Tema’dan ‘Yeşil Yol’ Tepkisi

Tema’dan ‘Yeşil Yol’ Tepkisi
TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, Samsun’dan Hopa’ya kadar Karadeniz yaylarını yüksek rakımdan, denize paralel bir şekilde birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol Projesi’nin yayla ve yüksek dağ ekosis...

TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, Samsun’dan Hopa’ya kadar Karadeniz yaylarını yüksek rakımdan, denize paralel bir şekilde birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol Projesi’nin yayla ve yüksek dağ ekosistemine zarar vereceğini iddia etti.

Nilgün Gözükan yaptığı açıklamada, Yeşil Yol Projesi’nin Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından biyolojik çeşitlilik bakımından dünya çapında önemli 200 ekolojik bölgeden biri, 537 odunsu bitki, 126 kuş, 30 memeli, 21 sürüngen ve 116 endemik bitki türüne ev sahipliği yaptığı belirlenen Doğu Karadeniz yaylalarında nadir ve tehlike altında olan türlerin yaşam alanlarının tahrip olmasına neden olacağını öne sürdü.

Gözükan, TEMA Vakfı olarak Yeşil Yol Projesi’nin 2011 yılında başladığını, aynı yıl onaylanan 1/100.000 ölçekli Ordu Trabzon Rize Giresun Gümüşhane Artvin Çevre Düzeni Planının, bölgenin doğal varlıkları açısından tehdit oluşturabilecek bölümlerini yargıya taşıdıklarını söyledi. Gözükan, şöyle konuştu:

“Planda, ‘yayla turizminin geliştirilmesi için yaylalar arası entegrasyon’ olarak yer verilen Yeşil Yol Projesi’nin, bölgenin doğal ve kültürel yapısını bozacağı gerekçesi ile iptali talep edildi. 2013 yılında bölgede yapılan mahkeme keşfinde, bilirkişi heyeti de ‘yaylaların karayolu ile birbirlerine bağlanması halinde, araç trafiğinin denetlenmesinin zor biçimde artacağı, yaylalardaki geleneksel yaşam tarzını sürdürmenin zorlaşacağı, bu durum da, yaylaların doğal yapısını olumsuz olarak etkileyeceği’ yönünde görüş bildirdi. Yine bilirkişi raporunda, yaylaların entegrasyonu amacıyla yeni yolların açılması ile ilgili olarak, ‘bölgenin topografik yapısının oluşturduğu denize dik ve derin vadilerin denize paralel yollarla birbirine bağlanması durumunda büyük bir çevre tahribatına neden olunacağı, böylesine bir tahribata neden olmak yerine, bugünkü gibi her yaylaya mevcut güzergahlardan erişilmesinin doğru bir yaklaşım olacağı’ belirtildi. Bilirkişi heyeti tarafından, yol inşaatlarıyla çok özgün doğal özellikleri olan vadilerin ve doğal çevrenin tahribatına neden olabileceğinden şehircilik ve planlama ilkeleri açısından uygun bulunmayan yaylalar arası entegrasyon önerisi ile ilgili mahkeme kararını bekliyoruz.”

Gözükan, Yeşil Yol Projesi’nin Karadeniz Bölgesi’nin sahip olduğu eşsiz güzelliklere daha fazla zarar vermeden durdurulmasını umduklarını sözlerine ekledi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.