Taşköprü Sarımsağının Hasadı Başladı

Taşköprü Sarımsağının Hasadı Başladı
Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yetişen ve şubat ayı sonunda dikimi gerçekleşen sarımsağın hasadı başladı.

- Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yetişen ve şubat ayı sonunda dikimi gerçekleşen sarımsağın hasadı başladı.

Türkiye’nin yüzde 25’lik sarımsak ihtiyacını karşılayan Taşköprü’de geçen yıl 16 bin ton sarımsak elde edilmesine karşın, bu yıl sarımsak üretiminin 18 bin ton olması bekleniyor. Sarımsak borsasının bulunmaması nedeniyle yıllar itibariyle fiyatların farklılık gösterdiği Taşköprü’de sarımsak, geçen yıl 8 TL’den sezonu kapattı. Hasadı dört hafta süren sarımsağın tarlada kuruması için 10 gün kadar beklemesi gerekiyor. Kuruyan Taşköprü sarımsağının, Taşköprü ve Kastamonu’da kurulan sarımsak pazarında satılmasına başlandı. Her yıl Taşköprü’de 4 bin ailenin geçim kaynağı olan sarımsağın hak ettiği değeri alıp geçimlerini sağlamak ümidi ile yaşayan üreticiler, çocuğu yaşlısı, kadını erkeğiyle sarımsak tarlalarında emek sarf ediyor.

Sarımsak üreticileri, tarlalarda aileleriyle birlikte traktör yardımıyla sarımsağın hasadına başladı. Bir yandan tarlada sarımsaklar traktör yardımıyla sürülürken, diğer yandan çocuğuyla, kadınıyla, erkeğiyle aileler, topraktan sarımsağı çıkarıyor.

“ÇİN SARIMSAĞININ ÜRETİMİ TAŞKÖPRÜ’DE BAŞARISIZ OLDU”

Çin sarımsağının Taşköprü’de üretilmesine yönelik bazı girişimlerin olduğunu ve birkaç yıldır süren deneme çalışmalarının başarısız olduğunu belirten Taşköprü Belediye Başkanı Hüseyin Arslan, “3 bin 500 çiftçimiz var. 15 ila 18 bin ton civarında bir rekolte ile dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağımızın artık üretiminde son mahsul alma dönemi başladı. Şu an sarımsak rekoltesinde oran olarak iyi durumdayız. İnşallah çiftçilerimizin bu yıl yüzleri gülecektir” dedi.

Taşköprü sarımsağının dünyada selenyumu ve aroması en yüksek sarımsak olduğunu vurgulayan Başkan Arslan, şöyle konuştu: “1 yıla yakın dayanıklılığıyla her zaman bulunabilen sarımsaktır. Marka tescili ile adını ülkemizde ve yurt dışında da bilinen bir ürün olarak söz ettiriyor. Bu, bizim açımızdan da son derece umut verici bir olaydır. Bizim için tehlike oluşturan Çin sarımsağı, birkaç yıldır süren denemeler sonucunda Taşköprü’de yetiştirme denemeleri başarısız oldu. Taşköprü’de Çin sarımsağı üretmeye çalışanlar, artık böyle bir şeyi denemeye bir daha da yaklaşmayacaklar. Çin sarımsağı, Taşköprü sarımsağının markasına önemli derece zarar veren bir tohumdur.”

Taşköprü ilçesiyle sarımsağın artık özdeşleştiğine dikkat çeken Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sarımsak, Taşköprü ilçemizle artık özdeşleşmiştir. Daha da katma değeri yüksek ürün haline gelmesiyle ilgili gerekli özel sektörün girişimlerini destekleyici faaliyetlerde bulunuyoruz. Sarımsağın, gerçek alıcı değerde alıcı bulmasını sağlayıcı çalışmalarımız sürecek.”

“TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞININ SATIŞINA BAŞLANDI”

Taşköprü sarımsağının ilçede kurulan pazarda satışına başlandığını ifade eden Uzunkavak köyünden sarımsak üreticisi Ahmet Yüce de, dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağının hasat dönemi gelmesinden dolayı çıkartılmasına başlandığını belirterek, “Hasat, şu an iyi geçmekte. Allah nasip ederse bu yıl iyi mahsul satmayı düşünüyoruz. 10 dönüm kadar bir yerimiz var. Buradan 5-6 ton sarımsak satmayı planlıyoruz. Mazot pahalı, işçilik ve sulamadan dolayı fiyatlar biraz düşük. Taşköprü sarımsağı şu an 2 liradan 4,5 liraya kadar pazarda alıcı buluyor” diye konuştu.

Yurt dışından Türkiye’ye Çin sarımsağının ithal edilmemesini isteyen Yücel, şunları söyledi: “Dışarıdan Çin sarımsağı ithal edildiği zaman Taşköprü sarımsağını vatandaşlar çok fazla bilmediği için pazardan gidip Çin sarımsağı alıyor. Çin sarımsağı ile Taşköprü sarımsağını pazarda ayırt edemiyor. Kastamonu’nun bu denli değerli bir ürünü varken, Çin sarımsağının dışarıdan ülkemize sokulmasını istemiyoruz. Ayrıca, Çin sarımsağı, sağlık açısından zararlıdır.”

“AŞIRI YAĞIŞLAR VERİMİ YÜZDE 50 DÜŞÜRDÜ”

Kastamonu’da bu yıl mevsim normalleri üzerinde seyreden yağış nedeniyle sarımsak üretiminin yüzde 50 civarında düştüğünü vurgulayan Çetmi köyünden sarımsak üreticisi Metin Bulur da, “Dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağının hasadına başladık. Sarımsakta verim bu yıl düşük. Yağmurların fazla yağmasından dolayı yüzde 50 kadar verim düştü. Çünkü yağmurların fazla yağmasıyla çürüme yaptı. Bu yüzden rekolte bu yıl düşük oldu” dedi.

Dışarıdan Türkiye’ye Çin sarımsağının ithal edilmemesi yönünde yetkililere çağrıda bulunan Yüce, sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda Taşköprü sarımsağı masrafını karşılamıyor. Masrafını koruyamadığından dolayı bir de dışarıdan ülkemize Çin sarımsağı ithal edilirse zor durumdaki çiftçi batar. Bu da zamanla zarar ettikçe Taşköprü sarımsağının neslinin kesilmesine neden olur.”

Türk çiftçisinin ‘beyaz altın’ olarak taçlandırdığı Taşköprü sarımsağı adına Taşköprü Belediyesi tarafından her yıl Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali düzenlenerek dünyaca tanınması amaçlanıyor.

TAŞKÖPRÜ SARIMSAĞININ HASADI BAŞLADI

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.