Tamince: "Müslümanız Ama Turizmden De Para Kazanıyoruz"

Tamince: Müslümanız Ama Turizmden De Para Kazanıyoruz
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) 19. olağan toplantısına konuk olan turizmci işadamı, Rixos Hotel's Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, turizmde sadece otel satma devrinin sona erdiğini belirterek, sektörde eksikleri sıraladı.

- Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) 19. olağan toplantısına konuk olan turizmci işadamı, Rixos Hotel's Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, turizmde sadece otel satma devrinin sona erdiğini belirterek, sektörde eksikleri sıraladı.

Rixos Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, 'Girişimcilik Serüveni' konulu sunumuna ANSİAD'ın 12. Girişimcilik Haftası'nı başarılı bir hizmet olarak gördüğünü belirterek, ''Bizim işadamları olarak görevimiz girişimciliği yücelterek, ülkemizi yüksek teknolojiye sahip, müteşebbisi çok ülkeler seviyesine çıkarmaktır. Gençlere bu konuda yol haritası çizerek, yol gösterici olmak bu topluma borcumuz'' dedi. Türk şirketlerinin ortalama ömrünün 7-8 yıl olduğuna dikkat çeken ve sürdürülebilirlik konusunda, kurumsallaşmayı başaramadığımız için sıkıntılar yaşadığımızı dile getiren Fettah Tamince, ''Bir çocuğun babasının her şeyi iyi bildiğini düşündüğü küçük yaşlardaki durumu gibi, girişimcilik serüveninin başında her şeyi iyi bildiğinizi düşünerek başlıyorsunuz, sorunlarla karşılaşınca hata yaptığınızı anlıyorsunuz. Bu yüzden de ciddi bedel ödüyorsunuz'' diye konuştu.

İŞ HAYATINDA MUTLULUK VE BAŞARININ SIRLARI

Fettah Tamince, girişimciliğin tıpkı bir sanatçı gibi Allah tarafından insana bahşedilen büyük bir lütuf olduğuna inandığını söyledi.

Fettah Tamince, iş hayatında mutluluk ve başarının 7 maddeden oluşan sırlarını şöyle açıkladı:

''Disiplin: Almanlarla çalışmaya başlayınca iş disiplinimizin yetersiz olduğunu gördüm. Baktım onlar günde 12 saat, biz de 3 saat verimli çalışıyorum. İş disiplini olmazsa verimli çalışma da olmaz. İletişim: Sizin kim olduğunuz önemli değil, kiminle iş yapacağınız önemli. İlk kez karşılaştığınız insanlara iyi intiba bırakmalısınız. Bunu nasıl başaracağımı araştırdım. Hadisler bile var bu konuda, İlk kez iş yapacağımız bir kişi işe buluşmadan önce dua okurum. Finansal disiplin: Şirketin başında siz varsanız, kasanıza da sahip çıkmalısınız. 'Bu işi finansçı yapar' demeyin. Finans disiplinini birazcık gevşetirseniz tokatı yersiniz. Liderlik: Girişimci doğulur, lider olunur. Rahmetli Sabancı, 'Ben fabrikalarımda yapılan işlerden hiç anlamam, ama adamdan anlarım' derdi. Gerçekten adamdan anlamak, doğru adamı, doğru yerde ve doğru zamanda çalıştırmak liderliktir. Lider, cesaretlidir, teşebbüs eder, zoru sever. Çalışkanlık: Dünya büyük bir köy. Rekabet etmek çok zorlaştı. Ciddi bir çalışma ve güce sahipsek, rekabet gücüne de sahip oluruz. Sermaye para değildir. Müteşebbis parayı nasıl ve daha ucuza bulabilmek için çalışmalı. Bilançolara eskiden bakmazdım. Bilançoya hakim oldukça, daha başarılı okuyorum, daha ucuz para bulabiliyorum. İlk otel işine başladığımda satın almadan servise kadar her şeyle ilgileniyordum. Baktım ki ben Otel Müdürlüğü yapıyorum. Oysa benim para ile ilgilenmem lazımdı. Bunu hallettim. Pazar riskini öngörmek: Çok başarılı olan Rusya pazarı 5-6 aydır sıkıntılı. İmrenerek baktığımız firmalar sıkıntıda. Hangi işte olursanız olun, sektörel riski, şehir ve ülke risklerini öngörerek hazırlık yapmanız lazım. Ülkeleri ve sektörleri çeşitlendirerek riskleri paylaştırmalıyız. Markalaşmanın avantajları: Türk firmalarının yurt dışında açtığı mağaza sayısı bu yıl 4 bine yükseldi. İtalyanların sadece Japonya'da 3 bin lokantası var. Markalaşmanın avantajını da kullanıyorlar. Bizim de marka teşebbüsümüz var. Markanın getirdiği değeri hissetmeye başladık. Türkiye olarak bu konuda zayıfız. Bizim 1000- 1500 civarında markamız var. Almanya'nın marka sayısı 35 bin, İtalya'nın 50 bin. Bunlar hem müteşebbise, hem ülkelerine değer kazandırıyor.''

BEŞ ÜLKEDE 10 OTELİ VAR

İşadamlarına yurt dışına açılma önerisinde bulunan Fettah Tamince, 5 ülkede 10 oteli ile 10 binin üzerinde çalışanı olduğunu anlatarak ''Sizler benim arkadaşlarımsınız. Bu kentin ekmeğini yedik. Sizlerle işbirliği yapabiliriz. Referans olabiliriz. Şu an Rixos olarak Kazakistan'da güzel işlere imza atıyoruz. Her yeri tarıma müsait. 2,4 milyon metrekarelik çok büyük bir ülke. Başkentleri değişti. 2-3 yılda 18 milyar dolar para harcadılar. Önümüzdeki 2 yılda 12 milyar harcayacaklar. Buyurun gelin. Kazakistan'da kendi bulduğunuz finansla yaptığınız yatırım faaliyete geçtiği gün devlet yatırımın yüzde 30'unu peşin olarak derhal ödüyor'' dedi.

BELEK'DE TEMALI PARK

Türkiye'de turizme çeşitlilik getirecek 700 dönümlük temalı park yatırımını Belek Kadriye'de yapacaklarını söyleyen Fettah Tamince, ''Sadece otelcilik yaparsak sıkıntıya düşeceğiz. Çeşitlendirmek zorundayız. Belek Kadriye'deki Temalı parkımız içinde otel ile birlikte eğlence anlamında her şeyin olacağı bir eser ortaya çıkacak'' dedi.

TURİSTE OTELDEN BAŞKA NE VERİYORUZ?

Antalya'ya yılda 14-15 milyon turist geldiğini hatırlatan ve bunun 150 milyon geceleme olduğunu söyleyen Tamince, şunları kaydetti:

''Burası turizmin başkenti. Yılbaşı geliyor, bir tek caddenin süslendiğini gördünüz mü? 'Yılbaşı'dan bize ne? Biz müslümanız' diyecekler. Müslümanız ama turizmden de para kazanıyoruz. Sevgili dostum Menderes'e mesaj vermiş olmayayım ama turiste otelden başka bir şey vermiyoruz. Belek veya Kundu'dan arabanızla çıkın. Kent merkezine Kaleiçi'ne gitmek isteyin bakalım, bir tek yol gösteren tabela görebilecek misiniz? Misafiriniz geldi, nereye götüreceksiniz? Kızım geçenlerde Pizza istedi, 'Hep otele götürüyorsun, otel olmasın' dedi. Şehre gittik. Lokantada bizden başka hiç masa yoktu. Kızım Pizza yedi, çok güzel olduğunu söyledi. Evde annesine tam tersini söylemiş. Yok işte. 5 yıldızlı otellerin dışı maalesef çok kötü."

Turizmi çeşitlendirmek durumunda olduklarını tekrarlayan Tamince, ''Otel, otel, otel başka bir şey yapmak aklımıza gelmiyor. Bankaya gidiyoruz, 'Temalı Park yapacağız kredi verin' diyoruz. 'Kusura bakma otel yaparsan kredi var' yanıtını alıyoruz'' diye konuştu.

Toplantıya katılanların sorularını yanıtlayan Fettah Tamince, Müteşebbis Heyeti Başkanı olduğu Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin adı gibi Antalyalıların olduğunu belirterek, ''Orası Vakıf Üniversitesi. Vakıf, kamunun, sizlerin. Bu ilim yuvasına hepimiz birlikte sahip çıkalım. Beni eksik görürseniz uyarın'' diye konuştu.

TAMİNCE:

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.