Tmmob'dan İşçi Ölümlerine Tepki

Tmmobdan İşçi Ölümlerine Tepki
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMOBB) Bursa Şubesi, geçtiğimiz aylarda Soma faciası, şimdi ise Ermenek'te maden ocağında yaşanan denetimsizliğe tepki gösterdi.

- Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMOBB) Bursa Şubesi, geçtiğimiz aylarda Soma faciası, şimdi ise Ermenek'te maden ocağında yaşanan denetimsizliğe tepki gösterdi.

Bursa Akedemik Odalar Birliği'ndeki basın açıklamasına mühendis, mimar ve sendika üyeleri katıldı. Bu denetimsizliğin ve iş cinayetlerinin durdurulması gerektiğini söyleyen TMOBB Şube Başkanı İbrahim Mart, "28 Ekim 2014 Salı günü Ermenek'te Şekerler Maden Ocağı'nda su baskını sebebiyle 18 maden işçisi mahsur kaldı. Aradan 3 gün geçmesine rağmen işçilere ulaşılamadı. Geçen her dakika işçileri sağ bulma umudunu azaltmaktadır. Bütün işçi katliamlarında olduğu gibi cumhurbaşkanı, başbakan ve bazı bakanlar ile yetkililer yine kaza yerine gitti. Ancak yetkililerin görevi cenaze çıkartılmasını organize etmek, olay mahallinden canlı yayın yapmak değil, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemektir. AK Parti ikitidara gelir gelmez ilk iş olarak İş Kanunu'nu değiştirmiş, yeni çalışma türleri devreye sokulmuş, geçici istihdam, taşeronluk, kısmi süreli çalışma, telafi çalışması, çağrı üzerine çalışma uygulamalarına geçilmiş, iş güvencesi kaldırılmış, işlerin taşeronlara verilmesi kolaylaştırılmıştır. Yıllardır söylediğimiz teklifleri bir kez daha tekrarlıyoruz. Kamu işletmeciliği ve kamusal denetim egemen olmalıdır. Uzman ve hekimlerin tespitlerini bu sistem aracılığıyla bakanlığa iletmeleri sağlanmalıdır. Maden ve inşaat sektörleri başta olmak üzere, iş güvenliği uzmanlarının iş yerinde çalışma süreleri artırılmalıdır. Çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde 50 veya daha fazla çalışan varsa, iş güvenliği uzmanı tam süreli olarak istihdam edilmelidir" diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.