“Türk lirasını güçlendirme kampanyasının çok önemli "

“Türk lirasını güçlendirme kampanyasının çok önemli "
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankasının kura, döviz satarak müdahalesinin yanlış olduğunu ifade ederek, "Bırak piyasa kendi dengesini mutlaka bulacaktır....

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankasının kura, döviz satarak müdahalesinin yanlış olduğunu ifade ederek, "Bırak piyasa kendi dengesini mutlaka bulacaktır. Merkez Bankası'nın kura satışla müdahalesi yanlıştır. Cumhurbaşkanımızın başlattığı Türk halkının da çok önemli bir şekilde destek verdiği Türk lirasını güçlendirme kampanyasının bende çok önemli olduğuna inanıyorum" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ABD Ticaret Odası işbirliğinde iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen toplantıya katıldı. Toplantıda ABD'li 23 firmanın 35 üst düzey temsilcisi de yer aldı.

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Zeybekci, "Türkiye'de 15 Temmuz ihanetini yaşadık bu öyle bir ihanet ki bunu en büyük problemi anlatmak. Öyle bir ülke düşünün ki 15 Temmuz Cuma günü akşamı her şeyin mükemmel olduğu, Cuma günü piyasalar, bankalar kapanırken herkesin mutlu bir şekilde hafta sonu planları yaptığı. Savaş uçaklarının Ankara'nın semalarında uçmaya başladığını, sonraki dakikalarda bunun normal bir şey olmadığını bir anda uçakların bombaladığı, tankların insanlara ateş ettiği bir vahşet. Anlatmak hakikatken çok güç" değerlendirmesinde bulundu.

"Dünyada hiçbir ilişki yoktur ki menfaate dayanmasın" diyen Bakan Zeybekci, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"En güçlü ilişkilerde menfaatlerin en üst düzeyde buluştuğu ilişkilerdir. Amerika ve Türk ilişkileri ekonomik anlamda stratejik anlamda ne kadar en üst düzeyde buluşursa ben şuna inanıyorum ki, Amerika ve Türk siyasi diplomatik ilişkileri de o kadar güçlü bir zemine oturur."

"2002'DEN BUGÜNE KADAR 174 MİLYAR DOLARLIK YABANCI YATIRIM DOĞRUDAN TÜRKİYE'YE GİTTİ"

Son 10 yılda ekonomik anlamda büyük başarılar sağlandığını kaydeden Bakan Zeybekci, "2002'de ticaret hacmimiz 6 buçuk milyar dolarlar seviyesindeyken, bugün 17 buçuk milyar dolarlar seviyesinde. 2002'den bugüne kadar 174 milyar dolarlık yabancı yatırım doğrudan Türkiye'ye gitti. Bu yatırımların içinde Amerika'nın payı yüzde 8 seviyesinde. Yüzde 8 seviyesi ile Amerika, Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırımlarla Hollanda'dan sonra 2'nci sırada" şeklinde konuştu.

"2017 DÜNYA TİCARETİ 1.7 ORANINDA ARTMASI BEKLENİRKEN YÜZDE 2'NİN ÜZERİNDE BİR BÜYÜME HEDEFLENİYOR"

Bakan Zeybekci, 2017 yılı dünya ticaretine ilişkin muhtemel veriler paylaşarak, "2017 dünya ticareti 1.7 oranında artması beklenirken yüzde 2'nin üzerinde bir büyüme hedefleniyor. 2016 yılında tabiî ki işaretler o kadar iyi değil. Dünya ihracatı yüzde 4'ün üzerinde küçülüyor. 2016 sonu itibariyle geldiğimiz zaman bu dünyadaki ihracat yüzde 4 buçuk seviyesinde düşmüş olacak" açıklamasında bulundu.

"AVRUPA'NIN 7'NCİ BÜYÜK EKONOMİSİYİZ"

Türkiye'nin dış ticaret hacminin 430 milyar dolar olduğunu kaydeden Bakan Zeybekci, "1980'de 81'de Türkiye'nin dış ticaret hacmi 4 buçuk milyar dolardı. 4 buçuk milyar dolar bugün 430 milyar dolarlık bir ekonomi haline gelen bir Türkiye'den bahsediyoruz. Dünyanın 18'nci büyük ekonomisiyiz. Avrupa'nın 7'nci büyük ekonomisiyiz. Tarımsal üründe dünyada 10'uncu büyük ülkeyiz. Turizmde dünyanın en çok turist çeken 2016 rakamları buna dahil değil. 2015 rakamları ile dünyanın 6'ncı büyük turizm destinasyonuyuz" ifadelerini kullandı.

Bakan Zeybekci, 2016 yılının ilk 10 ayında en fazla ihracatın yüzde 48 buçukla Avrupa Birliği'ne yapıldığını belirtti. Bakan Zeybekci, "Avrupa Birliği'ne ihracatımızda yüzde 7 oranında bir artış var. Bu yıl sonu itibariyle yüzde 7 buçuklar seviyesine artacak. Avrupa Birliği'ne olan ihracatımız toplam ihracatımız içindeki payı yüzde 49'lar seviyesinde olacak" dedi.

Türk bankalarının sermayelerine ilişkin konuşan Bakan Zebekci, "Türk bankalarının sermaye yeterlilik oranlarına baktığımız zaman Avrupa Birliği'nin 28 ülkesinin 24-25'inden daha iyiyiz" diye konuştu.

"TÜRK LİRASINI GÜÇLENDİRME KAMPANYASININ BENDE ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNA İNANIYORUM"

Bakan Zeybekci, merkez bankasının kura, döviz satarak müdahalesinin yanlış olduğunu dile getirerek, "Bırak piyasa kendi dengesini mutlaka bulacaktır. Merkez Bankası'nın kura satışla müdahalesi yanlıştır. Cumhurbaşkanımızın başlattığı Türk halkının da çok önemli bir şekilde destek verdiği Türk lirasını güçlendirme kampanyasının bende çok önemli olduğuna inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

"ABD'DEKİ YATIRIM FIRSATLARINI AKTARACAK BİR ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Türkiye-ABD ilişkilerine ciddi katkı sağladıklarına vurgu yaparak, bu dönemde Türkiye'yi çok daha fazla anlatmaları gerektiğine değindi. Hisarcıklıoğlu, TOBB ile ABD Ticaret Odası iş birliğini bir yıl süreyle uzatan yeni mutabakat zaptını imzaladıklarını belirterek, "Çalışmalarımıza 2017 yılı içinde de devam edeceğiz. Bu yıl içinde yeni eyalet ve şehirlere de gidip, Türkiye'deki yatırım fırsatlarını aktaracağız. Aynı şekilde, ülkemiz firmalarına da, ABD'deki yatırım fırsatlarını aktaracak bir etkinliği gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Umut vadeden sektörleri de kapsama aldıklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Biyoteknoloji, turizm, ilaç sanayi, sağlık, iletişim teknolojileri ve girişim sermayesi gibi alanlara yayıldık. ABD ile AB arasındaki Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşması üzerinde de çalıştık. Türkiye'nin bu anlaşmaya taraf olmasına veya Türkiye ile ABD arasında bir serbest ticaret anlaşması imzalanmasına çok önem veriyoruz" diye konuştu.

"TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİNİN GÜÇLÜ OLMASI, TÜRKİYE VE ABD İÇİN ÖNEMLİ OLDUĞU KADAR, AVRUPA VE ORTADOĞU İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ"

ABD ile başta müteahhitlik olmak üzere, üçüncü ülkelerde de ciddi iş birliği imkanı olduğuna dikkat çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "ABD Ticaret Odası, İstanbul'da Birliğimiz binasında bölge ofisini açtı. Ortadoğu Ticaret Merkezi Projesi aracılığıyla Ortadoğu'da beraber çalışıyoruz. Bu yılki iş birliğimiz kapsamında aynı konuya yeniden yer verdik. Biz, bütün bunları, Türkiye-ABD ilişkilerinin önemine inanarak yapıyoruz. İlişkilerimiz çok sağlam ve çok önemli. Biz, iş çevreleri olarak, ilişkilerimizi, siyasi ve askeri boyutun yanı sıra, ticaret, yatırım yaparak, daha fazla iktisadi adımlar atarak, güçlendirmek istiyoruz. Zira, Türkiye-ABD ilişkilerinin güçlü olması, Türkiye ve ABD için önemli olduğu kadar, Avrupa ve Ortadoğu için de çok önemli. TOBB ve ABD Ticaret Odası olarak bu vizyonla çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.