Tepav-sap “Basit Düşün, Fark Yarat Forumu”

Tepav-sap “Basit Düşün, Fark Yarat Forumu”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Bin sunucu kapasiteli pilot sunucu çiftliği olan veri merkezini yakında kuracağız” dedi.TEPAV-SAP Türkiye’nin Basit Düşün, Fark Yarat Forumu, Bilim, Sana...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Bin sunucu kapasiteli pilot sunucu çiftliği olan veri merkezini yakında kuracağız” dedi.

TEPAV-SAP Türkiye’nin Basit Düşün, Fark Yarat Forumu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla JW Marriott Otel’de gerçekleşti. Toplantıda yaptığı konuşmada Bakan Işık, “Çok farklı bir çağda yaşıyoruz. Bu çağ dijital çağ. Dijital çağ pek çok önümüze fırsat koydu. Pek çok yeni terim üretti ve pek çok tehdidi ve tehlikeyi de aslında içinde barındırıyor. Dijital çağla dünya çok daha hızlı dönmeye başladı. Dünyanın dönüş hızı arttı. Artık şirketlerin rakipleri kendi ülke içerisindeki şirketler değil. Bütün dünyanın şirketleri artık Türkiye’deki herhangi bir şirketin rakibi. Niye uluslararası pazarlara ulaşmak artık dünyanın her yerinden çok kolay hale geldi. İnternete girdiğiniz anda dünyanın neresinde olursanız olun hedef pazarınıza çok kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz” diye konuştu.

"BAKANLIK OLARAK BU YILIN SONUNDA İŞLEMLERİMİZİN EN AZ YÜZDE 80’İNİN ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILMASINI HEDEFLİYORUZ"

Hiçbir sektörün de artık yazılımı ihmal ederek yoluna devam edemeyeceğine değinen Işık, "Her şeyin baştan sona değiştiği bir çağı yaşıyoruz. Elbette bu çağın bize getirdiği yeni imkanlar var ama bazı tehditler de var. En önemli tehdit, güvenlik tehdidi. Artık güvenli bir ortam oluşturmazsanız, sizin bilgilerinize başkalarının ulaşması ve yapınızı bozması çok kolay oluyor. Siber güvenlik dediğimiz kavram artık bu çağın en önemli kavramı haline geldi. Dünyadaki hemen hemen tüm devletler, e-devlet uygulamasına geçiyor. Biz de Bakanlık olarak bu yılın sonunda işlemlerimizin en az yüzde 80’inin elektronik ortamda yapılmasını hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

KOBİ’lerin en fazla yoğunlaşması gereken alanın yazılım olduğuna dikkati çeken Işık, "Bugünlerde dövizde bir dalgalanma var. Yazılım sektörü bu dalgalanmadan en az etkilenen sektör. Niye, Ham maddemiz nedir? Birikimimiz ve deneyimimiz. Dışa bağımlı değiliz. Şu anda Türkiye’de bilişim sektörünün geldiği nokta yaklaşık 6,5 milyar dolar ve şu anda bizim şirketlerimizin 2013 yılındaki bilgi ihracatı 630 milyon doları geçti. İstiyoruz ki bu rakam çok daha yukarı çıksın. Türkiye yazılım ihraç eden güçlü bir ülke olsun" dedi.

“İSTİHDAMIN YÜZDE 78’İ KOBİ, İHRACATIN DA YÜZDE 60’I KOBİ”

Türkiye’nin şuandaki girişimlerinin yüzde 99. 85’inin KOBİ olduğunu bildiren Işık, “İstihdamın yüzde 78’i KOBİ. İhracatın da yüzde 60’ı KOBİ. KOBİ’lerin markalaşması ve kurumsallaşması bizim için son derece önemli. Çünkü teknolojiyi kullanmak için önce biraz kurumsallaşmak gerekiyor. Buna yönelik özellikle teknolojinin kullanımına yönelik KOSGEB’ten ciddi destekler alıyoruz. Başbakanımızın da açıkladığı yeni destek programında KOBİ’lerin teknoloji bazında işbirliğine 300 bin lira hibe, 1 milyon 200 bin lira da faizsiz geri ödemeli 1,5 milyon lira destek veriyoruz. Girişim bazında. Bu son derece önemli destek. KOBİ’lerimizin bilişimli ilgili alanlarda yaptığı yatırımlara alacağı makine teçhizat ve hizmetlere çok ciddi destekler veriyoruz ama biliyoruz ki eğer KOBİ’ler kurumsallaşmazsa bu desteklerin hem farkına varmıyor hem de teknolojiye yatırım yapmayı özellikle yazılıma yatırım yapmayı 1.derecede önemli bir alan görmüyor. Bu noktada KOBİ’lerimizin kurumsallaşması ve markalaşması yönündeki desteğimizi biraz da teknoloji odaklı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

“BULUT BİLİŞİM VE BÜYÜK VERİ ARAŞTIRMA LABORATUARI KURMA PROJESİNİ TÜBİTAK’TA BAŞLATTIK”

“Özellikle biz ‘Bulut Bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuarı’ kurma projesini TÜBİTAK’ta başlattık” diyen Işık, şunları kaydetti:

“Artık Türkiye’nin bu yeni çağda etkin olarak yer alması kendi vatandaşına çok daha hızlı etkin ve çok düşük maliyette hizmet vermesinin yolu burada teknolojiyi kullanmaktan geçiyor. Yani E-devlet uygulamalarını son derece yaygınlaştırmaktan geçiyor. Burada da oluşan özellikle bilgilerin verilerin depolanması devlet açısından son derece önemli hale geldi. Biz bu teknolojilerin geliştirilmesi ve yerli kaynaklarla üretilmesi noktasında da TÜBİTAK’la çok ciddi çalışma yapıyoruz. Bin sunucu kapasiteli pilot sunucu çiftliği olan veri merkezini yakında kuracağız. Şu noktada bir çağrı da yapmak istiyorum; Türkiye’nin son derece önemli projelerinden birisi bilişim vadisi. Şuanda hemen İstanbul’la artık birleşmiş olan Gebze’de Marmaray’ın son durağında Körfez geçiş köprüsünün hemen dibinde 1 saatlik araç yolculuğuyla 20 milyon insana ulaşılan bir noktada bilişim vadisini kuruyoruz. Alt yapı çalışmaları sürüyor. Yakında da üst yapı ihalesini yapacağız. İstiyoruz ki, SAP gibi global firmalar bu bilişim vadisinde yer alsın. Türkiye’nin orta ve küçük ölçekli hatta büyük ölçekli firmaları da burada buluşsun bilişimle ilgili eko sistemin kalbi burası olsun. Burada Türkiye’nin o bilgi ekonomisine geçişinde en önemli çalışmaların yapıldığı merkez olarak burası ülkemize hizmet etsin.”

“TÜRKİYE İHRACATININ 160 MİLYOR DOLARLIK İHRACATIN YÜZDE 60’INI KOBİ’LER YAPIYOR”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise genç ve yeni girişimciler denince akla KOBİ’lerin geldiğini kaydederek, “KOBİ’ler de artık bütün dünyada parlayan yıldız. Bugün Türkiye’deki ve dünyadaki şirketlere baktığımız zaman neredeyse tüm şirketlerin yüzde 90’ıyla 95’iyle 99’u arasında bütün dünya gelişmiş ülkelerde dahil olmak üzere KOBİ’lerden oluşuyor. KOBİ’ler bugün itibariyle ekonomilerin vazgeçilmezi, ekonomilerin göz bebeği. KOBİ’ler olmadan Türkiye ve gelişmiş ülkelerin sanayileşmesi, ileriye gidebilmesi mümkün değil. Türkiye’nin ihracatının yüzde kaçını KOBİ’ler yapıyor? Türkiye ihracatının 160milyor dolarlık ihracatın yüzde 60’ını KOBİ’ler yapıyor. Ekonominin vazgeçilmezi aslında KOBİ’ler” diye konuştu.

“KADIN GİRİŞİMCİLERİMİZE BU TİP BİR DESTEK SİZDEN TALEP EDİYORUZ SAYIN BAKANIM”

Bakan Işık’tan bir destek istediğini de ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

“Kadın girişimcilerimize pozitif ayrımcılık istiyoruz sizden. Amerika Birleşik Devletleri’nde aynı yerli malında yüzde 15 fiyat avantajı gibi kamu ihalelerinde kadın girişimcilere belirli bir kota verilmesi, belirli daha yüksek fiyata kadın girişimcilerin mal satabilmesine ki, bu da aslında tulumbaya su dökecek bir hadise. Kadın girişimcilerimize bu tip bir destek sizden talep ediyoruz Sayın Bakanım. Burada her şeyi kamudan beklemek olmaz. Özel sektöründe atması gereken adımlar var. Üretim takip sistemleri bu anlamda çok büyük rol oynuyor. Burada bizim SAP’den en büyük beklentimiz, bu sistemlerin KOBİ’ler içinde yayılmalarını sağlamak. KOBİ’ler hepimiz için ok önemli. Bu kapsamda KOBİ’lerin bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak verimliliklerini arttırması katma değer üretmelerini arttırması demek ki hepimizin ortak zenginleşmesi demek.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.