Süleyman Şahın Afşin(Efsus ) Tarihinde Önemi Çok Büyüktür

Süleyman Şahın Afşin(Efsus ) Tarihinde Önemi Çok Büyüktür
Afşin Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Bölüm Başkanı Araştırmacı Yazar Mustafa KÖŞ yaptığı açıklamada Diriliş Ertuğrul Dizisinin bir kaç bölümünün Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesinde çekilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti.

Afşin Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Bölüm Başkanı Araştırmacı Yazar Mustafa KÖŞ yaptığı açıklamada Diriliş Ertuğrul Dizisinin bir kaç bölümünün Afşin Eshab-ı Kehf Külliyesinde çekilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti.

Köş: "Afşin'imiz (Efsusumuzu) Süleyman Şahın emri ile komutanı Emir Buldacı tarafından fethedilmiştir. Emir Buldacı Efsus -Afşin şehrimizi yöneten Valilerimizden biridir".

 Afşin Kent Konseyi Tarihi Araştırmalar Bölüm Başkanı Araştırmacı Yazar Mustafa KÖŞ yaptığı açıklamada Süleyman Şahın Afşin tarihinde önemli bir yeri olduğunu söyledi. Araştırmacı Yazar Mustafa KÖŞ sözlerine şöyle devam etti.

“1097’de Haçlı Seferleri yapıldığı zaman Afşin Selçuklu Türklerinin idaresindeydi. Bölgeyi 1085-86’da Süleyman Şahın komutanlarından Emir Buldacı adlı bir Türkmen komutanı fethetmişti. Bu tarihten 1097’ye kadar Emir Buldacı Afşin ve Maraş’ı içine alan bir Türkmen Beyliği kurmuştu. 1097’de bölgeye gelen Haçlılar Maraş, Afşin yöresini işgal ettiler. Maraş’ta bir Haçlı senyörlüğü kurdular. Bu senyörlük bazen Urfa Haçlı kontluğuna bazen de Antakya Haçlı kontluğuna bağlandı. Bizans İmparatorluğu ile Antakya Haçlı kontluğu arasında imzalanan antlaşma ile Afşin ve yöresi Haçlılara verildi Selçuklular Döneminde Efsus (Afşin), 1086’da Süleyman Şah’ın komutanlarından Emir Buldacı tarafından fethedilmişti. Emir Buldacı bu tarihten 1097’ye kadar Afşin ve Maraş’ı içine alan bir beylik kurmuştur.1097’de Emir Buldacı İznik’i kurtarmak amacıyla, Sultan I. Kılıç Arslan’la birlikte oraya gitmiş ve bir daha da kendisinden haber alınamamıştır. 1103’de Efsus hakim olan Haçlıların zulmünden bıkan Ermeniler Selçuklu Sultanı I. Kılıç Arslan’ı buraya davet ettiler. Sultan, Efsus’u Haçlılardan temizledi. 1107’de Sultan’ın ölümü ile bölge yeniden Haçlılara bağlandı. 1149’da Selçuklu Sultanı I. Mesud Efsus alarak buraya ileride Sultan olacak Oğlu II. Kılıç Arslan’a verdi. Bu bölgeye Afşin adında Türk komutanı gelmiştir. Biri Abbasi Hilafesi zamanında Afşin Bey bu bölgeyi fethetmiştir. İkinci Afşin Bey ise Sultan Alparslan zamanında Kayseri bölgesinden gelip gene burayı fethetmiştir. Bundan dolayı Afşin ismi ilçemize verilmiştir. 1277 yılında Memluk Sultanı Baybars Huni Ovasında Moğolları Ağır bir yenilgiye uğratmıştır.”

Afşin ve bölgesinde pek çok tarihi eserlerin çıktığını kaydeden Doç. Dr. İlyas Gökhan, ”Bu bölgeden pek çok tarihi eserler çıkmakta, Afşin ve bölgesi bir açık hava müzesi konumundadır. Acilen Afşin’de bir müze açılması gerekmektedir.”

Araştırmacı Mustafa KÖŞ Süleyman şah, Anadolu’da sarsılmış olan Türk birliğini yeniden kurmak maksadıyla kardeşlerinin elinde bulunan Amasya, Niksar ve Afşin’i itaat altına aldı Süleyman Şahın Afşin ve yöresinin tarihi için önemli bir yeri olduğunu söyleyerek diriliş Ertuğrul dizisinin bazı bölümlerinin Efsus-Afşin şehrimizde çekilmesi için gerekli girişimlerin yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum