Tarsus'un Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 93. Yıldönümü Törenlerle Kutlandı

Tarsusun Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 93. Yıldönümü Törenlerle Kutlandı
Mersin’in Tarsus ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı.

- Mersin’in Tarsus ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü düzenlenen törenlerle coşkuyla kutlandı.

Törenler, Tarsus protokolünün temsili milis kuvvetlerini Aznakay Parkı önünde muharip gazilerin boynuna çiçek taçlarının takılmasıyla karşılanması ve kurbanların kesilmesiyle başladı.

Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, AKP Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun, CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer ve Aytuğ Atıcı, Garnizon Komutan Vekili Yavuz Bulut, Belediye Başkanı Şevket Can, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, oda ve dernek başkanları ile muharip gaziler ve öğrencilerden oluşan kortej, gösteri grupları ve vatandaşlar eşliğinde Tarsus Şehitliği'ne yürüdü.

Şehitlikte, şehitler için dua edildikten sonra şehit mezarları ziyaret edilip, çiçek bırakılmasından sonra törenlerin yapılacağı Cumhuriyet Alanı'na geçildi.

Buradaki tören ise çelenklerin konulmasının ardından saygı duruşu eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı atışıyla başladı.

Bir öğrencinin günün anlam ve önemi belirten şiir okudu.

Belediye Başkanı Şevket Can, törende yaptığı konuşmada, bugün, bu cennet vatanı bize emanet eden ecdadımızın minnet ve şükranla anma günü olduğunu söyledi.

Başkan Can, “Bugün, geçmişle geleceğin buluşma ve tanışma günüdür. İnsan, hafızasıyla insandır. Tarih, bir milleti dirilten en önemli ilham kaynağıdır. 27 Aralık Kurtuluş Bayramı, tarihi hafızamızı yenilememizi, tarihin aynasından bugüne bakmamızı sağlayan bir gündür. Ne yazık ki, tarihini bilmeyenlerin coğrafyalarını da başkaları çizer. Bunun için tarihimizi iyi okumak zorundayız.

Birimiz diğerimizi dışlamadan, birimizin inancı, kültürü, değer yargısı ötekini yok etmeden; sevgi, saygı, hoşgörü içinde tarihimizi birlikte yazdık, coğrafyamızı birlikte güzelleştirdik. Bu kadim coğrafyada, bu değerlerle; bir et ve tırnak, taşla toprak gibi bir ve beraber yaşadık. Bu millet, geçmişte olduğu gibi bundan sonrada, acılarını, zor zamanlarını paylaşarak özgür, mutlu, müreffeh bir kader birliği içinde yaşayacaktır.

İşte bu nedenle Tarsus’un düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yılını hep birlikte yeniden kutluyoruz. Fransız askerlerinin Tarsus’tan bir daha geri dönmemek üzere ayrılışının günü olan 27 Aralık, şanlı tarihimizde Tarsus halkına armağan edilen en güzel mirastır” dedi.

Daha sonra söz alan Tarsus Kaymakamı Hasan Göç, büyük bir onur ve gururla andığı Milli Mücadelemizin şanlı günlerinden Tarsus’umuzun düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yılını kutladıklarını söyledi.

Kaymakam Göç, “Birinci Dünya Savaşı sonrasında Anadolu’nun güneyinde işgal edilen şehirler arasında Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ sözünün yankı bulduğu Tarsus bu işgale karşı mahalli örgütlenmesini sağlayarak büyük bir destana imza atmıştır. Tarsus halkının işgal kuvvetlerine eşsiz direnişi neticesi ve Vatanın diğer bölgelerindeki zaferler sonucunda Fransızlar 27 Aralık 1921 yılında Tarsus’tan çekilmek zorunda kalmıştır. Tarsus’ un düşman işgalinden kurtuluşu sırasında yaşananlar, bu milletin vatanı için verdiği tarifsiz azmin en güzel örneğini oluşturmaktadır. 93 yıl önce yokluk ve imkânsızlıklar içinde kazanılan bu zafer bugün bizlere kültürüne sahip çıkan, onu koruyan ve yaşatan bir toplumun, daima birlik ve beraberlik içinde sonsuza kadar yaşayacağını göstermiştir. Bu vesileyle, 27 Aralık Kurtuluş Günü’nde bu toprakları bize mukaddes bir vatan kılan, ülkemizin bağımsızlığı ve bütünlüğü uğrunda canlarını hiçe sayan aziz şehitlerimizi rahmet ve şükranla, gazilerimizi saygıyla anıyor, tüm Tarsuslu hemşerilerimin 93’üncü kurtuluş yıldönümünü kutlarım” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından öğrencilerin günün anlam ve önemine dair şiirleri okudu daha sonra Akdeniz Mehteran takımı ve Tarsus Halk Eğitim Merkezi halk oyunlar ekibi gösteri sundular. Etkinlik okulların geçit programı ile son buldu.

TARSUS'UN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUNUN 93. YILDÖNÜMÜ TÖRENLERLE KUTLANDI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.