STRATONİKEİA ANTİK KENTİ KAZISININ 40. YILI

STRATONİKEİA ANTİK KENTİ KAZISININ 40. YILI
Muğla'nın Yatağan ilçesindeki antik kentte kazı çalışmalarının başlamasının 40'ıncı yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Eskihisar Mahallesi'ndeki Stratonikeia Antik Kenti’nde 1977 yılında başlayan kazıların 40'ıncı yıl dönümü nedeniyle antik kentte tören düzenlendi.

Bölgenin en büyük spor okullarından birine sahip olması nedeniyle "Gladyatörler Şehri" olarak bilinen antik kentte düzenlenen törende, Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, kazı çalışmalarının yapıldığı bölgede kazmayla toprak kazdı.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt ve kazı ekibinden çalışmalar hakkında bilgi alan Işık, Yatağan'ın tarihi ve kültürel açıdan çok zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu söyledi.

Işık, düzenlenen tören nedeniyle sembolik kazı yapmasına rağmen büyük bir heyecan duyduğunu anlatarak, "Bu sene antik kentteki kazının 40'ıncı yılı. Onun için çok önemli bir yıl. 40 yıldır burayı iğneyle kazıyoruz. Geçmişteki medeniyetlerin eserlerini sergilemeye çalışıyoruz." dedi.

Muğla'nın deniz turizminin yanı sıra kültür turizminde de iddialı olduğunu vurgulayan Işık, Stratonikeia Antik Kenti'nin tarihi açıdan çok önemli bir yer olduğunu, bu nedenle çalışmaların titizlikle sürdürüldüğünü dile getirdi.

Prof. Dr. Bilal Söğüt ise antik kentteki kazı çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Çalışmaların 7 üniversiteden 50 kişinin katılımıyla devam ettiğini kaydeden Söğüt, "Antik kentteki kazı çalışmalarımız düzenli bir şekilde devam ediyor. Bu yılın bizim için ayrı bir önemi var. Bu sene, Stratonikeia kazısının 40'ıncı yılındayız. 1977 yılında Prof. Dr. Yusuf Boysal hoca başkanlığında burada çalışmalar başladı. Sonraki dönemde devam etti. Biz de 2008 yılından beri çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Işık ve Söğüt, konuşmaların ardından Muğla Büyükşehir Belediyesinin "Atölye Muğla Bir" projesi kapsamında bölgeye gelen heyetle antik kenti gezdi.

STRATONİKEİA ANTİK KENTİ KAZISININ 40. YILI

Kaynak:

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.