Tobb Etü Spm, İşsizlik Ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranlarını Değerlendirdi

Tobb Etü Spm, İşsizlik Ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranlarını Değerlendirdi
TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOBB ETÜ SPM), işsizlik oranının yükselişini Ağustos döneminde de sürdürdüğünü ifade ederek, “İşsizlik verisinin bir önceki aya göre artmasının ardında, imalat sanayi kapasite kullanım oranındaki

- TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOBB ETÜ SPM), işsizlik oranının yükselişini Ağustos döneminde de sürdürdüğünü ifade ederek, “İşsizlik verisinin bir önceki aya göre artmasının ardında, imalat sanayi kapasite kullanım oranındaki düşüş sonucu, sanayi genelinde gözlenen daralma yatmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

SPM’nin her ay düzenli olarak yayımladığı, Misafir Araştırmacı Esra Doğan ile Yardımcı Araştırmacı Emrah Çetin’in hazırladığı ‘Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri’ çalışmasının Kasım 2012 sayısında, önceki gün açıklanan Ağustos dönemi işsizlik rakamları ile imalat sanayi kapasite kullanım oranları arasındaki ilişki analiz edildi. TÜİK’in Ağustos 2012 işsizlik oranını yüzde 8,8 olarak açıkladığı ve böylece Temmuz ayı ile birlikte yükselişe geçen işsizlik oranının Ağustos ayında da artış eğilimine girdiğinin görüldüğü kaydedilen çalışmada, “Ancak, geçen yılın aynı dönemindeki veriler incelendiğinde; işsizlik oranında göreli düşüş gözlenmektedir. Geçen yılın Ağustos ayında yüzde 9,2 olarak gözlenen oran, 0,4 puanlık düşüşle yüzde 8,8’e gerilemiştir” denildi. TOBB ETÜ SPM araştırmacıları Doğan ve Çetin tarım dışı işsizlik oranında da benzer bir durum gözlendiğini; geçen senenin Ağustos dönemindeki yüzde 1,9’luk değerinden yüzde 11,3’e gerileyen bu oranın, bu yılın bir önceki dönemine kıyasla ise 0,6 puan artış gösterdiğini vurguladılar. Ağustos 2012 döneminde imalat sektöründeki istihdamın bir önceki Temmuz dönemine göre 37 bin kişi azalarak 4 milyon 405 bine düştüğü anlatılan çalışmada, geçen yılın aynı ayına göre ise imalat sanayi istihdamında 62 bin kişilik artış gözlendiği, madencilik ve taş ocakçılığı ile altyapı hizmetlerindeki istihdam değişimleri de göz önünde bulundurulduğunda, sanayide yıllık bazda toplam 63 bin kişilik istihdam artışı kaydedildiği ifade edildi.

KAPASİTE KULLANIM ORANLARI DÜŞÜYOR SANAYİ YAVAŞLIYOR

Sanayinin ana itici gücü olan imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların yöneticilerinin TCMB İktisadi Yönelim Anketi’ne verdikleri yanıtlara göre hesaplanan ve yöneticilerin gelecek döneme dair beklentilerini gösteren “İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı”nın (KKO), Ağustos ayında geçen aya göre 0,5 puan düşerek yüzde 74,3 olduğuna dikkat çekilen çalışmada, “Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,8 puan daha düşüktür. Bununla birlikte, açıklanan kapasite kullanım oranı son beş aydaki kapasite kullanım oranları arasında en düşük olanıdır” denildi.

Çalışmada, Ağustos 2012’de yatırım malları imalatı alt sektöründe, kapasite kullanım oranının bir önceki aya göre 0,1 puan yükselerek yüzde 72,5 olmasına rağmen, tüketim malları imalatı alt sektöründeki kapasite kullanım oranının 1 puan düşerek yüzde 72,5; ara malları alt sektöründeki kapasite kullanım oranının ise 0,6 puan düşerek yüzde 76,5 olduğu kaydedildi. Bu durumun imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranının 0,5 puan düşmesine sebep olduğu belirtilen çalışmada, “Başka bir deyişle, yatırım malları imalatı alt sektöründe gözlenen 0,1 puanlık artış, tüketim malları ve ara malları alt sektörlerindeki toplam düşüşün çok altında kaldığından; imalat sanayi genelinde daralma gözlenmiştir” denildi.

Çalışmada, imalat dışındaki diğer sektörlerde de işsizlik oranına olumlu etki yapabilecek bir büyüme gözlenmemesinin; işsizlik oranındaki yükselmenin devam etmesine neden olduğu kaydedildi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.