Tavukta Emirlik Bereketi Yaşanıyor

Tavukta Emirlik Bereketi Yaşanıyor
Türkiye'de beyaz et üretiminin merkezi olan Balıkesir'de, Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Duran, sektörde Birleşik Arap Emirliği bereketi yaşandığını söyledi.

- Türkiye'de beyaz et üretiminin merkezi olan Balıkesir'de, Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Duran, sektörde Birleşik Arap Emirliği bereketi yaşandığını söyledi.

Balıkesir Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Duran, tavuk kümeslerinde yapılan bakım ve denetimin AB kriterlerinden de iyi olduğunu, sektörün yeni pazarlar arayışında olduğunu belirtti. Duran, "Damızlık kümesleri oldukça iyi denetleniyor. Hem şirketlerin veterinerleri, hem de devletin veterinerleri denetliyor. Her hafta Tarım İl Müdürlüğü veterinerleri kümesin genel durumlarını inceliyor. Ayrıca her kesimden numuneler alınıyor, İzmir, İstanbul gibi illerde bunlar inceleniyor. AB kriterlerine uygun olup olmadığı denetleniyor. Zaten genel itibarı ile tavuk ve beyaz et sektörü AB kriterlerinden oldukça iyi durumda" dedi.

Tavukçuluk sektörünün ağustos ayı itibarı ile Orta Doğu'ya eski seviyelerde tekrar ürün satmaya başladığını kaydeden Mehmet Duran, "Ağustos ayı itibarı ile tekrar Suriye ve Irak gibi ülkelere ihracatımız eski seviyelerine ulaştı. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’den ciddi anlamda alım yapmaya başladı. Onlar bizim çevirme diye tabir ettiğimiz şekilde tavuk tercih ediyor. Son dönemlerde Rusya ile tavuk ihracatının gelişeceği söyleniyor, ancak bu bana çok inandırıcı gelmiyor. Çünkü onlar da but tüketiyor, biz de but tüketiyoruz. Amerika ve Brezilya göğüs eti tüketiyor ve butları uygun fiyata dış piyasaya veriyor. Ayrıca Amerika dışarıya sattığı but başına devlet desteği alıyor. Rekabet etmemiz bunun için zor. Arap ülkelerinin pazar payı sektörde çok önemli. Onların kişi başı tavuk tüketimi yıllık 45 kilogram seviyelerinde, bizim 20 kilogram civarında. Bizim en büyük avantajımız Orta Doğu'ya yakın olduğumuz için ürünlerimizin taze olması. Onlar da bu tazelikten dolayı bizi tercih ediyor" şeklinde konuştu.

TAVUKTA EMİRLİK BEREKETİ YAŞANIYOR

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.