Sünnet Mevsimi Öncesi Uyarılar

Sünnet Mevsimi Öncesi Uyarılar
Gaziantep Medical Park Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mesut Siğa, sünnetin ne kadar önemli olduğunu aktardı.Siğa konuşmasında,” Sünnet, penisin uç kısmını örten ve o bölgede kapalı bir boşlu...

Gaziantep Medical Park Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mesut Siğa, sünnetin ne kadar önemli olduğunu aktardı.

Siğa konuşmasında,” Sünnet, penisin uç kısmını örten ve o bölgede kapalı bir boşluk oluşturan derinin (prepüsyum) cerrahi bir işlemle kesilerek alınmasıdır. Buradaki en önemli nokta sünnetin kesinlikle basit bir işlem olmadığı, ciddi bir iş olduğu; sonuçları itibariyle kişiyi olumlu ya da olumsuz ömür boyu etkilediği unutulmamalıdır.

Dinimiz açısından da sünnet farzdır. Sünnet derisinin altında havasız, salgı biriken, idrarla temas halinde olan enfeksiyona açık bir alan bulunmaktadır. Özellikle çocuklarda sünnet derisi daralabilir, yapışabilir ve idrar çıkışını engelleyebilir. Ayrıca, sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda ve bir çok idrar yolu hastalığında sünnet özellikle önerilir. Sünnet derisinin, idrarın yapılmasını engelleyecek kadar doğuştan dar olduğu durumlarda ve parafimozis dediğimiz, sünnet derisinin geride sıkışması durumunda acil sünnet gerekebilir" dedi.

Temiz ve steril ortamın sağlanması, ekipman ve olası ani bir müdahale açısından sünnetin mutlaka hastanede, sünnet konusunda uzman bir cerrah tarafından yapılması gerektiğini kaydeden Siğa, "Sünnet ile ilgili en spesifik bölüm çocuk ürolojisidir. Sünneti kimin yapması gerektiği konusundaki kritik sorular (lütfen karşınızdakine bu soruları sorun!) şunlardır: "Özellikle sünnet konusunda bir eğitiminiz var mı? Sünnet sonrası, beklenen veya beklenmeyen herhangi bir sorun oluştuğunda, size her an ulaşabilecek miyim? Yoksa, böyle bir durumda beni başka yere mi yönlendireceksiniz? Sünnetin tedavisini iyileşinceye kadar üstleniyor musunuz?" Eğer, karşınızdaki bu sorulara tereddütsüz ve net bir şekilde "evet" diyebiliyorsa, çocuğunuzun sünnetini o hekime yaptırabilirsiniz. Hatalı sünnetlerin çoğu hastane dışında yapılan sünnetlerdir. Hekim olmayan kişilerin veya doktor olsa dahi sünnet eğitimi almamış, ehil olmayan ellerde yapılan sünnetlerde sıkça hatalar görülmektedir" dedi.

Siğa, şunları söyledi:

"Sünnetin yapıldığı batı toplumlarında, çocukların %95-97’si yenidoğan döneminde sünnet edilmektedir. Yenidoğan dönemi ilk 1 aylık dönemdir. Kliniğimizde, Gaziantep’in sosyokültürel alışkanlıklarından dolayı, sünneti en çok yaptığımız yaş aralığı, ilk 1-1,5 aylık dönemdir. Sonuçlarının çok iyi olması nedeniyle, kliniğimizde rutin olarak, yenidoğan sünneti öneriyor ve yapıyoruz. Çoğunlukla lokal anestezi ile sünnet yapıyoruz. 2-7 yaş aralığında hafif genel anestezi öneriyoruz. Tıbbi olarak sünnetin bir mevsimi yoktur. Bu tercihte sosyal nedenler daha belirleyicidir.

Halk arasında "lazerle sünnet" denilen, fakat lazerle hiç ilgisi olmayan bu sistemde, elektrikle ya da tüpte ateşte ısıtılmış telle deri kesilir. Isı etkisiyle damarlar yanar ve kanama görülmez. Bu durumda, kanlanma ve duysal sinirler açısından hassas olan peniste kalıcı hasar kalabilir. Bu teknik, çok kötü kozmetik sonuçlara, yara yeri kanlanmadığı için yaranın geç iyileşmesi ya da yara açılması gibi sık karşılaşılan durumlara sebep olmaktadır. Halk arasında, "kanamasız sünnet" de denilen bu teknik, tamamen çocuğun aleyhine olup, sünnetçinin kolayına geldiği için tercih edilmektedir. Çünkü, o sünnetçi başka bir teknik bilmemektedir. Bu teknikte, sünnetin estetiği tamamen tesadüfi olup, sünnet yarasının iyileşme süresi de çocuğun yara iyileşme kapasitesine bağlıdır. Ve bu süre, kliniğimiz dışında sünnet olan bir hastamızdan duyduğumuz üzere 3 ayı bile bulmaktadır. Ki bu durum, çok dramatik bir durumdur.

ÖZELLİKLİ SÜNNET VAR MIDIR, SÜNNET HANGİ DURUMLARDA SAKINCALI OLABİLİR?

Asimetrik sünnet derisi yapısı, pipisi eğri ve belirgin kasığı (pubik yağ dokusu) olan çocukların sünnetleri ve yenidoğan sünneti, başlıca özellikli sünnetlerdir. Bu özellikli sünnetler, ehil olmayan ellerde çoğu kez hatalı yapılmaktadır. Sünnetin kesinlikle yapılmaması gereken en önemli durum, halk arasında "yarım sünnetli " denilen, hipospadias hastalığıdır. Bu durumda sünnet, düzeltme ameliyatıyla beraber yapılmalıdır."

Siğa, "Çocuğunu sünnet ettirmek isteyen ailelerin, sünnet öncesi ve sonrası için toplamda yarım saatini ayırması yeterlidir. Çocuk sünnet için önce muayene edilir, çocuğun vücut yapısına göre uygun sünnet tekniğine karar verilir, lokal (bölgesel) anestezi yapılır, 5 dakika sonra hastanın derisinin hissizleştiği görüldükten sonra, ağrısız bir şekilde sünnet işlemi yapılır. Bu işlemde, sünnet estetiğine özellikle önem verdiğimizi hatırlatmak istiyoruz. Hasta sünnet sonrası, önerilerle ve bize 7/24 ulaşabileceği bir telefon verilerek gönderilir. Sünnet sonrası hastamızı, biri erken dönem diğeri geç dönem olmak üzere 2 kez kontrole çağırıyoruz. Sünnet sonrası, çocuğun bezlenmesinde bir sakınca yoktur. Sünnet güzel olsa dahi, kontrol edilmeyen sünnetlerde sonradan müdahale gerektiren ciddi yapışarak iyileşme sorunları oluşabilmektedir. Bu yüzden, sünnet sonrası kontrol şarttır ve çok önemlidir.

Son olarak şunu söylüyoruz: Unutmayın ki, sünnet ömürde bir kez olan ciddi bir cerrahi işlemdir. En değerli varlığımız olan çocuklarımızın sünnetini biz ciddiye alıyoruz. Lütfen siz de ciddiye alın" şeklinde konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.