Türk İnsanın Peygamber Aşkı

Türk İnsanın Peygamber Aşkı
Tüm Türkiye’de Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.Kutlu Doğum Haftası, yurt çapında tertip edilen program ve etkinlikler kutlanıyor.İSTANBULBeyoğlu Müftülüğü, Kutlu Doğum...

Tüm Türkiye’de Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Kutlu Doğum Haftası, yurt çapında tertip edilen program ve etkinlikler kutlanıyor.

İSTANBUL

Beyoğlu Müftülüğü, Kutlu Doğum Haftası nedeniyle Taksim’de bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Beyoğlu Müftü Vekili Yakup Kavalak ve beraberindekiler, Taksim Nostaljik Tramvay üzerinden vatandaşlara Hz. Muhammed’in hayatını anlatan Türkçe ve İngilizce yazılı broşür ve gül dağıttı. Gül alarak fotoğraf çektiren turistler, etkinliğe yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikte Taksim Meydanı’ndan Tünel’e kadar ney eşliğinde ilahiler okundu.

Nostaljik Tramvay üzerinden vatandaşlara gül dağıtan Beyoğlu Müftü Vekili Yakup Kavalak, Hz. Muhammed’in belli mesajlarını vatandaşlara iletmek istediklerini belirterek, “Bu hafta sevgili peygamberimizin kutlu doğum haftası. 14- 20 Nisan arası kutlu doğum haftası olarak kutlanıyor. Amaç toplumun her kesimine sevgili peygamberimizin belli bir mesajını ulaştırmaktır. Diyanet İşleri Başkanlığımızın ‘din samimiyettir’ temasını işlemek üzere çeşitli aktivitelerde bulunuyoruz. İstiklal Caddesi çok büyük bir fırsat, bunu değerlendiriyoruz. İnsanımızın kalbinde yabancı dilde broşürlerimiz var onlara sevgili peygamberimizin bir mesajını iletmek bizim için bahtiyarlık olacak. Bunu yapmak istiyoruz” dedi.

***

ADANA

Adana’da Kutlu Doğum Haftası kapsamında müftülük tarafından etkinlik düzenlendi.

Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezinde gerçekleşen programda İl Müftüsü Arif Gökçe, Hz. Muhammed’in ashabına ve bütün ümmetine nezaket, zarafet, yardımlaşma, hoşgörü, affedicilik, birlik, beraberlik, sevgi, samimiyet ve kardeşlik öğrettiğini söyledi.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her sene kutlu doğum haftasını farklı temalarla kutladığına dikkat çekerek, “Bu seneki tema Din ve Samimiyet. Diyanet İşleri Başkanlığımız her sene toplumda eksikliği hissedilen konulara vurgu yaparak, Peygamber Efendimizin o yöndeki özelliklerine davranışlarına, tavsiyelerine, talimatlarına vurgu yaparak, toplum olarak bu husustaki eksikliğimizin giderilmesi hususunda bizlere uyarılarda, tavsiyelerde ve yönlendirmelerde bulunduğuna temas etti. Bu seneki Kutlu Doğum haftası teması münasebetiyle bütün vatandaşlarımızın birbirlerine karşı ve toplum içinde samimiyetin, barışın, dostluğun, kardeşliğin, yardımlaşmanın, dayanışmanın, paylaşmanın güçlenmesi ve gelişmesi hususunda Adana’mızın örnek ve öncü il olması için hepimiz gayret sarf etmeliyiz” dedi.

Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Hz. Muhammed’in hayatından örnekler verdi. Müslümanların birbirlerine karşı içten ve samimi olmaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Müminler birbirlerine karşı asla niyet okuyucu olmamalı, zihnindeki zannı okumaya kalkmamalı, itibarsızlaştırmaya kalkışmamalı, tecessüse düşmemeli, aleyhinde konuşmamalı, gıybet etmemeli. İmanın, İslam’ın şartı budur” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, daha sonra şunları aktardı:

“Peygamberimizin on binlere varan hadisleri hadis kitaplarımızda bulunuyor.Hadis alimlerimiz bu on binlerce hadisler içinde 4 önemli hadisi şerifi insanlığın manevi hayatı sosyal hayatı ve kişisel mutluluğu için önemli görüyorlar. Birincisi insanların kendi nefsi hayatlarında rehber olacak olan hadis, ikincisi insan olarak güzel ahlak sahibi olmamızı, lüzumsuz boş işlerle değil, hedefleri olan gayesi olan işlerle meşgul bulunmamızı tarif ve tavsiye eden hadisi şerifler. Üçüncüsü hadisi şerif ise bugün adına empati denilen ve herkesin çokça gündeminde olan ama çoğu zaman gerçekleştirmekte zorlandığımız bir konuyu gündeme taşıyan hadisi şerif. Dördüncüsü de bu seneki temamız olan ‘Din Samimiyettir’ hadisi şerifidir.”

Etkinlik, Adana Müftülüğü İlahi Korosu’nun verdiği konserle sona erdi. Program sonunda katılımcılara kitap, gül ve kutlu doğum aşı ikram edildi.

Programa Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Vali Yardımcıları, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Osman Ateş, Osmaniye Müftüsü Ramazan Çortul, Hatay Müftüsü Hamdi Kavillioğlu, kaymakamlar, ilçe müftüleri, din görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

***

AYDIN

Aydın İl Müftülüğü, Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle il genelini kapsayan kan bağışı kampanyası düzenledi. Kızılay Aydın Kan Merkezi’ne bağlı olarak kan bağışı kabul eden Gençlik Caddesi’ndeki kan bağışı noktasında kampanyanın startını veren Aydın İl Müftüsü Ömer Kocaoğul’a Efeler İlçe Müftüsü Salih Akcan eşlik etti.

Aydın Kızılay Kan Bağış Merkezi Ekip Sorumlusu Dr. Kadir Sarı gözetiminde gerçekleşen kan bağışı kampanyasında din görevlileri ve vatandaşlar ilk günden yoğun ilgi gösterdi. Kuyruğa girerek kan bağışı sırasının kendilerine gelmesini bekleyen vatandaşlara lokum ikramı yapıldı ve karanfil hediye edildi.

Düzenledikleri kan bağışı kampanyasının Kutlu Doğum Haftası boyunca il genelinde devam edeceğini duyuran İl Müftüsü Ömer Kocaoğul, “Türk Kızılayı, dünya genelinde çok önemli bir sorumluluğu yerine getiriyor. Kan vererek bir hayatı kurtarmak bütün insanlığı kurtarmak gibidir. Zaten Türk insanının geninde yardımseverlik var. Bu yıl ‘Din Samimiyettir’ temasını işlediğimiz Kutlu Doğum Haftası’nda insanlar arasında samimiyeti artıran böylesine bir kampanyayı düzenleyerek, çalışmalara destek olmak istedik. Samimi ve gönüllü bir şekilde kampanyaya destek veren din görevlilerimiz ve vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bizler topluma örnek olan insanlar olarak, Kızılay’ın yürüttüğü kan bağışı toplama çalışmalarına katlı vermeyi amaçladık” dedi.

Düzenlene kampanya nedeniyle İl Müftüsü Kocaoğul ve din görevlilerine teşekkür eden Dr. Kadir Sarı da, İl Müftülüğü ile kan bağışı konusunda il genelinde ortak çalışmalar yaptıklarını anımsattı. Müftülüğün desteklediği kampanyaların başarıyla sonuçlandığına da işaret eden Sarı, “Kızılay kan bağış merkezi olarak, bizim asıl amacımız vatandaşlarımıza Kızılay’ın amaçlarını ve yaptığı hizmetleri anlatarak kan bağışının insanlar üzerindeki faydalarını ve kurtardığı hayatlardan dolayı, insana verdiği vicdani rahatlığı anlatmaktır. Bireysel bazda, sosyal sorumluluğu bizzat paylaşarak kendilerinin gönüllü ve sürekli kan bağışçısı olmalarını teşvik etmektir. Unutmayalım ki; kan acil değil sürekli ihtiyaçtır” diye konuştu.

***

SAKARYA

utlu Doğum haftası nedeniyle Yeni Camide Sakarya Müftülüğü Tashih-İ Huruf kursunda eğitim gören din görevlileri tarafından kuran ziyareti ardından Peygamber Efendimizin Sakal-ı Şerifi gösterildi.

Her yıl geleneksel olarak kutlanan Kutlu Doğum haftası programı nedeniyle Sakarya Müftülüğü Tashih-İ Huruf kursunda eğitim gören 22 din görevlisi hoca Yeni Camii’de kuran ziyafeti verdi. Kuran tilaveti öncesi konuşma yapan Sakarya İl Müftü Yardımcısı Muhammet Suiçmez, ” 1443 yıl geçti. Peygamberimiz Allahın bize gönderdiği bir elçi. Peygamberimiz sayesinde doğruları, yanlışları biliyoruz. Peygamberimiz sadece insanlara değil bütün canlılara her şeye rahmet olarak gönderildi. Peygamber efendimiz bize hem dünya hayatını hem de ahret hayatını iyice anlattı. Dolayısıyla peygamberimizi yılda bir kere yad etmiş oluyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından kuran ziyafeti başladı. Yaklaşık 45 dakika’nın ardından kılınan yatsı namazı sonrası Peygamber Efendimizin Sakal-ı Şerifi gelenlere gösterildi. Yoğun ilginin olduğu sakalı şerif son olarak bayanlara gösterildi.

***

MALATYA

Malatya İl Müftülüğü, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde Özel Gözde Hastanesi’nde kalan hastaları ziyaret etti. İl Müftü Yardımcısı İhsan Mesut Akbaş ve müftülük personelleri, tek tek hastaları ziyaret ederek, hasta ve hastane personeline karanfil takdim etti. Müftü Yardımcısı Akbaş, hastalara acil şifalar diledi.

***

DÜZCE

Kutlu Doğum Haftası kutlamaları çerçevesinde Düzce Müftülüğü tarafından düzenlenen “Hz. Peygamber, din ve samimiyet” konferansına konuşmacı olarak 19 Mayıs Üniversitesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim üyesi Profesör Dr. Yavuz Ünal konuşmacı olarak katıldı.

Düzce Müftlüğü toplantı salonunda düzenlenen konferansa Düzce Valisi Ali İhsan Su, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Düzce İl Müftüsü Selami Emen ile resmi kurum müdürleri, İlçe Müftüleri, sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri ile Düzceliler katıldı.

Konferans okunan Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Ardından konuşan Düzce İl Müftüsü Selami Emen, “Kutlu Doğum Haftası düzenlediğimiz konferans ile başlamış oldu. Allah adına Peygamber adına kollarımızı açıyoruz ve insanlara diyoruz ki, durun ey insanlar bir cadde var. O cadde tam otoban nereye gider çıkar cennete gider. Cennete kazasız belasız gider ama sen o caddede samimiyetle yürü, tevazu ile yürü, aşk ile yürü, muhabbet ile yürü Allah’ına kul ol, habibine ümmetine ol demek için kollarımızı açıyor ve insanları çağırıyoruz” dedi.

Düzce Valisi Ali İhsan Su ise “14 Asır önce alemlere rahmet olarak dünyaya gelen yüce Peygamberimiz insanlığı karanlıklardan aydınlığa çıkartarak ilahi mesajı getirmiş ve güzel ahlakı ile insanlığa emsal olmuştur. O nedenle tarihler boyunca O’nu anlamaya ve kendi ahlakı ile O’nun güzel ahlakının idrakiyle süslemeye gayret etmiştir. Bizim Onu anlatmaya çalışırsak çalışalım anlatamayız. O’nu anlayarak, örnek hayatını yaşamaya çalışmalıyız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Düzce Müftüsü Selami Emen, Düzce Valisi Ali İhsan Su’ya gül hediye etti.

Konuşmaların ardından 19 Mayıs Üniversitesi Hadis Anabilim Dalı Öğretim üyesi Profesör Dr. Yavuz Ünal sahneye çıkarak Düzcelilere “Hz. Peygamber, din ve samimiyet” konusunda konferans verdi.

Konferansa katılanlara İslam dininde Peygamberi simgeleyen güller, müftülük personeli tarafından dağıtıldı.

***

UŞAK

Uşak Belediyesi’nin Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in doğum haftası olan Kutlu Doğum Haftası kapsamında düzenlediği etkinlikler başlandı.

Bu kapsamda mahallelerde ve sokaklara gül suyu dökülürken, belediye önünde ise gül suyu şerbeti vatandaşlara ikram edildi. Etkinliklerde Belediye Başkanı Nurullah Cahan’da vatandaşlara gül suyu dağıttı. Belediye önünde gerçekleşen programa Başkan Nurullah Cahan’ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları Hakan Uludağ, Ergün Kırdinli ve Önder Yıldız, Uşak Belediyesi Birim Müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Böylesine önemli bir haftayı ismine yakışır bir şekilde yaşatmak istediklerini ifade eden Belediye Başkanı Nurullah Cahan, "Bu hafta tüm alemler için şüphesiz çok anlam içeren özel bir haftadır. Alemlerin Rabbi alemlere rahmet olarak Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (SAV)’yi gönderdi. Şüphesiz O’nun dünyaya geldiği bu haftada biz ne yapsak azdır. İlimizde bu güzel haftayı en güzel şekilde teneffüs etmek için bu şekilde etkinlikler gerçekleştirmenin hazzını yaşıyoruz” dedi.

Vatandaşların da yapılan programa yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Cahan, bu ilginin kendilerini mutlu ettiğini bildirdi. Belediye olarak maneviyatı dolu günlerin en güzel şekilde yaşatılması için ellerinden gelen çabayı vereceklerini dile getiren Cahan, " Biz maneviyatı dolu olan böyle günleri hakkı ile yaşatmayı hedeflemekteyiz. Yapılan bu tür organizasyonlar manevi havanın daha iyi yaşaması ve yeni nesle yaşatılması için büyük önem arz etmektedir. İlimiz yapacağımız çalışmalar ile bu konuda örnek kentler arasında yerini alacaktır” şeklinde konuştu.

***

MUĞLA

Muğla’nın Marmaris ilçesinde Kutlu Doğum haftası nedeniyle İlçe Müftülüğü tarafından lokma döktürüldü.

Yaklaşık 4 bin 500 kişiye dağıtılan lokma ikramına turistler de ilgi gösterdi. İkramından memnun kalan turistler Müftülük personelinden kutlu doğum haftası hakkında bilgi almaya çalıştı.

İslam dininin peygamberi Hz. Muhammed’in doğum günü olarak kutlanan, Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri başladı. Kutlu hafta nedeniyle Marmaris İlçe Müftülüğü tarafından Saman İskelesi’nde vatandaşlara ve turistleri lokma ikram edildi.Yaklaşık 4 bin 500 kişiye lokma dağıtılırken , etkinliğe ilçede tatil yapan yabancı turistlerinde ilgi gösterdi. Turistlerin ikram edilen lokmadan yiyerek tadını beğendikleri gözlendi.Müftülük personeli, merak ederek soru soran turistlere de kutlu doğum haftasını anlattı.Etkinlikle ilgili bilgi veren müftülük personeli Yaşar Yiğit , “ Turistler lokma tezgahının başına ücretli olduğunu düşünüp ellerinde parayla geliyorlar. Bizde kendilerine ücretsiz olduğunu söyleyince hem şaşırıyorlar hemde tekrar tekrar sıraya girip lokma alıyorlar. Onların mutlu olması bizi de mutlu ediyor. Etkinliği dilimizin döndüğü kadarıyla anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

İlçede ,Kutlu doğum haftası etkinlikleri hafta boyunca devam edecek.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.