Son Usta, Son Çekiç Sesleri

Son Usta, Son Çekiç Sesleri
Gaziantep’in Nizip ilçesindeki son demir ustası, zamana ve teknolojiye direniyor.Ali Atak, ilçede bulunan son demir ustası olarak dikkat çekiyor. İlçe sakinleri, Ali Atak’ın işini sevmesini ve hayranl...

Gaziantep’in Nizip ilçesindeki son demir ustası, zamana ve teknolojiye direniyor.

Ali Atak, ilçede bulunan son demir ustası olarak dikkat çekiyor. İlçe sakinleri, Ali Atak’ın işini sevmesini ve hayranlıkla yapmasını takdirle karşılıyor. Dede mesleğini devam ettiren Ali Atak, unutulan demir ustalığı işini kardeşi ile birlikte yaşatmaya çalışıyor. Yaklaşık 40 yıldır bu işi yaptığını belirten Atak, mesleğin kaybolup gitmesinden endişe duyduğunu dile getirdi.

Ali Atak, “Dede mesleğim olan demircilik, dedemden dayıma, dayımdan bana geçti. Biz de kardeşimle birlikte bu ilçede bu mesleği yapan son demirci ustalarıyız, bizden başka bu işi yapan kalmadı. Satışlarımız daha çok köylü vatandaşa ve çiftçilerimize yönelik olduğu için, kış mevsiminde işlerimiz daha yoğun oluyor. Halfeti çevresi ve Nizip’e bağlı köylerde halen tarlaları atla süren çiftçilerimiz var, onlara kara saban yapıyoruz. Balta, kazma ve kürek gibi çiftçi malzemeleri yapıyoruz. İşlerden ve mesleğimden memnunum ama kendi çocuklarım da dahil bu mesleği biraz zor diye kimse yapmak istemiyor. Çırak yetiştiremiyoruz, bu şekilde mesleğin kaybolup gitmesi bizi üzüyor” dedi.

Uzun çarşıda bulunan demirci dükkanındaki ustaların çekiç sesleri ve mesleklerindeki ustalıkları vatandaşlar ve çevre esnafı tarafından hayranlıkla izlenirken, Ali ve Metin kardeşler çalışmaya devam ediyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.