Tika’dan Kosova’ya Tarım Alanında Destek

Tika’dan Kosova’ya Tarım Alanında Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Prizren’e bağlı Jupa bölgesindeki Meyve ve Ahududu Üreticileri (Agro Red Gold) Derneği’ne üç adet soğuk hava deposu desteğinde bulunuldu. Soğuk hava depoları Jupa bölgesindeki Gorje Ljubin

- Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Prizren’e bağlı Jupa bölgesindeki Meyve ve Ahududu Üreticileri (Agro Red Gold) Derneği’ne üç adet soğuk hava deposu desteğinde bulunuldu. Soğuk hava depoları Jupa bölgesindeki Gorje Ljubinje, Gornje Selo ve Grnaçare köylerine kuruldu.

Prizren Belediyesi’ne bağlı Jupa bölgesinin merkez köyü olan Reçane ve çevresindeki 15 köyde yaşayan Boşnaklar’ın çoğu üzümsü meyveler üretiyor. Üzümsü meyveler diğer meyvelere göre daha dayanıksız olduğu için hızla markete ulaştırılamaması halinde bozularak değerini kaybediyor. Meyve ve Ahududu Üreticileri (Agro Red Gold) Derneği’ne ait tek soğuk hava deposu dernek üyesi üreticilerin yaşadığı bazı köylere çok uzakta bulunduğundan meyvelerin depoya nakliyesi oldukça meşakkatli oluyor. Taze toplanan meyvelerin depolanamaması ve sağlıklı dondurulamaması sınırlı imkanlarıyla üretim yapan köylülerin gelirlerini olumsuz etkiliyor. TİKA tarafından Agro Red Gold Derneği’ne temin edilen soğuk hava depoları ürünlerin uzun süre sağlıklı olarak saklanmasını sağlayacak. Böylece dernek üyesi üreticiler, ürünün daha değerli olduğu dönemlerde de satış yaparak daha yüksek gelir elde edebilecekler.

Dernek üyeleri Jupa bölgesinde 2013 yılında 40 ton olan üretimlerinin 2015 yılında 180 tona çıkmasını bekliyor. Bölgenin coğrafi ve iklim şartları üzümsü meyvelerin ekolojik olarak üretilmesi için uygun olma özelliği taşıyor.

Dernek üyesi üreticilerin iyi tarım uygulamaları bölgedeki diğer köylülere de örnek olup, bölgede üzümsü meyvelerin üretimi artış gösteriyor. TİKA tarafından sağlanan soğuk hava depoları ile bölgede üretilen üzümsü meyvelerin işlenerek daha yüksek katma değerle piyasaya sürülmesinin de ilk adımı atıldı.

TİKA’DAN KOSOVA’YA TARIM ALANINDA DESTEK

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.