Tarihçi Mehmet Işık’ın Ölüm Uykusu kitabı çıktı

Tarihçi Mehmet Işık’ın Ölüm Uykusu kitabı çıktı
Tarihi romanlar alanında yayımladığı kitapları ile kitapseverlerin ilgisini çeken Tarihçi Mehmet Işık’ın Sarıkamış Harekâtını anlatan Ölüm Uykusu isimli tarihi romanı raflarda yerini aldı

Tarihi romanlar alanında yayımladığı kitapları ile kitapseverlerin ilgisini çeken Tarihçi Mehmet Işık’ın Sarıkamış Harekâtını anlatan Ölüm Uykusu isimli tarihi romanı raflarda yerini aldı

Türkiye’de tarih romancılığı alanında söz sahibi yazarlar arasında yerini sağlamlaştırmaya gayret eden Kahramanmaraş’ın yetiştirdiği tarihçi Mehmet Işık’ın son romanı Sarıkamış Harekatını anlattığı Ölüm uykusu adını verdiği kitabı raflarda yerini aldı. İşte kitabın öyküsü;

Anaların evlatlarını, çocukların babalarını, gelinlerin kocalarını bir daha göremeyecekleri bir destana tanık olmuştur Allahuekber Dağları…

Hiç tereddüt etmeden, kardeşlerine yardım ulaştırmak için üzerindeki paltosunu çıkarıp taarruza geçen Mehmet’in hikâyesidir, Sarıkamış...

Tertemiz alnından vurulmuş, al kanıyla bembeyaz karları sulayan yiğitlerin ebedi uykusudur, Ölüm Uykusu…

Onlarca yıl geçmesine rağmen her aklımıza geldiğinde yüreğimizi sızlatan Sarıkamış Harekâtı’nı öğrenmeye ve tarihi perde arkasını anlamaya davet ediyoruz sizi.

Tarihçi Yazar Mehmet IŞIK’ın 13. kitabı olarak yayımlanan  “Ölüm Uykusu Sarıkamış Harekâtı” adlı bu kitap; I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin Ruslara karşı açtığı ilk cephe olan Kafkas Cephesi’ni anlatmaktadır.

-Türk ordusunun kıt kanaat imkânlarla Allahuekber Dağları’nda verdiği çetin mücadeleyi, yaşanan hazin olayları, ölüm uykusuna yatmış şehitlerin kahramanlık destanını ele almıştır.

-Ölüm Uykusu Sarıkamış Harekâtı,  tarih biliminin hassasiyetleri dikkate alınarak yazılmış bir kitaptır.  Bu konuyla ilgili daha önceden kaleme alınmış kitaplardan farkı, yanlı ve suçlayıcı anlatıma mahkûm olmamasıdır.

-Tarihi olayların devrin şartları göz önüne alınarak değerlendirilmesi gerektiğinin üzerinde duran yazar, arşiv vesikalarından, hatıratlardan ve ana kaynaklardan yararlanarak okuyuculara doğru bilgiler ulaştırmayı amaçlamıştır.

- Tüm bunların yanında yazar kitabında, genel olarak Kafkas Cephesi ve özelde Sarıkamış Harekâtı hakkında bilgilerin az olma nedenlerini, harekâtının başarısız olmasının sebep ve sonuçlarını, bilim ve tekniğin savaş meydanlarındaki önemini etraflıca ele almıştır. 

-Kitabın bir başka özelliği ise Sarıkamış Harekâtı hakkında bilinmeyen birçok noktayı aydınlatması ve yanlış bilinen bazı bilgileri belgelerle düzeltmesidir.

-Enver Paşa ile emrindeki kurmaylar arasındaki ilişkilerden, harita okumadaki bir hatanın, daha doğrusu harita üzerindeki tek bir noktanın yanlış değerlendirilmesinin, binlerce askerimizin şahadetine nasıl sebep olduğu,

-Yollarını kaybetmiş Türk birliklerinin kardeş kurşununa kurban gidişlerini,

-Rusların, Enver Paşa ve Türk askeri karşısında pek de kolay bir başarı kazanamadıklarını,

-İstihbarat zafiyetlerini, Almanların Türk ordusuna bakışlarını ve Ermenilerin bölgedeki ihanetlerini etraflıca anlatmıştır.

Ölüm Uykusu Sarıkamış Harekâtı, arşiv vesikalarının, hatıratların, sözlü tarih kayıtlarının, yakılan ağıtların ve yazılan şiirlerin ışığında kaleme alınmış, “Belgesel Roman” tekniğiyle yazılmış bir kitap olması nedeniyle okunurluğu kolay, dili sade ve akıcı bir kitaptır.

 İlk baskısı 15 bin adet yapılan Ölüm Uykusu Sarıkamış Harekâtı adlı bu kitabın amacı; lise ve üniversite gençliğine milli ve manevi değerleri aşılmaktır. Gençlere, vatan topraklarının kolay kazanılmadığını öğretmek, üzerinde yaşanılan cennet vatanın her bir köşesinin şehit kanıyla sulanmış olduğunu hatırlatmak ve bu yüzden vatan topraklarına sahip çıkmaları gerektiğini vurgulamaktır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.