Sözdep Projesi Sona Erdi

Sözdep Projesi Sona Erdi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından desteklenen Engelliler Destek Programı (EDES) programı kapsamında “Söz Veriyorum, Ben Buna Değerim Projesi” (SÖZDEP) kapanış toplantısı yapıldı.

- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından desteklenen Engelliler Destek Programı (EDES) programı kapsamında “Söz Veriyorum, Ben Buna Değerim Projesi” (SÖZDEP) kapanış toplantısı yapıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Pembe Salon’da yapılan kapanış toplantısına OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Vekili Tekin Balcı, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ali Doğan, Elvinder Başkanı Yeşim Gürsoy ve öğretim görevlileri katıldı.

Toplantında projenin raporlarını sunan Proje Koordinatörü Prof.Dr. Ahmet Bulut, “Otizmli öğrencilerin uyum problemlerini çözme, öğretmenin öğrenciyle çalışmasını kolaylaştırma ve özel gereksinimli öğrencinin sosyalleşmesini sağlamak amacıyla Atakum, İlkadım, Canik, Ondokuzmayıs ve Tekkeköy ilçelerinde bulunan bin 565 anaokulu ve sınıf öğretmenine, 103 okul yöneticisine, 357 lisans son sınıf öğrencisine toplamda 2 bin 25 kişiye, uzman özel eğitimciler tarafından otizmli çocuklar ile ilgili farkındalık seminerleri verilmiştir” dedi.

Türkiye’de otizm ile ilgili bazı istatistiki bilgiler veren Bulut, “Her 88 doğumda 1 otizmli vakası görülüyor. Otizmden etkilenen birey sayısı yaklaşık 460 bin kişi ve maalesef en hızlı büyüyen gelişimsel engellilik olarak karşımıza çıkıyor. Bu da yıllık artış hızı yüzde 10-17 arasında. Erkek çocuklar kızlara göre 3-4 kat daha fazla otizmden etkileniyor. Dünya ölçeğinde 42 erkekten 1 tanesinde otizm görülürken, 198 bayanda 1 görülen bir durum. Otizm bütün etnik, ırk ve sosyal gruplarda gözlenir. 1990 ile 2000’li yıllar arasında Amerika’da nüfus artışı yüzde 13, engellilerdeki artış yüzde 16, otizmdeki artış yüzde 172’dir. Yıllık otizmden etkilenen bireylere yapılması gereken masraf ise 90 milyar dolardır” diye konuştu.

DOĞAN: “BU PROJE DİĞER İLÇELERİMİZDE DE YAPILSIN”

Daha sonra Bireysel Eğitim Programı (BEP) hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Serpil Alptekin’in konuşmasından sonra kürsüye çıkan İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü Ali Doğan, “Bu projenin 5 ilçe ile sınırlı kalması projede görev alan eğitimci arkadaşlarımıza yeni bir görev alanı daha çıkartıyor. Çünkü ilimizde de 421 otizm varken sadece 5 ilçemiz öğretmenlerimiz eğitildi. Biz Milli Eğitim olarak isteriz ki, bu proje diğer ilçelerimize de yaygınlaştırılsın. Diğer ilçelerdeki öğretmenlerimiz de bu eğitimlerden yararlansınlar. Çünkü öğretmenlerimiz işi gereği otizm nedir, yaygın gelişimsel bozukluk nedir, bu öğrencileri nasıl fark ederiz, bunlarla ilgili yeterli bilgiye sahip değiller. Benim dileğim bu projenin yeni dönemde de diğer ilçelerimizde de gerçekleşmesini arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

KAPLAN: “BU PROJE BİZİ TOPLUMLA BÜTÜNLEŞTİRDİ”

Birçok projeye destek verdiklerini ifade eden OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Kaplan, “Bugün kapanışını yapacağımız bu projenin bir özelliği var. Bu proje bizi toplumla bütünleştiren bir özelliği vardır. Artık üniversiteler büyük oranda desteği, kaynağı, çalışma alanını toplumla bütünleşerek sağlayabilmektedir. Bu bakımdan SÖZDEP projesi toplumla bütünleşen üniversite yaklaşımına çok güzel bir örnektir. Artık bu proje bu haliyle kalmamalı, daha da genişleyerek ulaşılamayan diğer ilçelere de bu hizmetin götürülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

SÖZDEP PROJESİ SONA ERDİ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.