Türk Sağlık-sen, 112 Çalışanlarının Sorunlarına Dikkat Çekti

Türk Sağlık-sen, 112 Çalışanlarının Sorunlarına Dikkat Çekti
Türk Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı İrfan Tokur, 112 sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmesi gerektiğini dikkat çekti.

- Türk Sağlık-Sen Adıyaman Şube Başkanı İrfan Tokur, 112 sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmesi gerektiğini dikkat çekti.

112 çalışanlarının mesleki, özlük ve çalışma ortamı ile ilgili sorunlarının çözüm beklediğini, 112 çalışanlarının çalışma hayatlarında büyük sorunlarla uğraştığı ve mağduriyetler yaşadığını iddia eden İrfan Tokur, sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili şunları söyledi:

“Türkiye’de 2 bin 72 acil yardım istasyonunda 33 bin çalışan görev yapmaktadır. 112 ambulansı sayısı ise 3 bin 357’dir. 2013 yılındaki toplam vaka sayısı ise 3 milyon 665 bindir. Bu yoğunluğun yanı sıra 2013 yılında asılsız ihbarların sayısının 111 milyon olması iş yükünü anlatmaya yeterlidir. Söz konusu bu iş yükünün azaltılması için; personel istihdamı arttırılmalı ve bu istihdamla orantılı olarak istasyon ve ambulans sayısı da arttırılmalıdır. Asılsız ihbarda bulananlara mutlaka ceza kesilmeli ve takibi yapılmalıdır.

Sağlıkta dönüşüm ile birlikte sağlık alanında taşeronlaşmanın önü açılmış ve bazı kamu sağlık hizmetleri Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen hizmet alımı usulü ile gördürülmektedir. Ne yazık ki bu uygulamaya 112 Acil Sağlık hizmetleri de dâhil edilmeye çalışılmaktadır. Bazı illerimizde bu tür uygulamalara gidildiği ve bunun yaygınlaştırılmaya çalışıldığı görülmektedir. 112 Acil Hizmetlerinde özelleştirme uygulamalarından vazgeçilmeli ve hali hazırda olan tüm uygulamalar iptal edilmelidir.

Türk Sağlık-Sen olarak gerçekleştirdiğimiz bir anket çalışmasına göre 112 çalışanlarının yüzde 88’i görev sırasında fiziki ve sözlü şiddete uğradığını belirtmiş, yüzde 86’sı ise vakaya giderken can güvenliğinden endişe duyduğunu ifade etmiştir. Oldukça vahim bir hal alan bu şiddetin önüne geçilmesi için ambulanslarla birlikte polisinde olay yerine aynı zamanda intikalini sağlayacak bir düzenleme yapılmalıdır. Bakanlık bu konuda acilen İçişleri Bakanlığı ile protokolü imzalamalıdır.

Ülkemizde 11 yılda 7 Bin 247 ambulans kazası yaşanmış,112 acil hizmetlerinde görevli 135 arkadaşımız bu kazalarda hayatını kaybetmiştir. 112 çalışanlarının yüzde 60’ı ambulans şoförlüğü yapmak istememektedir. Ambulans kazalarının önüne geçilmesi için ambulans şoförlüğünde gönüllülük ile kabiliyet esas alınmalı ve ambulans şoförlerine yeterli sürede ileri sürüş teknikleri eğitimi verilmelidir. Ambulansların güvenlik açısından sağlam ve yeni olmasına dikkat edilmelidir.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.