriken zararlardır. Birlik yönetiminin kooperatiflerin borcunu silmeden ortaklardan geriye dönük para almasına karşıyım. Birlik batıyor, bizi de arkasından batıracak. Birlik, 4 kooperatifin çalışanlarının tamamının kıdem ve ihbar tazminatlarını ödedi. 4 tane yandaş kooperatife Birlik malları peşkeş çekildi. Söke Kooperatifi’ne ne kıdem ihbar tazminatı ne de herhangi 5 kuruş para ödemediler. Bizim açıkladığımız fiyattan çok yukarıda pamuk aldılar. O pamuklar halen depolarda duruyorlar” şeklinde konuştu.

“30 MİLYON PAMUĞUN 18 MİLYON KG’INI SÖKE ALDI”

Tariş Pamuk Birliği’ne olan borçların sildirilmesi gerektiğine işaret ederek Tariş Pamuk Birliği yönetimine yüklenen Azbazdar, “Birlik yönetimine, ‘Geçen seçim döneminde biz filancaya söz verdik, kusura bakma’ sözlerini hatırlatmak istiyorum. Verdikleri söz, yedikleri naneler ortada. Şu anda Birlik’in aldığı 30 milyon kilogram pamuğun, 18 milyon kilogramını Söke aldı. Gerisini siz hesaplayın. Kol kırılsın yen içinde kalsın. Bizi eleştirenler önce kanunu, sözleşmeyi okusunlar. Söke birlik ve beraberlik içinde olmalıdır. Yoksa bizi peynir ekmek gibi yiyecekler. Bu kooperatif kurulduğunda ortaklar bazı arazilerini hibe etmiştir. Kooperatif güçleninceye kadar üreticiler, ürettikleri ürünün yüzde 25’ini kooperatife hibe etmiştir. Söke Kooperatifi ne Birlik’in ne herhangi bir diğerinin ürünüdür. Bu kooperatif alın terinden, emeğinden fedakarlık yapan hayırsever insanların eseridir” dedi.

“SERMAYE VE MÜLKLERİN DEĞERLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN ÖNEMLİ KARARLAR”

Daha sonra 2013-2014 faaliyet raporları okundu. 29 gündem maddesinin görüşülerek oy birliği ile onaylandığı Genel Kurulda, kooperatifin çalışma politikaları ile stratejilerinin belirlenmesi, bunların uygulanmasına yönelik çalışma programları ve 2014-2015 iş yılı bütçesi görüşüldü. Ortakların kalan sermaye payı borçlarının 1 defada ödeme imkanı sunulması, gayrimenkullerin satışı ve değerlendirilmesi, kooperatifin ihtiyacı olan demirbaş mal alımı, ortakların sermaye alacaklarının 5 yıl süreyle ertelenmesi gibi önemli gündem maddem maddelerinin de oy birliği onaylandı.

SÖKE PAMUK BİRLİĞİ MALİ GENEL KURULU YAPILDI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.