Suriyeli Mültecilere Yönelik Saldırılar

Suriyeli Mültecilere Yönelik Saldırılar
Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Fikret Özgül, Suriyeli mültecilere yönelik bazı illerde yaşanan olaylardan endişe duyduklarını belirterek, her seçim öncesinde benzeri yaşanan ancak artık ciddi boyutlara ulaşan bu gerginlikler

- Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Fikret Özgül, Suriyeli mültecilere yönelik bazı illerde yaşanan olaylardan endişe duyduklarını belirterek, her seçim öncesinde benzeri yaşanan ancak artık ciddi boyutlara ulaşan bu gerginliklere sebep olan söylem ve eylemlerin bir an önce son bulmasını istedi.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Fikret Özgül, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde İHH Lojistik Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, son günlerde Suriyeli mültecilerin yoğun olarak bulunduğu bazı illerde yaşanan olayları endişe ile takip ettiklerini belirterek, "Ankara’da Suriyeli mültecilerin kaldığı bir evi yakma girişimi, ardından Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adana’da yaşanan gerginlikler gerek derneğimiz nezdinde, gerekse kamuoyunun büyük kısmında üzüntü ile karşılanmıştır" dedi.

Suriye’de 4. yılına giren savaşta binlerce insan hayatını kaybederken, milyonlarcasının da yerinden edildiğini, başta Türkiye olmak üzere komşu ve diğer ülkelerde sığınmacı konumuna düştüğünü ifade eden Özgül, şöyle devam etti:

"Uzun vadede bitmesi beklenmeyen yıkıcı savaş, hem yerinden edilmişlerin ülkelerine güven içinde dönmelerini engellemekte, hem de yeni ve çok sayıda kişinin sığınmacı olmasına yol açmaktadır. Böylesi bir ortamda tarihi boyunca mazlumların ve yerinden edilmişlerin koruyucusu olan Türkiye halkı, yanı başındaki Suriye savaşına ve Suriye halkının acılarına kayıtsız kalmamış ve onlara kucak açarak güven ve kardeşlik içinde yaşamalarını sağlamıştır. Seçimlerdeki başarısını yabancı düşmanlığı ve ırkçılık üzerine kuran, sert göçmen politikaları uygulayarak göçmenleri deniz ortasında ölüme terk eden ya da sınırlarda silahlı güçlerle durdurmaya çalışan Avrupa ülkelerinin aksine Türkiye, devlet olarak da mültecilerin yanında olmuştur."

Resmi açıklamalara göre ülkemizde 1 milyonu bulan Suriyeli mülteciler hakkında tarihi, dini, sosyal bağlar göz önüne alınmadan bazı medya organları ve şahıslar tarafından yapılan açıklamaların kasıtlı olarak toplumu yanıltma amacı taşıdığını ifade eden Özgül, "Halkımız, Suriyeli mültecilere sadece vatanını değil evini de açarak savaşın acımasızlığını bir nebze olsun dindirmek ve acılarına ortak olmak için takdir edilen bir kardeşlik örneği sergilemektedir. Geçtiğimiz yerel seçimler öncesi Suriyeli mültecilere vatandaşlık verildiği iddiasıyla oluşturulmaya çalışılan gerginlik, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi farklı provokatif biçimlendirmelerle yeniden sahneye konulmak istenmektedir" dedi.

Özgül açıklamasında şunları kaydetti:

"Siyasi çekişmelere yön vermek için yabancı düşmanlığı oluşturulması, mağdur ve mazlum durumda bulunan mülteciler üzerinden halkın kin ve düşmanlığa sevk edilmesi kabul edilemezdir. Her seçim öncesinde benzerini yaşadığımız, ancak artık ciddi boyutlara ulaşan bu gerginliklere sebep olan söylem ve eylemlerin bir an önce son bulmasını temenni ediyoruz. Özellikle basın ve sosyal medya üzerinden oluşturulan bilgi kirliliği ve nefret söylemlerine itibar edilmemesi ve bu eylemleri gerçekleştiren vatandaşlarımızın ise empati kurarak çaresiz durumda olan Suriyeli mültecilerin yaşadıkları dramı anlamalarını ve hassasiyet göstermelerini ümit ediyoruz. Uluslararası Mülteci Hakları Derneği olarak mültecilerin haklarını savunurken, toplumla uyum ve mültecilerin insan onuruna yakışır ve güven içinde yaşayabilmeleri için üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam edeceğiz."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.