Turizmcilerde Rusya ve İsrail sevinci

Turizmcilerde Rusya ve İsrail sevinci
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, kısa sürede İsrail'den 1 milyon turist çekmeyi hedeflediklerini, Rusya'dan ise kalan 15 haftada...

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, kısa sürede İsrail'den 1 milyon turist çekmeyi hedeflediklerini, Rusya'dan ise kalan 15 haftada maksimum turisti çekmeleri gerektiğini kaydetti.

Rusya ve İsrail ile yaşanan olumlu gelişmeler turizmciler tarafından sevinçle karşılandı. 9 günlük bayram tatili ile bir nebze de olsa rahat nefes alacak olan sektör, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesinin de olumlu etki yapacağını dile getirdi.

"İSRAİL PAZARINA ÖNEM VERİYORUZ"

TÜROFED Başkanı Osman Ayık, İsrail'le 2008 yılından itibaren yaşanan krizler nedeniyle bu pazarın sıfır noktasına geldiğini hatırlattı. O dönemde İsrail pazarında 550 bin rakamlarına ulaştıklarını aktaran Ayık, "Antalya'da 300 binin üzerinde İsrailli turisti ağırlıyorduk. İsrailli turistler, İstanbul ve Muğla'yı da sık şekilde ziyaret ediyor ve bu ziyaretleri tüm yıla yayılıyordu. Otellerin dışındaki alanları ziyaret ederler ve çok harcama yaparlardı. İsrail o nedenle bizim önem verdiğimiz pazarlardan biriydi" dedi.

"1 MİLYON İSRAİLLİ"

Türkiye ile İsrail arasındaki uzlaşmanın önemine değinen Ayık, "Bu yeni anlaşma sektör ve iki ülke insanı adına olumlu bir gelişmedir. Geçmiş yıllarda o pazarla ilgili hedefimiz vardı. En kısa sürede 1 milyon hedefi yakalamak istiyoruz. Sektöre moral oldu. Sadece bizim sektörle değil, bizle bağlantılı bir çok sektörde de bu gelişme önemli yankı buldu. Musevi topluluğunun dünyada önemli bir etkileri var. Sanatta, kültürde, ekonomide finans sektöründe önemli etkileri var. Onlarla iyi ilişki içinde olmak çok önemli. İki ülke arasında anlaşmayı önemli buluyorum. İki ülke arasında da köklü bir geçmiş var" diye konuştu.

"RUSYA TEHDİT OLUŞTURMAYA BAŞLAMIŞTI"

Rusya ile yaşanan son gelişmeleri de değerlendiren TÜROFED Başkanı Ayık, "Bu da bizim son dönemde beklediğimiz gelişmelerdi. Çok önemli bir turizm değeri oluşturduk. Bu değerin yaklaşık 80 milyar doların üzerinde bir yatırım stoku vardı. Rusya Federasyonu bizim önemli ikinci büyük kaynak pazarımızdı. Bu pazarda yaşanan sıkıntı da bizim için bir tehdit oluşturmaya başladı. Oluşturduğumuz bu değerin devamlılığını sağlama konusuna ciddi endişemiz vardı. Yumuşama belirtileri inşallah olumlu sonuçlanır. En kısa sürede neticelenirse, bu pazarda yakın gelecekte özlediğimiz sayıları bulmayı umuyoruz" ifadelerine yer verdi.

"HEMEN GERİ DÖNÜŞÜM BEKLEMEK DOĞRU OLMAZ"

İlişkiler düzelse bile geri dönüşlerin hemen olmayacağını kaydeden Ayık, "Bu beklenti içine girmemeliyiz. Uzun vadeli, gelecek adına bakmamalıyız. Bu seneye etkisi olur ama, büyük bir beklenti içine girmemek gerekir. Zaman çok kısa. Kalan 15-20 haftalık süreçte alabileceğimiz maksimum Rus turisti almaya çalışacağız. Gelmeyi bekleyen Rus misafirlerimiz var. Maksimum düzeyde geri dönüşümü bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

"OLUMLU ETKİLER"

Kemer esnafından Berat Öcal, sezonun kötü geçtiğini belirterek, ödemelerin yaklaştığını ama kasada para olmadığını söyledi. Personelin ve esnafın bölgeyi terkettiğini kaydeden Öcal, "Bu düzen yeniden kurulur mu bilemiyoruz. İşlerimizde yüzde 90 düşüş var. İki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi bizi az da olsa olumlu etkiler" diye konuştu.

"BU YIL BİTTİ"

Esnaflar Yılmaz Hamurcu, "Bu yıl Kemer'de işler yüzde 90 düşük geçiyor. Bu düşüşü sadece Rusya'ya bağlamak yanlış. Avrupalı turist de gelmiyor. Bu da ülkemizde Doğu ve Güneydoğu'daki operasyonların farklı şekilde yansıtılmasından kaynaklanıyor. İsrail ve Rusya arasında yaşanan gelişmelerde geç kalındı. Az da olsa gelişme yapar ama biz bu seneyi kayıp ilan ediyoruz. Sezonun bitmesine 2 ay kaldı, gelecek yıl için faydası olur" dedi.

Turizmcilerde Rusya ve İsrail sevinci

Turizmcilerde Rusya ve İsrail sevinci

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.